Προς-νέα-διπλή-μείωση-εισφορών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς νέα διπλή μείωση εισφορών

-|-

Στα “σκαριά” βρίσκεται νέα διπλή μείωση εισφορών εργοδοτών και μισθωτών εντός του τρέχοντος έτους. Η πρώτη μείωση είναι ήδη ψηφισμένη, θα συντελεστεί από την 1η Ιουνίου 2022 και αφορά τις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, οι εισφορές για το επικουρικό (τόσο το “παλιό” στον e-ΕΦΚΑ, όσο και το “νέο” στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) θα μειωθούν από το 6,5% στο 6%. Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα πέσουν από το 3,25% στο 3% και το ίδιο θα συμβεί ακριβώς για τις εισφορές των εργοδοτών. Επίσης θα μειωθούν (κατά 7%) και οι εισφορές επικουρικού για τους υπόχρεους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι οι εισφορές των  μισθωτών θα πέσουν από το 36,6% στο 36,1%.

Για παράδειγμα, οι εισφορές της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας θα πέσουν από τα 42 ευρώ/μήνα στα 39 ευρώ/μήνα.

Η δεύτερη μείωση δεν είναι ψηφισμένη, αλλά το ποσοστό της θα ανέρχεται σε 0,6%. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες, στο διάστημα 2020-23. Μετά την επικείμενη μείωση των εισφορών για το επικουρικό, η μείωση που θα έχει συντελεστεί θα έχει ανέλθει στα 4,4% (0,9% από την 1η Ιουνίου 2020, 3% από την 1η Ιανουαρίου 2021 και 0,5% τον Ιούνιο του 2022). Συνεπώς, μετά τον ερχόμενο Ιούνιο, θα υπολείπονται ακόμα 0,6 μονάδες προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για μείωση 5 μονάδες.

Στελέχη των ταμείων με γνώση των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν στο Capital.gr ότι η χρονική στιγμή της υλοποίησης της μεθεπόμενης μείωσης (0,6%) εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις, πέρα από τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού. Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι εισφορές των μισθωτών, θα πέσουν από το 36,1% στο 35,5%.

Σύμφωνα με ένα σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης, η μείωσης θα μπορούσε να έλθει από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, ενώ σύμφωνα με ένα δεύτερο από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Μάλιστα, κύκλοι εργοδοτικών οργανώσεων ανέφεραν στο Capital.gr ότι η μεθεπόμενη μείωση θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη του 0,6%, κάτι που θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την 1η Μαΐου 2022.

Οι περισσότερες εργοδοτικές οργανώσεις, σύμφωνα με τα υπομνήματα τα οποία έχουν στείλει στο ΚΕΠΕ, τάσσονται υπέρ μίας αύξησης γύρω στο 4%. 

Related posts

ΗΠΑ: Απρόσμενη άνοδος του καταναλωτικού κλίματος τον Δεκέμβριο

timesadmin

ΕΟΤ: Δράσεις προβολής νέων ελληνικών προορισμών σε ευρωπαϊκές αγορές

timesadmin

Λάρισα – Άδωνις Γεωργιάδης: Τα ποσά από το νέο ΕΣΠΑ θα διαχυθούν στην ελληνική οικονομία, εν μέσω της ύφεσης που έχει φέρει ο πόλεμος

timesadmin

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση για εκ νέου υποβολή αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης

timesadmin

ΟΑΕΔ: “Κλείνουν” οι θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση για ανέργους στις Περιφέρειες Δ. Ελλάδας και Ηπείρου

timesadmin

Ανάλυση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τους συνταξιούχους και τους κοινωνικά ευάλωτους

timesadmin