Πούτιν:-Η-ουκρανική-εισβολή-απέτυχε-να-επιβραδύνει-τη-ρωσική-προώθηση-στο-Ντονμπάς-–-Επαναλαμβάνει-τις-πυρηνικές-απειλές
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η ουκρανική εισβολή απέτυχε να επιβραδύνει τη ρωσική προώθηση στο Ντονμπάς – Επαναλαμβάνει τις πυρηνικές απειλές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:19

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ είχε σκοπό να επιβραδύνει τη ρωσική προώθηση στο Ντονμπάς, αλλά απέτυχε καθώς το Κίεβο απλώς αποδυνάμωσε τις δυνάμεις του κατά μήκος του υπόλοιπου μετώπου.

Στη μεγαλύτερη επίθεση από το εξωτερικό σε ρωσικό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα ρωσικά σύνορα στις 6 Αυγούστου με τη συνδρομή πλήθους μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones), βαρέων όπλων και πυροβολικού, μερικά από τα οποία ήταν δυτικής κατασκευής.

Ο Πούτιν, που μιλούσε στον Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, είπε πως η Ουκρανία, με το να μεταφέρει μεγάλες και καλά εκπαιδευμένες μονάδες μέσα στη Ρωσία, αποδυναμώθηκε και επέτρεψε στη Ρωσία να επιταχύνει την επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε πως είναι “ιερό καθήκον” της Ρωσίας να απωθήσει τους εισβολείς και πως οι ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν να εκδιώκουν τα ουκρανικά στρατεύματα από το Κουρσκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ρωσική προώθηση στην πόλη Ποκρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ήταν επιτυχής.

Ο αριθμός των ανδρών που υπογράφουν συμβόλαια με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχει αυξηθεί, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο μεταξύ, εξαπέλυσε νέες απειλές προς τη Δύση, τονίζοντας ότι μπορεί μόνο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί στην Ευρώπη σε περίπτωση  που απαντήσει η Ρωσία στον βομβαρδισμό των πυρηνικών εργοστασίων του Κουρσκ και της Ζαπορίζια. “Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες τρομοκρατικές επιθέσεις. Μπορεί κανείς μόνο να φανταστεί τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν απαντήσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σημείωσε και ότι η Ρωσία δεν έχει αρνηθεί τις επαφές με τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. “Δεν έχουμε καλέσει εκπροσώπους ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών και των Ηνωμένων Πολιτειών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και δεν έχουμε αρνηθεί αυτές τις επαφές, αυτοί είναι που τις αποφεύγουν. Αν και, βέβαια, ορισμένες πληροφορίες μπορούν να ανταλλάσσονται μέσω διαφόρων διαύλων, πρώτα απ’ όλα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών”.

Η Ρωσία σέβεται τις χώρες που ενδιαφέρονται πραγματικά για την επίλυση της ουκρανικής διένεξης, δήλωσε. “Σεβόμαστε τους φίλους μας, τους εταίρους μας που, πιστεύω, ενδιαφέρονται ειλικρινά για την επίλυση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με αυτή τη σύγκρουση. Πρόκειται κυρίως για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, τη Βραζιλία και την Ινδία”.

Η ανάπτυξη της οικονομίας και του στρατιωτικού δυναμικού της Ρωσίας, καθώς και οι αξιόπιστες και σταθερές σχέσεις με τους εταίρους και τους συμμάχους αποτελούν την κύρια εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, ανέφερε. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η ηγεσία του Κιέβου δεν σκέφτεται τον λαό της. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η Ουκρανία θα συνεχίσει να μειώνει την ηλικία στράτευσης στρατολογώντας νέα παιδιά.

Η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, αλλά δεν είναι έτοιμη να τις διεξάγει στη βάση εφήμερων αιτημάτων, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. “Για το αν είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μαζί τους; Ποτέ δεν αρνηθήκαμε να το κάνουμε, αλλά όχι στη βάση κάποιων εφήμερων απαιτήσεων, αλλά στη βάση των εγγράφων που συμφωνήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη”, δήλωσε.

Οι περιοχές της Άπω Ανατολής της Ρωσίας παρέχουν άμεση πρόσβαση στις αναπτυσσόμενες και πολλά υποσχόμενες αγορές των χωρών Ασίας-Ειρηνικού, ανέφερε στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Οι κύριοι επιχειρηματικοί δεσμοί, οι εμπορικές διαδρομές και, γενικά, ολόκληρη η ανάπτυξη αναπροσανατολίζονται όλο και περισσότερο προς την Ανατολή και τον παγκόσμιο Νότο. Οι περιοχές της Άπω Ανατολής μας παρέχουν άμεση πρόσβαση σε αυτές τις αναπτυσσόμενες, πολλά υποσχόμενες αγορές, μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που προσπαθούν να επιβάλουν ορισμένες δυτικές ελίτ σε ολόκληρο τον κόσμο”, τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Άπω Ανατολή είναι ένας τεράστιος χώρος για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, δρομολογώντας σύνθετα έργα και διαμορφώνοντας ολόκληρους νέους κλάδους.

