Την προηγούμενη εβδομάδα, τα αμερικανικά ομόλογα βρέθηκαν σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων, γνωρίζοντας ένα ασυνήθιστο sell-off και επιδεινώνοντας το ήδη βεβαρημένο κλίμα από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ – σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που φέρονται να ήταν και η αιτία που ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε την 90ήμερη παύση.
Μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων “εκτοξεύτηκαν” στο 4,592%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, ενώ οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων “σκαρφάλωσαν” στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2023. Αν και έχουν αποκλιμακωθεί από τα επίπεδα αυτά, οι αποδόσεις παραμένουν ανεβασμένες έκτοτε.
Και ενώ οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ αυξάνονται και η αβεβαιότητα κυριεύει τις αγορές, το sell-off στα ομόλογα ήλθε απρόσμενα, καθώς το αναμενόμενο ήταν τα ομόλογα να εκπληρώσουν τον ρόλο τους ως “ασφαλή καταφύγια” σε περιόδους εντεινόμενων αναταραχών.
Τι (ή ποιος) προκάλεσε όμως το sell-off; Παρακάτω, εξετάζονται τα διάφορα σενάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συγκέντρωσε το CNBC:
Η Κίνα συνιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο ξένο πιστωτή των ΗΠΑ, μετά την Ιαπωνία, κατέχοντας περίπου 760 δισ. δολ. σε χρεόγραφα του Δημοσίου.
“Νομίζω ότι η Κίνα στην πραγματικότητα εργαλειοποιεί ήδη τα χρεόγραφα που έχει στην κατοχή της” επισημαίνει ο Chen Zhao, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην Alpine Macro.
“Πωλούν αμερικανικά ομόλογα και μετατρέπουν τα έσοδα σε ευρώ ή γερμανικά ομόλογα. Αυτό ουσιαστικά συνάδει πολύ με ό,τι συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες”. Σημειωτέον ότι τα γερμανικά ομόλογα αντιστάθηκαν στο ευρύτερο sell-off που εκτυλίχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να πέφτουν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Εντούτοις, σύμφωνα με τον ανώτατο ερευνητή της Pepperstone, Michael Brown, η πώληση αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσε να πλήξει την Κίνα, όπως ακριβώς πλήττει τις ΗΠΑ, δεδομένου του ότι οι μαζικές ρευστοποιήσεις αναμένεται να οδηγήσουν χαμηλότερα και την αξία των εναπομείναντων ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι η Κίνα θα υφίστατο απώλειες στις δικές της επενδύσεις.
“Με το να πουλάει τα αμερικανικά χρεόγραφα, η Κίνα πυροβολεί τα πόδια της” σημειώνει ο ίδιος, μιλώντας στο CNBC, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι το “ακριβώς αντίθετο” από αυτό που επιδιώκει το Πεκίνο, ειδικά σε μια εποχή που η κινεζική κυβέρνηση ευελπιστεί να κινητοποιήσει την εγχώρια οικονομία και να προστατευτεί από τις επιπτώσεις των δασμών.
Στο “κάδρο των υπόπτων” βέβαια τίθεται και η Ιαπωνία, ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους. Η κυβέρνηση απέρριψε την ιδέα που ακούστηκε από την αντιπολίτευση, να χρησιμοποιήσει η Ιαπωνία τα αμερικανικά ομόλογα ως εργαλείο διαπραγμάτευσης στις διμερείς εμπορικές συνομιλίες.
Εντούτοις, για τον αναλυτή της BCA Research Garry Evans, “η Ιαπωνία είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα”. Και πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εταιρείες της Ιαπωνίας.
Παράλληλα, το ξεπούλημα θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από συνδυαστικές ρευστοποιήσεις από ευρωπαϊκά και ιαπωνικά συνταξιοδοτικά ταμεία, σύμφωνα με τον Prashant Newnaha της TD Securities.
Στο πλαίσιο αυτό και καθώς το sell-off ομολόγων επεκτεινόταν, τα hedge funds επίσης ενδεχομένως αναγκάστηκαν να “αποτραβηχτούν”, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά, σύμφωνα με τον Newnaha.
Τέλος, πίσω από το ξεπούλημα θα μπορούσαν να βρίσκονται και οι “bond vigilantes”, επενδυτές στην αγορά ομολόγων που τείνουν να αντιδρούν σε νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες θεωρούνται αποπληθωριστικές, πωλώντας ομόλογα – και οδηγώντας συνεπώς τις αποδόσεις στα ύψη.
Διαβάστε ακόμα: