Περαιτέρω-ενέργειες-για-τον-περιορισμό-της-ενεργειακής-κρίσης-εξετάζει-η-Κομισιόν
ΚΟΣΜΟΣ

Περαιτέρω ενέργειες για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης εξετάζει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιγράψει περαιτέρω ενέργειες για τον περιορισμό μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης που γνωρίζει η Ευρώπη, σε ένα σχέδιο που ωστόσο θα αποφεύγει τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Κομισιόν σκοπεύει να δημοσιεύσει στις 28 Σεπτεμβρίου ένα έγγραφο που θα περιγράφει λεπτομερώς τα μελλοντικά βήματα για τη μείωση της αστάθειας και την αύξηση του όγκου συναλλαγών στις ενεργειακές αγορές, μετά την πρωτοφανή αύξηση των τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Αυτό είναι επιπλέον των μέτρων που θα μπορούσε να λάβει το μπλοκ για τη μείωση των τιμών των καυσίμων, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Ωστόσο, ενώ ορισμένα κράτη μέλη έχουν ζητήσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, η Επιτροπή δεν είναι πιθανό να επιδιώξει ένα πλαφόν, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Η Επιτροπή πληροφόρησε τα κράτη μέλη ότι οι νέοι κανόνες που σχεδιάζονται θα λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια του εφοδιασμού, θα επιδιώκουν να αποτρέψουν οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου και να στηρίξουν την εσωτερική αγορά, παραμένοντας συντονισμένοι με τους κλιματικούς στόχους. 

Σημειώνεται ότι η ενεργειακή κρίση θα είναι βασικό θέμα κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των ηγετών της Ε.Ε. στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου αλλά και της συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Σε εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή εξέταζε επιλογές για την υπαγωγή του συμβολαίου TTF για το φυσικό αέριο (σημείου αναφοράς για την Ευρώπη) σε χρηματοπιστωτική εποπτεία για την αποφυγή κερδοσκοπίας και για τη θέσπιση ενός συμπληρωματικού σημείου αναφοράς για τη διασφάλιση μιας καλύτερης λειτουργίας της αγοράς με μικρότερη αστάθεια. Ως έσχατη λύση σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να διερευνήσει την προσωρινή δέσμευση του TTF στο ασιατικό σημείο αναφοράς JKM ως δυναμικό ανώτατο όριο, σύμφωνα με το έγγραφο που είδαν το Bloomberg News.

Η Επιτροπή εξέταζε επίσης τη δημιουργία ενός κέντρου εκκαθάρισης της ΕΕ “για να λαμβάνει αναφορές για όλες τις οριστικές τιμές LNG ή άλλων εισαγωγών”, σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο. Μια τέτοια κίνηση θα στηρίξει την κοινή πλατφόρμα αγορών του μπλοκ, έναν εθελοντικό μηχανισμό για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των συμμετεχόντων κρατών μελών και την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών.

Related posts

Ρωσία: Ο Πούτιν δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία του Γκορμπατσόφ

timesadmin

Ρωσία: Τελευταίες πρόβες πριν από την παρέλαση της 9ης Μαΐου

timesadmin

Το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε στο Κρεμλίνο ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική του της “ανοιχτής πόρτας”

timesadmin

Επεκτείνεται το lockdown στη Σανγκάη, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται παρά τα περιοριστικά μέτρα

timesadmin

Ο Ερντογάν τα βάζει με Γερμανία και Γαλλία: Έγιναν όργανα της ελληνικής προπαγάνδας

timesadmin

Λϋσεις για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκανία συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας της G7

timesadmin