thetimes.gr
Πολύ-κοινός-ιός-μπορεί-να-προκαλέσει-την-έναρξη-Αλτσχάιμερ-–-Τον-κολλάμε-οι-περισσότεροι
ΥΓΕΙΑ

Πολύ κοινός ιός μπορεί να προκαλέσει την έναρξη Αλτσχάιμερ – Τον κολλάμε οι περισσότεροι

-

Κάποτε πίστευαν ότι ήταν αναπόφευκτο μέρος της φυσικής γήρανσης για πολλούς, αλλά ερευνητές ανακαλύπτουν τώρα, ότι σε πολλές περιπτώσεις η άνοια μπορεί να προληφθεί.

Οι παρεμβάσεις που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τη διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ (ή να πίνετε λίγο αλκοόλ με μέτρο), τη διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης και τη θεραπεία άλλων υποκείμενων παθήσεων.

Τώρα, μια νέα μελέτη αποκάλυψε έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άνοιας: το να έχετε μολυνθεί ταυτόχρονα από δύο μορφές ενός πολύ κοινού ιού.

Ο έρπης μπορεί να προκαλέσει άνοια!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Tufts και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν μια σημαντική ανακάλυψη αυτόν τον μήνα στο Journal of Alzheimer’s Disease. Χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο καλλιέργειας ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού απέδειξαν, ότι ο ιός του απλού έρπητα (HSV) μπορεί -υπό ορισμένες συνθήκες- να προκαλέσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας. Συγκεκριμένα, προσδιόρισαν τον HSV-1, τον τύπο του απλού έρπητα που προκαλεί στοματικό έρπητα, ως υπεύθυνο για την έναρξη ορισμένων περιπτώσεων άνοιας.

Ωστόσο, ο ιός HSV-1 δεν δρα μόνος του. Οι ερευνητές λένε ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί από απλό έρπητα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ μόνο όταν μολύνθηκαν και από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα (VZV), έναν δεύτερο ιό του έρπητα, που συνήθως προκαλεί ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα. Οι ερευνητές λένε ότι η παρουσία του δεύτερου ιού μπορεί να “ενεργοποιήσει” τον απλό έρπητα και να εκκινήσει τα πρώιμα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Πώς συμβαίνει όλο αυτό

Αν και οι ερευνητές έχουν εξερευνήσει τη συσχέτιση μεταξύ του HSV-1 και του Αλτσχάιμερ εδώ και δεκαετίες, αυτή η νέα μελέτη περιγράφει την αλληλουχία των γεγονότων που δημιουργούν οι ιοί για να ξεκινήσει το Αλτσχάιμερ.

“Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ένα μονοπάτι προς τη νόσο του Αλτσχάιμερ, που προκαλείται από μια λοίμωξη με VZV. Ο ιός δημιουργεί φλεγμονώδεις πυροδοτήσεις, που αφυπνίζουν τον HSV στον εγκέφαλο, δήλωσε η δρ. Dana Cairns, PhD, ερευνήτρια στο Tufts και συν-συγγραφέας της μελέτης. “Αν και δείξαμε μια σύνδεση μεταξύ της ενεργοποίησης του VZV και του HSV-1, είναι πιθανό ότι άλλα φλεγμονώδη συμβάντα στον εγκέφαλο θα μπορούσαν επίσης να αφυπνίσουν τον HSV-1 και να οδηγήσουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ”, πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς της μελέτης προσθέτουν, ότι συνήθως ο HSV βρίσκεται σε λανθάνουσα (μη ενεργή) κατάσταση στον εγκέφαλο: “Αλλά όταν ενεργοποιείται οδηγεί σε συσσώρευση τ-πρωτεϊνών και β-αμυλοειδούς και απώλεια νευρωνικής λειτουργίας, χαρακτηριστικά γνωρίσματα που βρίσκονται σε εγκεφάλους ασθενών με Αλτσχάιμερ”.

Αυτοί οι ιοί είναι και οι δύο εξαιρετικά κοινοί

Εάν φαίνεται απίθανο ένα άτομο να κολλήσει και τους δύο ιούς, ας ρίξουμε μια ματιά στα ποσοστά μόλυνσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 3,7 δισεκατομμύρια άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών (το 67% των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας) έχουν μολυνθεί από τον ιό του απλού έρπητα (HSV-1), αλλά η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικές. Ο ιός της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα (VZV) είναι επίσης κοινός. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το 95% των ανθρώπων μολύνονται με VZV πριν από την ηλικία των 20 ετών, κάτι που τους προκαλεί ανεμοβλογιά ή έρπητα ζωστήρα. Όπως και ο HSV-1, έτσι και ο VZV μπορεί επίσης να παραμείνει αδρανής, σε αυτήν την περίπτωση στα νευρικά κύτταρα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο συνδυασμός ιών προκαλεί άνοια μόνο εάν προκληθεί μια συγκεκριμένη φλεγμονώδης απόκριση στον οργανισμό. “Η σύνδεση μεταξύ του HSV-1 και της νόσου του Αλτσχάιμερ εμφανίζεται μόνο όταν ο HSV-1 έχει επανενεργοποιηθεί και προκαλεί πληγές, φουσκάλες και άλλες επώδυνες φλεγμονώδεις καταστάσεις, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πηγές: https://www.who.int, https://www.sciencedaily.com, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρπης ζωστήρας: Τι προκαλεί στο δέρμα και τι άλλα συμπτώματα θα νιώσετε

Άνοια: 8 παράγοντες στην καθημερινή ζωή για να μειώσετε τον κίνδυνο

Απίστευτο: Σύμπτωμα Αλτσχάιμερ φαίνεται στο παρκάρισμα! Τι συμβαίνει με τους ασθενείς που οδηγούν

Έρπης στο στόμα: Αίτια, συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση – Γιατί βγαίνει ανά περιόδους

The post Πολύ κοινός ιός μπορεί να προκαλέσει την έναρξη Αλτσχάιμερ – Τον κολλάμε οι περισσότεροι appeared first on coollife.gr.

Related posts

vivo smartphones: Εγγύηση Αξιοπιστίας και Εξαιρετική Απόδοση συνθέτουν την ποιότητα χρήσης στη Mid-Range κατηγορία

timesadmin

6 δημοφιλείς ιατρικοί μύθοι που όλοι πιστεύουν, αλλά είναι εντελώς αναληθείς

timesadmin

TikToker ανακάλυψε γυμνό της βίντεο στο OnlyFans την ώρα που έκανε αποτρίχωση – Η συνομιλία με τη γυναίκα που το διέρρευσε

timesadmin

Οι ανησυχίες ασφαλείας για τα smart ρολόγια και άλλες έξυπνες συσκευές 

timesadmin

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

timesadmin

Εκτόξευση κατά 50% των εγκεφαλικών: 1 στους 4 αναμένεται πλέον να το πάθει στην ζωή του

timesadmin