Πιερρακάκης στο συνέδριο του ygeiamou.gr: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης στο συνέδριο του ygeiamou.gr: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης

Την πεποίθηση πως η τεχνολογία θα βοηθήσει τους επιστήμονες της Υγείας στην Ελλάδα να επιτελέσουν καλύτερα το έργο τους εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος» που πραγματοποιείται στο Ωδείο Αθηνών.

Ο κ. Πιερρακάκης βρέθηκε σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Νικόλαος Αρκαδόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητής Χειρουργικής Νοσοκομείου «Αττικόν», Δημήτρης Μπούμπας, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), Καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ιωάννης Μπολέτης, Πρόεδρος Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας ΕΚΠΑ και Άδωνις Ιωαννίδης, Καθηγητής Κλινικής Γενετικής, Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως βασικός στόχος είναι να αφαιρεθούν τα εμπόδια από τους ερευνητές προκειμένου να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους ενώ την ίδια στιγμή να προωθηθούν επενδύσεις στην τεχνολογία προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα σημείωσε την σημαντικότητα του ανθρωπίνου δυναμικού λέγοντας πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε 270 θέσεις μονίμων διορισμών στις ιατρικές σχολές.

Ο Υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως η τεχνολογία είναι σημαντική και πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει στο να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες σημειώνοντας ωστόσο πως είναι απαραίτητη η χρήση και συλλογή δεδομένων. «Αποκτούμε δεδομένα σε όλο τον χώρο της Υγείας, και ειδικά στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η τεχνολογία θα επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό επιστημόνων να κάνουν ακόμη καλύτερα την δουλειά τους.

Συνεχίζοντας ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τόνισε πως η μετάβαση στην εξέλιξη της τεχνολογίας γίνεται εκθετικά πλέον και πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν. «Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα για την Παιδεία», είπε δίνοντας το παράδειγμα πως σε 18 χρόνια ένα παιδάκι που γεννιέται τώρα θα μπει σε μία αγορά εργασίας με επαγγέλματα τα οποία δεν υπάρχουν τώρα. «Ο ανθρώπινος παράγοντας δεν αντικαθίσταται, αλλά συνεπικουρείται», είπε λέγοντας δε πως δημιουργούνται οι απαραίτητες υποδομές και οι διαδικασίες έτσι ώστε η Πολιτεία να μπορεί να κάνει τις αντίστοιχες προβλέψεις που απαιτούν τις αλλαγές.

Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας συμπλήρωσε πως «περιμένουμε να δούμε σύντομα κοινά μεταπτυχιακά, δηλαδή ένα Πανεπιστήμιο της Ελλάδας με ένα Πανεπιστήμιο του εξωτερικού» προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει να τα κάνουμε όλα μαζί και γρήγορα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό και τη θέληση να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις, με τη χώρα μας να μην έχει να ζηλέψει τίποτα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πιερρακάκης, είπε πως το μεγάλο διακύβευμα τα τελευταία χρόνια ήταν να γίνει η χώρα μας εξωστρεφής. Αναφορικά με τα Πανεπιστήμια, είπε πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό φοιτητών στο εξωτερικό και να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Αντίστοιχα, το ίδιο πρέπει να γίνει και σε άλλους κλάδους όπως η Υγεία φέρνοντας το παράδειγμα των γιατρών που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Διαβόητος αρχηγός συμμορίας συνελήφθη στην Αθήνα μετά από συνεργασία ΕΥΠ – τουρκικών Αρχών

Κηφισιά: «Το παιδί κινδύνευσε, γλίτωσε γιατί πήρε τις σωστές αποφάσεις παρά το σοκ» – Ξεσπάει ο πατέρας του 5χρονου

Γενέθλια και τούρτα-έκπληξη με το θρυλικό Αβέρωφ για τον ναύαρχο Αποστολάκη παρουσία Κασσελάκη – Δείτε βίντεο

Related posts

Μεϊμαράκης: Η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να είναι χαλαρή

timesadmin

Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ. και τη «μνημονιακή πολιτική» ΣΥΡΙΖΑ

timesadmin

Σπυρόπουλος στον Realfm 97,8: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μεγάλο ζήτημα των αγροτών με μια ελαφρότητα

timesadmin

ΝΔ: Ξεκίνησε το «φροντιστήριο» στους γαλάζιους βουλευτές σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

timesadmin

Προκαλεί ο Τατάρ – Κάνει συγκρίσεις Παλαιστινιακού-Κυπριακού για να υποστηρίξει τη λύση δύο κρατών

timesadmin

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έφερε ξανά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την υπόθεση Μπελέρη

timesadmin