Ποιος-θα-είναι-ο-νέος-πρωθυπουργός-στη-Γαλλία;
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός στη Γαλλία;

Έντονες διεργασίες στα πολιτικά κόμματα για την επόμενη ημέρα. Η σιωπή του Εμμανουέλ Μακρόν σχετικά με τον νέο πρωθυπουργό προκαλεί εκνευρισμό.

“Ποιος θα είναι πρωθυπουργός”; Είναι το μέγα ερώτημα τις ώρες αυτές στη Γαλλία, τρεις  μέρες μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Η Αριστερά μαζί με τα τέσσερα κόμματα του Νέου Αριστερού Μετώπου (NFP ) που κέρδισαν την πρωτιά σε έδρες (11+182=193),  συσκέπτονται νύχτα μέρα για να βρουν το κατάλληλο άτομο. Δύσκολη δουλειά αφού η ηγεμονία των Ανυπότακτων άρχισε να αμφισβητείται μετά την αποχώρηση μελών που ήρθαν σε σύγκρουση με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν ενώ παράλληλα ανέβηκαν οι Σοσιαλιστές που διπλασίασαν τις έδρες τους σε σχέση με το 2022 και βρίσκονται σε πλήρη ανταγωνισμό με τους Ανυπότακτους. 

Ο χρόνος πιέζει. Ο πρόεδρος Μακρόνέφυγε για την Αμερική προσκεκλημένος για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ και δεν μοιάζει να βιάζεται. Δήλωσε μάλιστα πριν φύγει ότι θα περιμένει “τη διάρθρωση της νέας Βουλής πριν ορίσει πρωθυπουργό”. Εντωμεταξύ έντονες είναι οι ζυμώσεις και στον κυβερνητικό συνασπισμό του κέντρου με μερίδα των Ρεπουμπλικάνων της δεξιάς, οι οποίοι άρχισαν να ονειρεύονται τη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού μπλοκ με κοντά 220 έδρες, ισχυρότερου επομένως από αυτό της Αριστεράς.

Η σιωπή του προέδρου σχετικά με την ανακοίνωση του ονόματος του πρωθυπουργούέχει πάντως αρχίσει να ερεθίζει τα πνεύματα με υποψίες ότι καθυστερεί εσκεμμένα αποφεύγοντας τον διορισμό από το μπλοκ της Αριστεράς που κέρδισε, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Η ένταση έχει μάλιστα αυξηθεί ύστερα από την κυκλοφορία φημών για μυστικά γεύματα και συναντήσεις “Μακρονικών” με την Μαρίν Λεπέν που δεν επιβεβαιώνει πάντως το Ελιζέ. Αντίθετα όμως ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ το επιβεβαίωσε χθες όσον αφορά τον ίδιο δικαιολογούμενος ότι η Μαρίν Λεπέν “έχει το 33% της προτίμησης του λαού” και για τον ίδιον ήταν ευκαιρία “να επιβεβαιώσει τις βασικές διάφορές με τις δικές του απόψεις”.

Τέλος, με χθεσινή δήλωση της Εισαγγελίας Παρισίων, η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για “παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας της το 2022”, πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ για την ενοικίαση 12 λεωφορείων για την καμπάνια. Παράλληλα να υπενθυμίσουμε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου έχει κληθεί μαζί με 24 μέλη του (πρώην) κόμματός της, να απολογηθεί “για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων” κατά την ευρωπαϊκή θητεία τους από το 2004 έως το 2016.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Ζελένσκι: Ζητά περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα

wp-needuser

Ινδονησία: Πυρκαγιά σε κινητήρα αεροσκάφους Boeing με 468 επιβαίνοντες

James Rollner

Αργεντινή: Ο Μιλέι αποκάλεσε “κομμουνιστή δολοφόνο” τον κολομβιανό ομόλογό του

timesadmin

Η Ουκρανία λέει ότι συνέλαβε Ρώσους πράκτορες που σχεδίαζαν τη δολοφονία του Ζελένσκι

James Rollner

Σοϊγκού: Από την έναρξη της αντεπίθεσης η Ουκρανία έχει χάσει περίπου 1.500 τεθωρακισμένα

timesadmin

Γ. Στόλτενμπεργκ:Οι ΗΠΑ πρέπει να παραδώσουν στην Ουκρανία “όσα υποσχέθηκαν”

timesadmin