Παυλόπουλος:-«Η-συμβολή-της-Ελληνικής-Γλώσσας-στη-δημιουργία-του-Έθνους-των-Ελλήνων-και-στη-γέννηση-και-εξέλιξη-των-Επιστημών»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: «Η συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στη δημιουργία του Έθνους των Ελλήνων και στη γέννηση και εξέλιξη των Επιστημών»

Παυλόπουλος: «Η συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στη δημιουργία του Έθνους των Ελλήνων και στη γέννηση και εξέλιξη των Επιστημών»

Προκόπης Παυλόπουλος

Η ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκού και Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκοπίου Παυλοπούλου για την Ελληνική Γλώσσα στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στην Βοστώνη.

«Η Ελληνική γλώσσα άφησε ανεξίτηλη την «σφραγίδα» της πάνω στην Λατινική. Και δι’ αυτής, πάνω στις Νεοκλασικές όπως και πάνω στις Γερμανικές και στις Σλαβικές γλώσσες. Επίσης, η Ελληνική Γλώσσα υπήρξε όχι μόνο το μέσο επικοινωνίας ενός Λαού ή και ενός Έθνους γενικότερα, αλλά πρωτίστως το όργανο διαμόρφωσης της Παιδείας, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του Ελληνικού Πολιτισμού. Επέκεινα, αυτή η Παιδεία ολοκληρώθηκε με την προσθήκη των «ακρογωνιαίων λίθων» της, ήτοι της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας. Τέλος για εμάς, τους Έλληνες –και δη διαχρονικώς- η Ελληνική Γλώσσα υπήρξε, κατά τις μαρτυρίες τόσο του Ηροδότου όσο και, κυρίως, του Θουκυδίδη, η «αντηρίδα» πάνω στην οποία στηρίχθηκε, από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, η δημιουργία του Έθνους των Ελλήνων. Ας θυμηθούμε εδώ τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από το «Ἄξιον Ἐστί» (Ενότητα «Τα Πάθη»): «Τή γλώσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική.
το σπίτι φτωχικό στίς ἀμμουδιές τοῦ Ὁμήρου. Μονάχη ἔγνοια ἡ γλώσσα μου στίς ἀμμουδιές τοῦ Ὁμήρου».

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία:

Related posts

Συνέδριο ΝΔ – Χατζηδάκης: Στις ευρωεκλογές να μην σταλεί λάθος μήνυμα – Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα

timesadmin

Ανδρουλάκης από Χανιά: Όσο πιο δυνατό είναι το ΠΑΣΟΚ τόσο μεγαλύτερη απειλή θα νιώθει η ΝΔ

timesadmin

Έλληνες και Αμερικανοί πεζοναύτες σε εκπαίδευση στα χιόνια – ΦΩΤΟ

timesadmin

Μητσοτάκης στον πρόεδρο της JPMorgan: Προχωρώ τώρα όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, πρώτος στόχος η αύξηση των μισθών

timesadmin

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Φλωρίδη για νέα νομοθετικά μέτρα μετά τη μη προφυλάκιση του Λύτρα

timesadmin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανακοινώνει μέτρα για το αγροτικό πετρέλαιο στη Βουλή

timesadmin