Πληρωμές-σε-ρούβλια:-Η-δημιουργική-ασάφεια-των-Βρυξελλών-και-η-διάσταση-απόψεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές σε ρούβλια: Η δημιουργική ασάφεια των Βρυξελλών και η διάσταση απόψεων

-

Δεν κατάφερε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας να συμφωνήσει σε μια κοινή γραμμή για το θέμα της πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, γεγονός που αναδεικνύει τις εσωτερικές διαφωνίες που επικρατούν εντός της Ε.Ε. Η Κομισιόν δια της επιτρόπου ενέργειας Κ. Σίμπσον επέμεινε στη σκληρή γραμμή διαμηνύοντας ότι οι πληρωμές σε ρούβλια και η μέθοδος που έχει υποδέιξει η Μόσχα με το περίφημο διάταγμα Πούτιν, συνιστούν παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. 

Ωστόσο η ίδια, δεν απάντησε ως προς το τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες ενόψει των επικείμενων πληρωμών του Μαΐου, παραπέμποντας σε νέα ανακοίνωση που θα εκδώσει η Κομισιόν   με νέες πιο σαφείς οδηγίες. Η κ. Σίμπσον δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες ούτε ως προς το περιεχόμενο των οδηγιών αλλά ούτε και ως προς το πότε θα συμβεί αυτό. 

Μια ενδεχόμενη ερμηνεία της στάσης που τηρείται από την Κομισιόν για το θέμα θα μπορούσε να είναι ότι σκοπίμως υπάρχει αυτή η ασάφεια προκειμένου οι ευρωπαϊκές εταιρείες να μπορέσουν να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό αέριο, στη βάση του διατάγματος Πούτιν, χωρίς παράλληλα να θεωρείται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. 

Ενδεικτική των αντιφάσεων από πλευράς Ε.Ε. είναι η δήλωση της κ. Σίμπσον ότι υπάρχει ομοφωνία των κρατών μελών ότι δε θα πληρώσουν το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, την ίδια στιγμή που μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών εταιρειών έχει ανοίξει λογαριασμούς στη ρωσική Gazprombank, όπως ορίζει το διάταγμα Πούτιν. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με κοινοτικό έγγραφο που κυκλοφόρησε την Μ. Παρασκευή, με οδηγίες προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες, η Κομισιόν συστήνει στις εταιρίες της Ε.Ε. να προβαίνουν σε δήλωση ότι θεωρούν πως οι υποχρεώσεις τους εκπληρώνονται όταν καταθέτουν ευρώ στην Gazprombank και όχι αργότερα όταν μετατρέπεται η πληρωμή σε ρούβλια. 

Ενεργειακή κρίση και τιμές

Εκτός όμως από το θέμα της πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου χθες στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου τέθηκε και το θέμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και η επίπτωση που έχει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Και εδώ η Κομισιόν εμφανίστηκε δια της Επιτρόπου ενέργειας Σίμπσον μάλλον ανέτοιμη απέναντι στις προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί. Χαρακτηριστικά η κ. Σίμπσον ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει απαντήσει στις ανησυχίες για τις τιμές μέσω της περίφημης εργαλειοθήκης που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Βεβαίως ο πόλεμος θα έχει τη δική του επίπτωση και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε τις οδηγίες και να προτείνουμε επιπλέον βήματα, ανέφερε η κ. Σίμπσον προσθέτοντας ότι αυτό αναμένεται να συμβεί στα τέλη Μαΐου. Ουσιαστικά δηλαδή η Επίτροπος Ενέργειας παρέπεμψε στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, όπου τα κράτη μέλη θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα υπάρξει μια πιο αποφασιστική ενιαία αντιμετώπιση της κρίσης κατά το πρότυπο της κρίσης της πανδημίας, όπως άλλωστε ζητούν οι χώρες του νότου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

Related posts

IHS Markit: Έντονη βελτίωση των συνθηκών στον μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα

timesadmin

Eurobank: Ο τουρισμός ανακάμπτει, η απασχόληση παρουσιάζει ανθεκτικότητα και η αξιοπιστία ενισχύεται

timesadmin

Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα ακρίβειας το Πάσχα

timesadmin

Κλειδώνει η αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελµατίες το 2023

timesadmin

Νέα βουτιά στην κατανάλωση ρεύματος – Η κρίση “σβήνει” τα φώτα στα νοικοκυριά

timesadmin

Έρχεται νέα γενιά προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας

timesadmin