Πανελλαδικές-2024:-Ξεκινά-η-υποβολή-δικαιολογητικών-από-τους-πληγέντες-του-δυστυχήματος-στα-Τέμπη
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2024: Ξεκινά η υποβολή δικαιολογητικών από τους πληγέντες του δυστυχήματος στα Τέμπη

Ξεκινά σήμερα Τετάρτη (15/5) η υποβολή δικαιολογητικών για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2024 από τους πληγέντες στο δυστύχημα των Τεμπών με προθεσμία έως και την Τρίτη (21/5), σύμφωνα με σχετική απόφαση, που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζει η απόφαση λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Σχετικά με την εισαγωγή των δικαιούχων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ειδικότερα, όσοι υπέβαλαν αίτηση-δήλωση και θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024, εισάγονται σε σχολές ΑΕΙ και Α.Ε.Α. καθ’υπέρβαση του συνολικού αριθμού των εισακτέων. Οι υποψήφιοι της συγκεκριμένης κατηγορίας, θα συμμετάσχουν κανονικά στις Πανελλαδικές εξετάσεις, θα υποβάλλουν Μηχανογραφικό Δελτίο και στη συνέχεια, θα τους παρέχεται προσαύξηση 20% σε κάθε βαθμολογική επίδοση στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, δικαιούνται να συμμετάσχουν σε δεύτερη επιλογή σχολών για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υποβάλλοντας νέο μηχανογραφικό δελτίο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση μετά την προσαύξηση, είναι οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το συνολικό αριθμό μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη σχολή.

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής της δεύτερης επιλογής σχολών, οι υποψήφιοι δικαιούνται να εγγραφούν στη νέα σχολή επιτυχίας τους, εφόσον προηγουμένως έχουν διαγραφεί από την πρώτη σχολή επιτυχίας τους – εάν είχαν προχωρήσει σε εγγραφή.

Δικαιούχοι είναι όσοι επέβαιναν στις αμαξοστοιχίες του μοιραίου δυστυχήματος στα Τέμπη καθώς επίσης και τα τέκνα, οι γονείς, οι αδελφοί και οι σύζυγοι ή συμβίοι όσων απεβίωσαν ή απέκτησαν μόνιμη αναπηρία άνω του 50% εξαιτίας του δυστυχήματος. Προϋπόθεση, είναι οι υποψήφιοι να έχουν υποβάλει αίτηση-δήλωση και να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2024.

Τα δικαιολογητικά

Για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της δεύτερης επιλογής για την καθ’υπέρβαση του συνολικού αριθμού εισακτέων εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι δικαιούχοι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ειδικότερα,

– Το εισιτήριο ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αρμόδιου φορέα για την πιστοποίηση των επιβαινόντων στις αμαξοστοιχίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

– Τη ληξιαρχική πράξη θανάτου συγγενούς που απεβίωσε ή απόφαση ΚΕΠΑ όσων απέκτησαν μόνιμη αναπηρία άνω του 50%.

Μία υπεύθυνη δήλωση ότι ο θάνατος ή η πιστοποιούμενη αναπηρία προέκυψε εξαιτίας του δυστυχήματος.

– Ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του υποψηφίου ή τυχόν συμπληρωματικά έγγραφα, από τα οποία να προκύπτει η σχέση συγγένειας ή αγχιστείας ή συμβίωσης κατά το χρόνο του δυστυχήματος.

Οι δικαιούχοι υποψήφιοι υποβάλλουν την αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά στο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ φοίτησής τους, όπου είχε υποβληθεί και η αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τον έλεγχο των δικαιολογητικών από το ΥΠΑΙΘΑ και τη δημιουργία σχετικού αρχείου με τους δικαιούχους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Related posts

Ρέντης: Προθεσμία να απολογηθεί την Πέμπτη πήρε ο 18χρονος που έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον αστυνομικό

timesadmin

Φωτιά στη Χαβάη – Λέκκας: Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας» που παρατηρήθηκε

timesadmin

Τα παιδικά χωριά SOS δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας και του Έβρου

timesadmin

Νίκαια: «Θα χυθεί αίμα» απειλούσε ο 64χρονος που σκότωσε τον γαμπρό του – Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

timesadmin

Κάτω από τις ευχαριστίες για τις δωρεές, ο «Άλλος Άνθρωπος» είχε αναρτήσει τις αποδείξεις από τις στοιχηματικές

timesadmin

Μπαμπινιώτης: Άδικες και απάνθρωπες οι Πανελλαδικές – Πώς να μπαίνουν οι μαθητές στα πανεπιστήμια

timesadmin