ΠΑΣΟΚ:-h-επόμενη-μέρα-για-τον-Νίκο-Ανδρουλάκη-μετά-το-αποτέλεσμα-των-Ευρωεκλογών-–-Τα-«καρφιά»-κορυφαίων-στελεχών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: H επόμενη μέρα για τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών – Τα «καρφιά» κορυφαίων στελεχών

Σε μία νέα περίοδο εσωστρέφειας φαίνεται ότι μπαίνει το ΠΑΣΟΚ μετά τα ποσοστά που κατέγραψε στις Ευρωεκλογές, καθώς ο στόχος της δεύτερης θέσης, με ισχυρό ποσοστό δεν επιτεύχθηκε, με κορυφαία στελέχη του κόμματος να εκφράζουν εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκειά τους, ακόμη και δημοσίως.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άργησε πολύ να κάνει δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα και αυτό ίσως να μην είναι τυχαίο, ενώ πολύ προσεκτική ήταν νωρίτερα και η τοποθέτηση της Χαριλάου Τρικούπη, με συνεργάτες του προέδρου να αναφέρουν ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πανηγυρίζει. Αυξάνει τη δύναμή του κι αυτό δεν μπορεί να εκφεύγει. Δείχνει ότι πηγαίνει προοδευτικά μπροστά, δεν καλπάζει, αλλά δεν είναι πισωγύρισμα».

Όπως σημείωναν όταν οριστικοποιήθηκε η εκτίμηση του αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών, στην εικόνα του εκλογικού χάρτη, το ΠΑΣΟΚ έφερε πλήγμα στην κυβέρνηση και ήδη δύο περιφέρειες είναι πράσινες. Πρόκειται για το Λασίθι και το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος προανήγγειλε ότι «θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με τις δημιουργικές αλλά πάνω απ’ όλα πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας».

Χρέος του ΠΑΣΟΚ είναι «να συνεχίσουμε με δυναμισμό την σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση για να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική διακυβέρνηση», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές «είναι να έχουμε διαμορφώσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας».

Όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να δώσει με συνέπεια μία μάχη με την πολιτική στο επίκεντρο, μακριά από τον ευτελισμό, την απαξίωση και την τοξικότητα, ενώ υπογράμμισε ότι «σε 3η κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση, μέσα σε έναν χρόνο, αυξήσαμε σταθερά τα ποσοστά μας». Σπάσαμε επιτέλους την γαλάζια κυριαρχία στον χάρτη, πρασινίζοντας δύο νομούς της Κρήτης. Επίσης, είμαστε δεύτερη δύναμη σε 19 νομούς της χώρας. Η παράταξή μας ξανασυστήθηκε με τους ψηφοφόρους του κέντρου, όπου αναδειχτήκαμε πρώτο κόμμα σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll».

Αναφέρθηκε, επίσης, σε μία μεγάλη ασυμμετρία μεταξύ Περιφέρειας και Αθήνας, που «έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε άμεσα». «Θέλουμε ξανά να πρωταγωνιστήσουμε», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε: «η δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά διασυνδέθηκε με τις αγωνίες της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ενώνοντας τους πολίτες κάτω από ένα εθνικό σχέδιο μεγάλων μεταρρυθμίσεων και μεγάλων αλλαγών, πάνω απ’ όλα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας, αυτή είναι η μεγάλη προίκα της παράταξης και αυτή θα είναι η πραγματική πυξίδα όλων των πρωτοβουλιών και των κινήσεων που θα πάρουμε άμεσα αλλά και στο μέλλον».

Η δυσαρέσκεια στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο, παρά την αύξηση των ποσοστών του κόμματος κατά 6 – 7 μονάδες σε σχέση με το 2019, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να πείσει ότι είναι η ισχυρή δύναμη αντιπολίτευσης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και το μοναδικό αξιόπιστο κόμμα της Κεντροαριστεράς, ούτε να επαναπατρίσει  τους «πασοκογενείς» ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου.

Τα “καρφιά” δεν έλειψαν στις τηλεοπτικές εμφανίσεις στελεχών του κόμματος, με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Γιαννακοπούλου: Όλα οφείλουν να συζητηθούν

«Όταν ένας οργανισμός ή ένα πολιτικό κόμμα κάνει μία αποτίμηση, την κάνει προφανώς πάνω στους στόχους τους οποίους είχε θέσει προεκλογικά. Και το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει ξεκάθαρα δύο στόχους. Ο ένας στόχος ήταν να είμαστε δεύτερο κόμμα. Το είχε πει ο πρόεδρος μας. Το είχαμε πει εμείς. Και ο άλλος στόχος είναι η ισχυροποίηση του ποσοστού μας. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής από τα exit poll ο στόχος του να είμαστε δεύτερο κόμμα μάλλον δεν είναι εφικτός», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου στον ΑΝΤ1.

Και συνέχισε: «Βεβαίως περιμέναμε κάτι καλύτερο. Σίγουρα περιμέναμε κάτι καλύτερο. Αυτό πιστεύαμε όλοι και γι’ αυτό παλεύαμε».

