Περσικός-Κόλπος:-Αποκαταστάθηκε-η-επικοινωνία-με-τα-δύο-ελληνικά-πλοία
ΚΟΣΜΟΣ

Περσικός Κόλπος: Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με τα δύο ελληνικά πλοία

Θετικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο θρίλερ στα ανοιχτά του Περσικού Κόλπου, όπου δύο ελληνικά πλοία τελούν υπό κατάληψη από ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι 9 Έλληνες ναυτικοί και ο ένας Κύπριος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη των πληρωμάτων, δεν είναι υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράν και παραμένουν πάνω στα πλοία, ενώ πλέον έχει αποκατασταθεί πλήρως η επικοινωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας και των δύο πλοιοκτήτριων εταιρειών με τα δεξαμενόπλοια Delta Poseidon και Prudent Warrior, που καταλήφθηκαν την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

“Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… Είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Οι εννέα Έλληνες και ένας Κύπριος ναυτικός, οι οποίοι βρίσκονται στη γέφυρα και στις καμπίνες τους, έχουν επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους και είναι καλά στην υγεία τους.

Αυτή είναι μια ευχάριστη είδηση που έρχεται να διαψεύσει δημοσίευμα των New York Times, οι οποίοι επικαλούμενοι Ιρανό αξιωματούχο, μετέδωσαν ότι τα πληρώματα των δύο πλοίων είχαν μεταφερθεί σε ξενώνα επί της ακτής, όπου και κρατούνταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Γεγονός που κρίνεται ως θετικό την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες των ελληνικών Αρχών για την απελευθέρωση των μελών του πληρώματος.

Απειλεί με περισσότερες κατασχέσεις πλοίων το Ιράν

Στο μεταξύ, η Τεχεράνη απειλεί με πολύ περισσότερες δεσμεύσεις ελληνικών δεξαμενόπλοιων στην περιοχή.

Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση από την Ελλάδα πετρελαιοφόρου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, σύμφωνα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείων ειδήσεων Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποίησε ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, που επιπλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο, θα κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το πετρέλαιο και το δεξαμενόπλοιο που κατέσχεσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφούν.

Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ, ως απάντηση στα πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιο του που μπλοκαρίστηκαν ή κατασχέθηκαν. Ομως, το περιστατικό με τα ελληνικά πλοία σηματοδοτεί την πρώτη φορά εδώ και μήνες που πλοία υπό ξένη σημαία γίνονται στόχος του Ιράν.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο ελληνικά πλοία είχαν συνολική χωρητικότητα για μεταφορά 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και ότι το φορτίο τους βρίσκεται τώρα στην κατοχή του Ιράν.

Related posts

Γερμανία: 157 θάνατοι και πάνω από 22.000 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες

timesadmin

Αφγανιστάν: Οι επιζώντες, χωρίς κατάλυμα, τρόφιμα και νερό, αναμένουν με αγωνία τη βοήθεια

timesadmin

Μ. Σχοινάς: Οι δικτάτορες βλέπουν το ευρωπαϊκό μοντέλο ως απειλή για τους ίδιους

timesadmin

Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί σε ρωσικό βομβαρδισμό σχολείου – Ρωσικές επιθέσεις αποκρούστηκαν σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

timesadmin

Αυστρία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της καραντίνας

timesadmin

Κύπρος: Σειρά σημαντικών επαφών του Ν. Αναστασιάδη το επόμενο διάστημα

timesadmin