Παράθυρο-αισιοδοξίας-του-ΥΠΟΙΚ-από-τα-έσοδα-του-καλοκαιριού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράθυρο αισιοδοξίας του ΥΠΟΙΚ από τα έσοδα του καλοκαιριού

-|-

Με βάση την πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού και την βάσιμη προσδοκία ότι τα φορολογικά έσοδα δεν θα έχουν σοβαρές απώλειες τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνει στα σχέδια του το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να δημιουργήσει ένα νέο πακέτο στήριξης, παράλληλα με την μεγάλη παρέμβαση στο ρεύμα.

Οι προσδοκίες για σταθερά, αν όχι αυξημένα έσοδα από άμεσους φόρους, έχουν ως βάση, τις ελαφρύνσεις και τις διευκολύνσεις που ισχύουν για φέτος. Ο φόρος εισοδήματος θα είναι μειωμένος και φέτος αφού επαναλαμβάνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το ιδιωτικό τομέα, ενώ θα πληρωθεί φέτος, σε 8 δόσεις. Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, είναι φέτος μειωμένος από 15% έως και 40% για τα 8 στα 10 εκκαθαριστικά και θα αποπληρωθεί για πρώτη φορά από την εφαρμογή του σε 10 μηνιαίες δόσεις. Ενισχυτικά προς την κατεύθυνση της σταθερότητας των φορολογικών εσόδων λειτουργεί και το γεγονός ότι τα ελληνικά νοικοκυριά τον περασμένο Μάρτιο, εν μέσω υψηλής ακρίβειας, αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Μια δεύτερη πηγή αισιοδοξίας είναι ο τουρισμός. Παρά την συντηρητική πρόβλεψη που έχει ως επίσημη παραδοχή το ΥΠΟΙΚ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ανάκτηση του 80%-85% του τζίρου ρεκόρ των 18,5 δις το 2019 (περίπου 15 δισ. ευρώ), οι ενδείξεις της αγοράς είναι πολύ καλύτερες. Οι πιο συντηρητικοί θέλουν πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού και οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι ο τζίρος των 18,5 δισ. ευρώ μπορεί και να ξεπεραστεί αφού φαίνεται σε πρώτη φάση, καθώς έχουμε περισσότερες αφίξεις από αγορές που είχαμε μικρότερη τουριστική κίνηση τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύουν ακόμη ότι και φέτος είναι πιθανό να έχουμε επέκταση της τουριστικής περιόδου μέχρι και τον Οκτώβριο και μάλιστα χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλε ο κορονοϊός που ίσχυαν πέρσι. Το τελευταίο ισχύει και για μια σειρά κλάδους δορυφορικούς τους τουρισμού όπως οι μεταφορές, η εστίαση, η διασκέδαση και ο πολιτισμός, οι οποίοι πιέστηκαν υπερβολικά λόγω της πανδημίας.

Ο σχεδιασμός

Αν τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν, στο πεδίο των εσόδων είναι πιθανό να δούμε να ξεδιπλώνεται ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης, από τον Ιούλιο. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, τόνιζαν ότι η οριζόντια παρέμβαση των 3,2 δισ. ευρώ για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, θα δώσει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που καίει σήμερα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι οι συνεχείς ανατιμήσεις σε τρόφιμα και υγρά καύσιμα συνεχίζουν τα πιέζουν ασφυκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ειδικά για τα νοικοκυριά, τα οποία περνούσαν το μήνα χωρίς να μπορούν να αποταμιεύσουν σήμερα, λόγω των υψηλών αυξήσεων, μπορεί να έχουν μηνιαίο έλλειμμα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μια νέα “χιονοστιβάδα” ιδιωτικού χρέους, μέσω των λογαριασμών κοινής ωφελείας και των υποχρεώσεων σε τράπεζες και δημόσιο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εξετάζεται να συνεχιστεί -έστω και σε πιο στοχευμένη μορφή- η επιδότηση για τα υγρά καύσιμα και η ειδική επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνηση, έστω και αν δέχεται επικρίσεις για την αποτελεσματικότητά της. Επίσης, υπάρχει στα σχέδια και ένα δεύτερο βοήθημα για τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα, τα οποία πιέζονται σήμερα και από τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Ωστόσο, συνεχίζει να απορρίπτεται η σκέψη για μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα βασικά τρόφιμα, αφού θεωρείται ότι θα είναι αναποτελεσματική αλλά και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, καθώς λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης τα έσοδα έχουν μειωθεί αισθητά.

Related posts

Ο Ιωάννης Γιώτης νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

timesadmin

Τρεις νέες μελέτες στο 54ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος

timesadmin

Πώς θα δοθεί  το “επίδομα ακρίβειας” έως τις 21 Απριλίου – Τροπολογία του Υπ. Εργασίας

timesadmin

Μ. Συρεγγέλα: “Δημιουργούμε μία οικονομία πιο ψηφιακή”

timesadmin

Βαρύς ο ενεργειακός λογαριασμός για τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

timesadmin

Διευκρινίσεις για την υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ της υπεύθυνης δήλωσης για τη διενέργεια rapid test

timesadmin