Παναγιωτόπουλος: Θα πρέπει στην πράξη να αποδεικνύεται το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Θα πρέπει στην πράξη να αποδεικνύεται το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Παναγιωτόπουλος: Θα πρέπει στην πράξη να αποδεικνύεται το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Οι Τούρκοι είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Με αφορμή το ζήτημα που αφορά στο ότι η Τουρκία μοιάζει να δημιουργεί και πάλι σκηνικό έντασης λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Κάσο, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Οι Τούρκοι είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο»


Όπως και υπογράμμισε αρχικά στον Θάνο Σιαφάκα, «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά από τότε. Το κλίμα έχει ηρεμήσει πολύ από τότε. Έχουμε ακόμα βέβαια κάποιες αποσπασματικές εξάρσεις ρητορικές, κάποιες δηλώσεις αξιωματούχων αλλά και κάποιες ενέργειες στο πεδίο. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πρακτική της Τουρκίας από τη μία του τύπου μια στο καρφί, μια στο πέταλο. Έχουμε κάποιες ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ενέργειες που ανεβάζουν λίγο την ένταση. Έχουμε κάποιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων στον ίδιο τόνο. Θεωρώ όμως ότι τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο καλύτερο κλίμα. Χρειάζεται όμως και θέλω να το τονίσω αυτό αυτή τη στιγμή και στην πράξη μια σειρά από αποδείξεις ότι εννοούμε αυτό που λέμε την απόπειρα να βρούμε τον κοινό τόπο και ας μην τα καταφέρουμε στο τέλος. Είναι γνωστές οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σε βασικά θέματα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε κάθε τόνο έχουν οριοθετήσει τις εθνικές γραμμές. Από κει και πέρα καλό όπως είπαμε είναι να μιλάμε πάντα, αλλά καλό είναι επίσης και στην πράξη να αποδεικνύουμε ότι εννοούμε το καλό κλίμα και δεν το υπονομεύουμε από τη μία, ενώ το ευνοούμε ή προσπαθούμε να το σηκώσουμε από την άλλη. Είναι μια λεπτή ισορροπία».

Και εν συνεχεία, συμπλήρωσε: «Και όπως είπα, πολλά βγαίνουν στο πεδίο (αναφερόμενος στην περίπτωση της Κάσου), πολλά αποδεικνύονται στο πεδίο. Το πεδίο δείχνει την αλήθεια. Στο πεδίο έχουμε προβλήματα, όπως και στη διαχείριση του μεταναστευτικού έχουμε προβλήματα αλλά και στις ασκήσεις αυτές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς επικοινωνούμε τα όριά μας και από κει και πέρα εμμένουμε στην απόπειρα να συνεννοηθούμε. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα δούμε. Η απόπειρα όμως πρέπει να υπάρχει (…). Όσον αφορά το 2020, είχαν αναπτυχθεί δύο στόλοι στο Νότιο Αιγαίο. Δεν είναι το ίδιο τώρα. Μην τα συγκρίνουμε αυτά τα δύο πράγματα, γιατί νομίζω ότι δεν έχουν καμία σχέση οι δύο-να το πω έτσι-«κινητοποιήσεις» η μία με την άλλη. Το 2020 είχαμε γύρω στα 70 πλοία στα νερά νοτιοανατολικά της Ρόδου. Δεν είναι το ίδιο τώρα. Προφανώς έστειλε η Τουρκία κάποια πολεμικά πλοία γύρω από τη νήσο Κάσο. Προφανώς οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν με δικά τους μέσα αυτή την κινητοποίηση, αλλά να μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα». Σχετικά τώρα με το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ένα σκηνικό έντασης, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε ότι πάντα ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος αλλά νομίζει ότι το επίπεδο της κινητοποίησης-για να μη μιλήσει για κλιμάκωση-σήμερα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εκείνο που ζήσαμε πριν από μερικά χρόνια.

