“Πραγματική-πιθανότητα”-για-συμφωνία-Ισραήλ-Χαμάς-–-Τηλεφωνική-επικοινωνία-Μπάιντεν-Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

“Πραγματική πιθανότητα” για συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς – Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.04

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν σήμερα τηλεφωνικά τις προσπάθειες για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την πρόσφατη απάντηση της Χαμάς στην πρόταση που είχε παρουσιάσει ο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι οι ομάδες εθνικής ασφαλείας των δύο χωρών τους θα συναντηθούν στις 15 Ιουλίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος “χαιρέτισε την απόφαση του πρωθυπουργού να εξουσιοδοτήσει τους (Ισραηλινούς) διαπραγματευτές να συζητήσουν με τους Αμερικανούς, Καταριανούς και Αιγύπτιους μεσολαβητές με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας”, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ισραηλινός αξιωματούχος σχολίασε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι η απάντηση της Χαμάς περιλάμβανε μια “πολύ σημαντική εξέλιξη”, τονίζοντας ότι υπάρχει “πραγματική πιθανότητα” για μια συμφωνία. “Όσον αφορά εμάς, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία για τους ομήρους, εξαρτάται από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου”, πρόσθεσε.

Άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ.

Οι ΗΠΑ βλέπουν “σημαντική πρόοδο” στις διαπραγματεύσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν μια “σημαντική ευκαιρία” να καταλήξουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, ανέφερε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο τελευταίος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, θεωρεί ότι τα τελευταία στοιχεία που παρείχε το παλαιστινιακό κίνημα “προώθησαν τη διαδικασία και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απαραίτητη βάση για την επίτευξη συμφωνίας”, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι “αυτό δεν σημαίνει πως η συμφωνία θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες” καθώς μένει ακόμη “πολλή δουλειά να γίνει σε ορισμένα στάδια εφαρμογής”.

Η Χαμάς έκανε μια αρκετά σημαντική προσαρμογή στη θέση της σχετικά με μια πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

“Είχαμε σημαντική πρόοδο”, δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, προσθέτοντας ότι παραμένουν εκκρεμή θέματα σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας και ότι η συμφωνία δεν αναμένεται να κλείσει μέσα στο προσεχές διάστημα.

Related posts

Η Ισπανία θα στείλει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

timesadmin

Norges Bank: Απέκλεισε τρεις εταιρείες από το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο

James Rollner

Ρωσία: Παράταση στην άδεια προμήθειας LNG στη γερμανική SEFE έως το 2040

timesadmin

Χαμάς: Στους 28.064 οι νεκροί από τον πόλεμο στη Γάζα

timesadmin

Μ. Βρετανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη για την Οικονομία τον Μάιο

James Rollner

“Πυρά” Νετανιάχου κατά ΟΗΕ για καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες της Γάζας

timesadmin