«Εγώ θα σας πω ότι προφανώς όλα τα κόμματα είτε τα αποτελέσματα είναι θετικά είτε είναι μέτρια είτε είναι κακά όλα τα κόμματα πρέπει να συζητούν και όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν και θα συζητηθούν – έχει φτάσει η ώρα – όλα αυτά στα όργανα», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση αν θα θέσει θέμα ηγεσίας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Μην περιμένετε από εμένα σήμερα, ούτε καν 45 λεπτά από το κλείσιμο της κάλπης να αρχίσουμε και να συζητάμε τέτοιου είδους θέματα. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν όργανα. Όλα οφείλουν να συζητηθούν. Όλα πρέπει να τα συζητήσουμε στα όργανα. Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της τακτικής μας, το θέμα της στρατηγικής μας, το θέμα του αν οι θέσεις μας και ο τρόπος που κινηθήκαμε ήταν σωστός. Γιατί είχαμε και κάθε δυνατό περιθώριο να είμαστε η δεύτερη δύναμη και να έχουμε ισχυροποίηση του ποσοστού μας. Μέχρι και τον Φλεβάρη το βλέπαμε αυτό».

«Από τον Φλεβάρη και μετά χάσαμε τη δεύτερη θέση δημοσκοπικά και αυτό πρέπει να συζητηθεί. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο. Ζάππεια και δεν ξέρω τι δεν θα έχουμε σήμερα και αυτή την βραδιά εδώ πέρα. Όλα πρέπει να συζητηθούν στα όργανα του κόμματος», κατέληξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας αργότερα στον ΣΚΑΪ, επανέλαβε με νόημα πως «για να μπορέσουμε να κάνουμε μα εκτίμηση και αποτίμηση πρέπει να το συγκρίνουμε με τον στόχο που είχαμε θέσει και ο στόχος που είχαμε και ο πρόεδρος μας και εμείς, είναι ότι θέλαμε να είχαμε τη δεύτερη θέση και ισχυροποιήση του ποσοστού μας. Όσον αφορά το ζήτημα της δεύτερης θέσης, δυστυχώς, είναι κάτι που δεν επετεύχθη. Όσον αφορά την ισχυροποίηση του ποσοστού μας, έχουμε μια σταθεροποίηση και μία άνοδο, έστω και αν είναι μικρή».

Γερουλάνος: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι»

Ο Παύλος Γερουλάνος, από την πλευρά του, αφού επεσήμανε την τεράστια αποχή, στα όρια του επικίνδυνου και την μεγάλη πτώση της ΝΔ, παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο του και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε τα όρια του lifestyle politics.

«Προφανώς δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τα ποσοστά που βλέπουμε» είπε λίγο μετά την δημοσιοποίηση των exit poll. «Σίγουρα ο στόχος που είχαμε βάλει για την δεύτερη θέση δεν έχει επιτευχθεί» ενώ ερωτηθείς εάν θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα για την επόμενη ημέρα, απάντησε πως «ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην θέσει όλα τα θέματα».

Κωνσταντινόπουλος: Δεν πετύχαμε τον στόχο

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος παραδέχθηκε, μιλώντας στο STAR ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο του που ήταν η δεύτερη θέση. «Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια»,  είπε, και υπογράμμισε ότι παραμένει πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ η διαφορά μεταξύ επαρχίας και αστικών κέντρων. «Στα αστικά κέντρα δεν τα πήγαμε καλά. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αξιολογηθεί τις επόμενες μέρες».

«Ο κ. Κασσελάκης δεν εκφράζει τον προοδευτικό κόσμο… Η συζήτηση αυτή πρέπει να ανοίξει σε επίπεδο κοινωνίας.  Πρέπει να γίνει μια μεγάλη δυναμική πρωτοβουλία σε αυτόν τον χώρο. Δεν είναι η μέρα και η ώρα να το συζητήσουμε. Τα κόμματα θα συζητήσουν τι συνέβη και θα πάρουν τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν γιατί διαφορετικά δεν θα έχουμε προϋποθέσεις. Δεν βγήκαμε για να παίζουμε στον μικρό τελικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Ο μεγάλος τελικός είναι να είμαστε πρωταγωνιστές και να γίνουμε κυβέρνηση», ανέφερε.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα στο δικό μου κόμμα, φαντάζομαι ότι θα υπάρξει συζήτηση για το τι συνέβη και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε. Θα ακουστούν απόψεις, θα παρθούν αποφάσεις και θα προχωρήσουμε μπροστά» είπε.

«Δεν μπορώ να χωνέψω ότι χάσαμε από τον Κασσελάκη» είπε επίσης στο OPEN ο κ. Κωνσταντινόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στους ψηφοφόρους του χώρου της κεντροαριστεράς.

Κατρίνης: Να γίνει ανοικτή πολιτική συζήτηση για την αποτίμηση

Ο Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μικρή άνοδο αλλά απέχει από τους στόχους και τις προσδοκίες που είχαν θέσει τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει μια ανοικτή πολιτική συζήτηση και για την αποτίμηση του αποτελέσματος αλλά και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την επόμενη ημέρα.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μικρή, αξιοσημείωτη, κατώτερη όμως των προσδοκιών μας, άνοδο», δήλωσε επίσης στο OPEN.

Related posts

Τσιόδρας: Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι όταν χρειάζεται διορθωτική κίνηση γίνεται και χωρίς προαναγγελία

timesadmin

Ελληνική Λύση: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει την αίσθηση του καθήκοντος»

wp-needuser

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγγενείς ομήρων της Χαμάς στην Αθήνα – «Ζούμε 30 μέρες έναν εφιάλτη» (βίντεο)

timesadmin

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ – Η «Ώρα του πρωθυπουργού» στην Βουλή – Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα για τους αγρότες

timesadmin

Φοιτητικές εκλογές: Νίκη ΔΑΠ και διαφωνίες για άλλη μία χρονιά για τα αποτελέσματα – Χωρίς ψηφοδέλτιο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

timesadmin

Τι αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την επίθεση στην Οδησσό κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη

timesadmin