ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Μάχη μέχρι τελικής πτώσης για τους δύο μονομάχους

Με το «στοίχημα» της μαζικής συμμετοχής και στο σημερινό δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών εξελίσσεται από το πρωί η μονομαχία Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.Στον α’ γύρο μέχρι τις 8:45 είχαν ψηφίσει 13.413, ενώ σήμερα έχουν προσέλθει 14.658.Αν δεν χρειαστεί να δοθεί παράταση στην εκλογική διαδικασία, τότε μεταξύ 8 και 8.30 το βράδυ θα ανακοινωθεί από την αρμόδια επιτροπή της Χαριλάου Τρικούπη ο νικητής των εκλογών και θα αρχίσει ταυτόχρονα η αντίστροφη μέτρηση για τον σχεδιασμό της «επόμενης μέρας». Η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε στις 7 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024. Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου/διπλώματος οδήγησης νέου τύπου. Η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α΄ γύρο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, παρά μόνο το ταυτοποιητικό τους έγγραφο, καθώς δεν θα γίνεται αναζήτηση στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως στον α’ γύρο, Για να ψηφίσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να καταβάλουν αντίτιμο, ενώ μπορούν να προσέλθουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν, σε όποια περιοχή της χώρας βρίσκονται- μπορούν να ψηφίσουν δηλαδή και σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από την προηγούμενη φορά.

Την περασμένη Κυριακή, η συμμετοχή στις κάλπες του πρώτου γύρου ξεπέρασε τις 303 χιλιάδες, δημιουργώντας μια δυναμική βάση εκκίνησης και για την προσέλευση του κόσμου, των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο. Βασική επιδίωξη των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη είναι η κινητοποίηση να «φρενάρει» το ποσοστό της αποχής στο δεύτερο γύρο που στην εκλογική αναμέτρηση του 2021 κυμάνθηκε γύρω στο 30%.

Από νωρίς σήμερα το πρωί έχουν προγραμματίσει να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί, οι συνυποψήφιοί τους στον πρώτο γύρο, οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και πολλά στελέχη.

– Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προγραμματίσει να ψηφίσει στις 10 το πρωί στο Ίλιον (Αίθουσα Δημαρχιακού Μεγάρου «Βασίλειος Κουκουβίνος», Κάλχου 48-50), ενώ ο Χάρης Δούκας μία ώρα νωρίτερα, στις 9 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50. Στο ίδιο εκλογικό κέντρο στην Αθήνα θα προσέλθει για να ψηφίσει στις 10.30 ο Παύλος Γερουλάνος και αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η Άννα Διαμαντοπούλου θα ψηφίσει στις 11.30 στο Δημοτικό Κατάστημα Παλλήνης (Φειδιππίδου 22Β), ο Μιχάλης Κατρίνης είχε προγραμματίσει για τις 9 το πρωί στο Δημαρχείο του Πύργου Ηλείας και η Νάντια Γιαννακοπούλου επίσης στις 9 το πρωί στο Περιστέρι και συγκεκριμένα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (Λεωφόρος Παναγή Τσαλδάρη 2, Άγιος Αντώνιος).

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης θα ψηφίσει στο εκλογικό κέντρο του κόμματος στους Αγίους Θεοδώρους στις 12 το μεσημέρι, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη διαδικασία του β’ γύρου, στις 11 το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Ιωάννη Ρέντη (Μπιχάκη 8, Ρέντης).

Μέχρι και χθες εν τω μεταξύ -τελευταία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες- οι δύο μονομάχοι συνέχιζαν με αμείωτη ένταση την προεκλογική τους καμπάνια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε σε εκδηλώσεις στη Λάρισα και στα Γιάννενα. Ο υποψήφιος αρχηγός επέμεινε «στην επιλογή συνέχειας της στρατηγικής που χάρη στην πολιτική αυτονομία, την ενότητα και την ανανέωση έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστικά στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων». Στη Λάρισα μάλιστα περιέγραψε τη διαδρομή του μέχρι την ηγεσία και υποστήριξε ότι «δεν με πήρε κανένα χεράκι, ούτε της εγχώριας ολιγαρχίας ούτε της εσωκομματικής βαρονίας- Δύναμή μου ήταν ο απλός κόσμος του ΠΑΣΟΚ, που έμεινε στα δύσκολα και βλέπει την παράταξη μας να έχει επιστρέψει». Προλογίζοντάς τον μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα κι ότι «θα είναι ο αυριανός πρόεδρος».

