ΣΙΝΕΜΑ

Πεσμένα Φύλλα

Πεσμένα Φύλλα

Λιτά, αλλά πολύχρωμα πλάνα, σινεφιλία, χιούμορ, πολλά πολλά τραγούδια και η πιο μελαγχολική αλλά και αισιόδοξη ιστορία αγάπης: μια χαμηλόφωνη σινε-μπαλάντα για όλες τις φθινοπωρινές καρδιές.

Pesmena fylla

Στις ταινίες του Άκι Καουρισμάκι όλα φαίνονται απλά. Απλά, μα διαφορετικά. Ακόμα και αυτό που μοιάζει με το τέλος του κόσμου για τους ήρωες εμφανίζεται με τον πιο… cool τρόπο, κρατώντας ίσες αποστάσεις τόσο από το μελόδραμα όσο και από τη φάρσα. Στη Φινλανδία, άλλωστε, κάνει τόσο κρύο που δεν επιτρέπεται όχι μόνον στους ανθρώπους, αλλά ακόμα και στις κινηματογραφικές εικόνες να είναι εκδηλωτικές. Οπότε όλα εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες: τα δειλά βλέμματα, τις χαμηλότονες φράσεις, τις αδιόρατες χειρονομίες. Με αυτά τα υλικά και μόνο, ο Καουρισμάκι χτίζει εξ αρχής έναν ολόκληρο κόσμο, αόρατο από τη βορειοευρωπαϊκή πραγματικότητα, μιας και αυτός αρνείται να συγχρωτιστεί με την ευνομούμενη, ατσαλάκωτη, μα απάνθρωπα αποστειρωμένη καθημερινότητά της.

Το πρώτο πράγμα που κάνει λοιπόν ο sui generis Σκανδιναβός auteur είναι να τοποθετήσει τους αντισυμβατικούς ήρωές του σε ένα κλινικό περιβάλλον. Άδειοι χώροι, αμήχανες σιωπές, μηχανικές κινήσεις. Ανάμεσά τους, οι άνθρωποί του μοιάζουν με κοινωνικές ανορθογραφίες, όπως ο αλκοολικός οικοδόμος Χολάπα (“πίνω επειδή είμαι καταθλιπτικός και είμαι καταθλιπτικός επειδή πίνω”) και η υπάλληλος σουπερμάρκετ Άνσα, η οποία απολύεται όταν δίνει τα ληγμένα τρόφιμα σε έναν άστεγο, αντί να τα πετάξει στα σκουπίδια όπως απαιτεί ο κανονισμός. Οι δυο τους θα συναντηθούν σε ένα καραόκε μπαρ, μετά σε μια στάση λεωφορείου και μετά την τρίτη φορά θα αποφασίσουν να πάνε μαζί σινεμά. Θέλουν να ανανεώσουν το ραντεβού τους, αλλά εκείνος θα χάσει το χαρτάκι με το τηλέφωνό της.

Ύστερα από ένα ιλαροτραγικό ρεσιτάλ κακοτυχίας, η ζωή έχει αποφασίσει πως αυτοί οι δυο πρέπει να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλον. Στις ταινίες του Άκι Καουρισμάκι, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Με λιτά, αλλά πολύχρωμα πλάνα, απολαυστική σινεφιλία, υποδόριο χιούμορ και πολλά πολλά τραγούδια, εκείνος θα μας αφηγηθεί την πιο μελαγχολική μα και αισιόδοξη ιστορία αγάπης: μια χαμηλόφωνη σινε-μπαλάντα για όλες τις φθινοπωρινές καρδιές.

Φινλανδία, Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 81΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Πεσμένα Φύλλα

Πεσμένα Φύλλα

Kuolleet Lehdet / Fallen Leaves

3,5

Ένας αλκοολικός οικοδόμος και μια υπάλληλος σουπερμάρκετ αποφασίζουν, έπειτα από μια σειρά τυχαίων συναντήσεων, να πάνε μαζί σινεμά. Θέλουν να ανανεώσουν το ραντεβού τους, αλλά εκείνος θα χάσει το τηλέφωνό της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Σιωπηλή Οργή

Related posts

Ο Χειμερινός Κινηματογράφος Παλλάς ξανά κοντά μας στις 1.3.2024

timesadmin

Γιορτή του Σινεμά: Όλες οι ταινίες με είσοδο 2 ευρώ

timesadmin

Τα Μυστήρια του Οργανισμού

timesadmin

The Boy and the Heron: Η νέα ταινία του Μιγιαζάκι στην κορυφή του αμερικάνικου box office

timesadmin

Ο κλασικός ‘Δράκος’ του Κούνδουρου ξανά στα σινεμά

timesadmin

Το ελληνικό πρόσωπο του 64ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

timesadmin