ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλησιάζουν το 60% οι ΑΠΕ σήμερα

-

Σημαντική θα είναι και σήμερα η παρουσία των - στο ισοζύγιο της αγοράς ηλεκτρισμού καθώς οι πράσινες μονάδες θα καλύψουν το 59,54% του ενεργειακού μείγματος. Οι μονάδες φυσικού αερίου θα έχουν μερίδιο 22,7%, τα υδροηλεκτρικά 7,72% και οι εισαγωγές 3,35%.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα συμμετάσχει στο ενεργειακό μείγμα και λιγνίτης με μερίδιο 1,43% γεγονός που ανεβάζει σημαντικά το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς στα 117,38 ευρώ/MWh, με την κατώτατη τιμή να διαμορφώνεται στα 53,49 ευρώ/MWh και την ανώτατη στα 231,69 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται ότι η ελληνική αγορά θα είναι για σήμερα στις 10 πιο φθηνές αγορές της Ευρώπης. Η πιο ακριβή θα είναι η αγορά της Λετονίας με 190,83 ευρώ/MWh, ακολουθεί η Εσθονία με 186,61 ευρώ/MWh και η Ιρλανδία με 179,26 ευρώ/MWh. Στον αντίποδα η πιο φθηνή αγορά της Ευρώπης θα είναι η Νορβηγία με 29,75 ευρώ/MWh, ακολουθεί η Σουηδία με 51,51 ευρώ/MWh και η Τουρκία με 64,09 ευρώ/MWh.

Στην ελληνική αγορά σήμερα, η  αιχμή της ζήτησης θα είναι αρκετά χαμηλή στα 5986MW στις 12 το μεσημέρι.

Τέλος, από τις θερμικές μονάδες προβλέπεται να λειτουργήσει η λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5 και οι μονάδες φυσικού αερίου Λαύριο 4, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5, Ήρων, Elpedison Θεσσαλονίκη, Protergia και Άγιος Νικόλαος 2.

Related posts

Θ. Μητράκος: Θέλουμε χαμηλό ενοίκιο για τους ευάλωτους χωρίς αβεβαιότητες για τον επενδυτή

timesadmin

Southeast Europe Connectivity Forum: Στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου

timesadmin

Λαγκάρντ: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της προσπάθειας της Ελλάδας

timesadmin

ΚΕΠΕ: Απαιτείται έμφαση στις μεταρρυθμίσεις – Οι τρεις βασικές προκλήσεις

timesadmin

Οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

timesadmin

Μεγάλη άνοδος στις αφίξεις Αμερικανών τουριστών

timesadmin