Ο Πούτιν επεσήμανε την εξαιρετικά μεγάλη σημασία της Άπω Ανατολής για τη Ρωσία. “Στην πραγματικότητα, σήμερα η Άπω Ανατολή έχει γίνει, χωρίς καμία υπερβολή, ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας στον κόσμο”.

Το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ έχει καταστεί πλατφόρμα για τη συζήτηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ρωσίας και ολόκληρης της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος. “Το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ έχει γίνει δικαίως μια αναγνωρισμένη πλατφόρμα για τη δημιουργία στέρεων επιχειρηματικών επαφών και τη συζήτηση στρατηγικών θεμάτων ανάπτυξης της ρωσικής Άπω Ανατολής και ολόκληρης της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού”.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι η μελλοντική ανάπτυξη της Ρωσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αναπτυχθεί η Άπω Ανατολή.

Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων  στην Άπω Ανατολή είναι τριπλάσιος από τον ρωσικό μέσο όρο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. “Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων στην Άπω Ανατολή έχει τριπλασιαστεί μέσα σε δέκα χρόνια. Και είναι τρεις φορές υψηλότερος από τον ρωσικό μέσο όρο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα από 3.500 έργα βιομηχανίας, υποδομών, τεχνολογίας και εκπαίδευσης έχουν δρομολογηθεί στην Άπω Ανατολή από το 2013, πρόσθεσε ο Πούτιν. Ακόμη, ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί η κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Άπω Ανατολή.

Η Ρωσία μπορεί και είναι έτοιμη να κατασκευάσει υποδομές μεταφορών γρήγορα, εκτεταμένα και ποιοτικά, ανέφερε επίσης.

Η Ρωσία πρέπει να διαμορφώσει την ενεργειακή κυριαρχία της χώρας, τόνισε. “Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία της χώρας στους πόρους, να διαμορφώσουμε μια σταθερή βάση για τον αδιάκοπο εφοδιασμό της οικονομίας των περιφερειών, των πόλεων και των κωμοπόλεων μας με προσιτές πρώτες ύλες και καύσιμα”.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να μειωθούν οι ουρές στα σύνορα και ότι ο χρόνος επιθεώρησης των εμπορευματικών μεταφορών στην Άπω Ανατολή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά.

Η Ρωσία στοχεύει να διατηρήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν μπορεί να αναγκάσει την Ουκρανία να παρατείνει τη συμφωνία διαμετακόμισης πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Πούτιν. Ο Πούτιν ανέφερε ότι η ΕΕ δεν φαίνεται να θέλει το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις προμήθειες σε άλλες περιοχές και κατά μήκος άλλων οδών που δεν σχετίζονται με την Ουκρανία. Υποστήριξε εξάλλου ότι το Ιράν ζητά από τη Ρωσία να το προμηθεύσει με περισσότερο φυσικό αέριο.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ρωσία ήθελε προηγουμένως ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά τώρα υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος, προτού ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την προεδρική αναμέτρηση, πως τον προτιμούσε από τον Τραμπ επειδή ο Μπάιντεν είναι ένας πιο προβλέψιμος “παλαιάς σχολής” πολιτικός. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε εξάλλου σήμερα πως ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Τραμπ είχε επιβάλει πολλές “κυρώσεις και περιορισμούς” σε βάρος της Ρωσίας.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τους εταίρους της BRICS αναπτύσσονται με μεγάλη επιτυχία, δήλωσε ο Πούτιν. Υποστήριξε ότι περισσότερες από 30 χώρες έχουν δείξει προθυμία να συνεργαστούν με τους BRICS και ορισμένες θέλουν να ενταχθούν στον οργανισμό. Η χρήση των εθνικών νομισμάτων στους διακανονισμούς της Ρωσίας με τους εταίρους των BRICS ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 65%, δήλωσε.

Μιλώντας για τον πληθωρισμό στη Ρωσία, ανέφερε ότι έχει αρχίσει να μειώνεται και αυτό είναι καλό. “Δεν γίνεται να είναι όλα καλά. Στη Μαλαισία, για παράδειγμα, έχουν 2% πληθωρισμό, εμείς, δυστυχώς, έχουμε περισσότερο: ο στόχος είναι 4% και έφτασε πρόσφατα στο 9,2%. Είναι αλήθεια ότι τώρα έχει πτωτική τάση – είναι ήδη κάτω από 9%. Και αυτό είναι καλό”

Related posts

Κίνα: Δραστική ετήσια αύξηση 152,7% κατέγραψαν οι αφίξεις ξένων τουριστών στο πρώτο εξάμηνο

wp-needuser

Β. Μακεδονία: “Αναταράξεις” στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

timesadmin

Λέξεις που σημάδεψαν τον δεύτερο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία

timesadmin

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση προειδοποιεί για μαζική μετανάστευση Βενεζουελάνων αν ο Μαδούρο παραμείνει στην εξουσία

wp-needuser

Ξέσπασμα Μπάιντεν κατά Πούτιν: “Παλαβός” και υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα

timesadmin

Συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα

James Rollner