Προκλήσεις-και-από-τον-Μίτσκοσκι-(vmro):-Θα-μιλώ-για-“Μακεδονία”-–-Αν-θέλει-η-Ελλάδα,-ας-προσφύγει-στη-Χάγη
ΚΟΣΜΟΣ

Προκλήσεις και από τον Μίτσκοσκι (VMRO): Θα μιλώ για “Μακεδονία” – Αν θέλει η Ελλάδα, ας προσφύγει στη Χάγη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.41

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι χαρακτήρισε “αξιοπρεπή” την ορκωμοσία της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και πρόσθεσε ότι ανέμενε συγχαρητήρια από το νότιο γείτονα (σ.σ. Ελλάδα) για το θρίαμβο του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές στη χώρά του, όμως αντί αυτού, όπως είπε εισέπραξε επίδειξη πολιτικής δύναμης.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε πως τόσο το VMRO-DPMNE όσο και η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα διαφωνούν με αυτήν.

“Εκτιμώ ότι, ως VMRO-DPMNE, αλλά και η εκεί κυβέρνηση (στην Ελλάδα), της οποίας ηγείται η Νέα Δημοκρατία, έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών -ούτε στον ένα, ούτε στον άλλο αρέσει αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με εκεί, η Συμφωνία των Πρεσπών εδώ αποτελεί μέρος των μακεδονικών θεσμών, μέρος του μακεδονικού Συντάγματος και νόμων. Επανειλημμένως στο παρελθόν έχουμε πει ότι αυτό αποτελεί πραγματικότητα” σχολίασε ο Μίτσκοσκι.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, ο οποίος εκτιμάται πως θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σημείωσε ότι στα θεσμικά όργανα του κράτους θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας, όμως ο ίδιος, στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις δηλώσεις του προς τον Τύπο θα χρησιμοποιεί τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδονικός-ή-ό”, καθώς όπως είπε αυτό “αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά του”.

“Μάλιστα αναμένω στην ίδια κατεύθυνση να κινηθεί και η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα, καθώς σύμφωνα με τη δική μας ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίασή της. Δράττομαι της ευκαιρίας να στείλω μήνυμα προς τους φίλους μας στην Ελλάδα να σταματήσουμε τις απειλές, να σταματήσουμε τις παρεμποδίσεις, την επιστροφή στο παρελθόν και να κοιτάμε προς το μέλλον. Αυτά είναι έγγραφα που συνιστούν μέρος του δικαίου. Εάν αυτοί (σ.σ. Ελλάδα) πιστεύουν ότι παραβιάσαμε εμείς τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο , μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία και εκεί οι δύο πλευρές θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Απευθύνω έκκληση για σχέσεις καλής γειτονίας, φιλικές σχέσεις, να βοηθά ο ένας τον άλλον” συμπλήρωσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

“Εάν αναμένει κάποιος να επαναλάβει το VMRO-DPMNE τα λάθη του παρελθόντος, να είσαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο. Δεν σκοπεύουμε να απαντήσουμε στην επίδειξη πολιτικής δύναμης με μετανομασίες αυτοκινητοδρόμων, αεροδρομίων ή με κατασκευές μνημείων. Θα ήμασταν ευτυχείς να επικυρωθεί το Πρωτόκολλο που αφορά στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών” ανέφερε ακόμη ο αρχηγός του VMRO-DPMNE.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό, όπως είπε, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για να συζητήσουν σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της οικονομίας, της εκπαίδευσης κ.ά.

Related posts

Παρέμβαση Ματαρέλα κατά αστυνομικής βίας σε ανήλικους

timesadmin

Σύνοδος BRICS: Διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς ζητά ο Σι Τζινπίνγκ

timesadmin

Ιταλία: Για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού

timesadmin

Η Salesforce θα απολύσει περίπου 700 εργαζομένους

timesadmin

Οι εμίρηδες του Αμπού Ντάμπι αγόρασαν την Telegraph και τον Spectator – Η Βρετανία θα “ελέγξει εξονυχιστικά” τη συμφωνία

timesadmin

Το Ισραήλ ζήτησε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος μονάδας του ισραηλινού στρατού

wp-needuser