Πούτιν:-Στηρίξτε-τώρα-την-εγχώρια-αυτοκινητοβιομηχανία
AYTOKINHTO

Πούτιν: Στηρίξτε τώρα την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν διέταξε την Πέμπτη την κυβέρνησή του να λάβει γρήγορα νέα μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία είδε τις πωλήσεις της να καταρρέουν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αν σκεφτούμε και πώς είναι τα νέα αυτοκίνητα που παράγει η χώρα (π.χ. Lada Granda) ίσως η επόμενη δήλωση του Ρώσου προέδρου να είναι: “Δεν χρειάζονται πολλά-πολλά στα αυτοκίνητα, 4 ρόδες φθάνουν”.

Στη Ρωσία έχουν καταρρεύσει η πωλήσεις αυτοκινήτων

Εν μέσω της συρρίκνωσης της ζήτησης από τους Ρώσους αγοραστές και των σοβαρών προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων, οι πωλήσεις αυτοκινήτων κατέρρευσαν κατά 83,5% τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB).

“Θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνηση να μας πει λεπτομερώς ποια γρήγορα μέτρα λαμβάνει για την στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας και τη σταθεροποίηση της εσωτερικής αγοράς”, δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με αξιωματούχους που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ποιο είναι το σχέδιο “διάσωσης” της αγοράς αυτοκινήτου στην Ρωσία

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο πριν από την 1η Σεπτεμβρίου ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα διαθέσει 20,7 δισεκατομμύρια ρούβλια (358 εκατ. ευρώ) φέτος για τη στήριξη της ζήτησης για αυτοκίνητα.

Περίπου 10,2 δισεκατομμύρια ρούβλια (171 εκατ. ευρώ) θα δαπανηθούν για την επανέναρξη των δανείων για αυτοκίνητα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα κατανεμηθεί μεταξύ της στήριξης για προνομιακά επιτόκια χρηματοδοτικής μίσθωσης καθώς και εκπτώσεις για ηλεκτρικά και βενζινοκίνητα οχήματα.

“Αυτό είναι που θα πρέπει να εφαρμοστεί στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να τονωθεί η αγορά για εκείνα ακριβώς τα προϊόντα που παράγονται ελεύθερα και μπορούν να προμηθεύονται οι καταναλωτές μας”, δήλωσε ο Μαντούροφ σύμφωνα με το Interfax.

50% έχουν αυξηθεί οι τιμές των αυτοκινήτων στη Ρωσία

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία Rosstat αναφέρει ότι οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50% από την αρχή του έτους, πλήττοντας τη ζήτηση σε μια χώρα όπου τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν μειωθεί, ενώ ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά σε υψηλά επίπεδα 20 ετών.

Τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά από αξιωματούχους έχουν προειδοποιήσει για μια πιθανή πτώση της ζήτησης που θα μπορούσε να επιτείνει την οικονομική κρίση, η οποία αναμένεται ήδη να είναι η χειρότερη των τελευταίων τουλάχιστον δύο δεκαετιών.

Παρά την υψηλού προφίλ προσπάθεια υποκατάστασης των εισαγωγών, η αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από ξένες επενδύσεις και εξοπλισμό.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Lada AvtoVAZ, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας, σταμάτησε την παραγωγή για περισσότερο από δύο μήνες επικαλούμενη έλλειψη ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Να θυμίσουμε ότι η Renault έκανε συμφωνία τον Μάιο για την πώληση του πλειοψηφικού της μεριδίου στην AvtoVAZ σε ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο, για το συμβολικό ποσό του μόλις ενός ρουβλίου, με εξαετή οψιόν επαναγοράς.

- Top Gear 

Related posts

50 χρόνια για το Renault 5

timesadmin

Η επιστήμη της όσφρησης στην υπηρεσία της Nissan

timesadmin

Η Bosch καταργεί τη μονάδα ελέγχου φόρτισης

timesadmin

Το Renault Megane E-Tech Electric με infotainment της LG

timesadmin

Νέα εικόνα για την Mercedes A-Class

timesadmin

Μια McLaren Artura για την Βασίλισσα Ελισάβετ

timesadmin