Ο Χάρης Δούκας κινήθηκε μέχρι το …παραπέντε με το σύνθημα της αλλαγής. «Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα πρέπει να ξαναγίνει δύναμη Αλλαγής», δήλωσε δε, χθες ο Γιώργος Παπανδρέου στέλνοντας μήνυμα, εμμέσως πλην σαφώς στήριξης του Χάρη Δούκα στη σημερινή μάχη. Κάνοντας αναφορά στη λέξη «αλλαγή» ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει μαζικά στις κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας και τόνισε «έχουμε επιλογή, ας την κάνουμε πράξη». «Γιώργο, πάμε για την Αλλαγή», είναι η απάντηση του υποψήφιου αρχηγού, Χάρη Δούκα με ανάρτησή του ( σε συνεννόηση με τον κ. Παπανδρέου) στα κοινωνικά δίκτυα.

Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ήρθε μετά από την ανοιχτή στήριξη του Χάρη Δούκα από το Νίκο Παπανδρέου και έχει ως εξής: «Η Συμμετοχή μας, Αφετηρία Μάχης για Προοδευτική Διέξοδο. Με τη συμμετοχή μας αύριο, παίρνουμε θέση. Ψηφίζουμε για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, για μια δυνατή Προοδευτική Παράταξη. Μπροστά μας έχουμε μεγάλες προκλήσεις. Μπορούμε να τις κερδίσουμε. Το αύριο της Ελλάδας είναι στα χέρια μας. Ένα διαφορετικό μέλλον, καλύτερο για όλους. Με τη δική μας μαζική παρουσία στις κάλπες ανοίγουμε τον δρόμο της προόδου. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι η απάντηση στη συντήρηση. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα πρέπει να ξαναγίνει δύναμη Αλλαγής. Η μάχη για την Προοδευτική Παράταξη είναι μάχη για τη Δημοκρατία. Το μέλλον μας είναι σήμερα στα χέρια των προοδευτικών πολιτών. Έχουμε επιλογή. Ας την κάνουμε πράξη».

«Χάρη, πάμε για την αλλαγή», δήλωσε επίσης χθες και η Νάντια Γιαννακοπούλου με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Ειδήσεις σήμερα:





Η… αποκάλυψη που έκανε ο Καπουτζίδης στην πρεμιέρα του Voice για τον Λιανό






Πυροβολισμοί κοντά στο πανεπιστήμιο του Τενεσί – Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες






Φρίκη στο Κεντάκι: Μια 32χρονη θεωρείται ύποπτη πως τεμάχισε και… μαγείρεψε τη μητέρα της

Related posts

Ακρίβεια: Εντός της ημέρας η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για τις διαφορετικές τιμές τιμολόγησης των πολυεθνικών

protothema.gr

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος για την ομοφοβική επίθεση: Η βία δεν εκφράζει τον τρόπο ζωής των ορθοδόξων χριστιανών

timesadmin

Υποψήφια για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και η Μιλένα Αποστολάκη – Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της

timesadmin

Παρακολουθήσεις: Δύο ύποπτοι καλούνται σε εξηγήσεις

protothema.gr

Conference League: Επίδειξη λαϊκισμού από Κασσελάκη για την προτεραιότητα των VIP στον Ευαγγελισμό – Άδωνις: Υποχρεωτική με όλες τις κυβερνήσεις

wp-needuser

Γάμος ομοφύλων: Ο συμβιβασμός με Βορίδη, οι υφυπουργοί και ο χάρτης των γαλάζιων βουλευτών

timesadmin