«Παρατηρείται έξαρση μεταναστευτικών ροών στη Ρόδο»


Έπειτα, ερωτηθείς για το τι γίνεται με τις μεταναστευτικές ροές και σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα που μιλάμε, επισήμανε το εξής «Οι ροές ασφαλώς και υπάρχουν και σε μερικά σημεία εμφανίζονται αυξημένες και νομίζω ότι αυτό είναι λίγο πολύ φυσιολογικό. Δεν έχουμε μια αφύσικη έξαρση ή αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Θεωρώ ότι πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν πιο εύκολο και λόγω των καιρικών συνθηκών να διασχίζουν την μικρή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια μέχρι τα νησιά στον ανατολικό μας άξονα και οι διακινητές με την πραμάτεια τους-αν μου επιτρέψετε αυτήν την ρεαλιστική πλην όμως έκφραση-δηλαδή τους ανθρώπους που τους εκμεταλλεύονται και τους μεταφέρουν στα νησιά μας και από εκεί στην ενδοχώρα. Κοιτάξτε, ενώ το μέτωπο των χερσαίων συνόρων αλλά και των βόρειων-ανατολικών μας νησιών είναι αρκετά υπό έλεγχο, εκεί είναι μειωμένες οι ροές. Η έξαρση εμφανίζεται από τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, δηλαδή πέριξ της Ρόδου. Αυτό ίσως έχει να κάνει με το ότι εκεί οι διακινητές βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτύξουν περισσότερη δραστηριότητα. Ασφαλώς όμως και νομίζω ότι αυτό είναι το μέτωπο το οποίο πρέπει να ελέγξουμε. Υπάρχει σταδιακά, αλλά με αργούς ρυθμούς, ασφαλώς και να το πω έτσι, κάποιες αφίξεις από νότια, δηλαδή από τις αφρικανικές ακτές. Αλλά επειδή το ταξίδι αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο επικίνδυνο, δεν εμφανίζουν αυτή τη στιγμή συχνότητα (…). Η έξαρση λοιπόν, είναι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα έλεγα στα νησιά πέριξ της Ρόδου. Αυτό είναι το μέτωπο στο οποίο πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας όλες οι αρμόδιες αρχές. Όπως καταλαβαίνετε όλα ξεκινάνε από την παρουσία του Λιμενικού στο πεδίο. Και εμείς απλά ενημερωνόμαστε από τις αρμόδιες-για το Λιμενικό-αρχές για τις κινήσεις αυτές. Από εκεί και πέρα νομίζω όμως ότι γενικά αν κοιτάξουμε συνολικά τον χάρτη και το πρόβλημα, εκεί θα έπρεπε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας το επόμενο διάστημα».

«Προβληματίζει και ανησυχεί το περιστατικό του συνοριοφύλακα στον Έβρο – Ο τραυματισμός του ανεβάζει τη σοβαρότητα του συμβάντος»


Τέλος, αναφερόμενος στο επεισόδιο με τον τραυματισμό του συνοριοφύλακα στον Έβρο, το τι ακριβώς συνέβη εκεί και αν τα πυρά ήταν από το τουρκικό έδαφος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε «Δεν μπορούμε να ξέρουμε από πού ήταν. Και όπως καταλαβαίνετε διεξάγω και εγώ τις έρευνες. Αλλά σε κάθε περίπτωση το ότι ένας συνοριοφύλακας εν ώρα περιπολίας πυροβολήθηκε από την απέναντι πλευρά, να το πω έτσι, ανεβάζει σε επίπεδο τη σοβαρότητα του συμβάντος. Είναι άλλο να υπάρχουν κάποιες αντεγκλήσεις, να συναντά η μία περίπολος την άλλη σε μικρή απόσταση και άλλο να υπάρχει πυροβολισμός και τραυματισμός Έλληνα συνοριοφύλακα. Από ό, τι ξέρω ο άνθρωπος έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Δεν κατέστη όμως, ακόμη δυνατόν να δεχθεί επισκέψεις. Ήμουν στην περιοχή και ζήτησα αν μπορούσα να τον δω. Οι γιατροί μου συνέστησαν να τον αφήσουμε να ξεκουραστεί, να λάβει δυνάμεις λίγο ασφαλώς και σεβαστή η γνώμη τους. Είναι ασφαλώς ένα επεισόδιο που προβληματίζει πολύ. Και δεν προβληματίζει ως προς το ζήτημα των ροών, γιατί όπως σας είπα οι ροές από τον Έβρο είναι μειωμένες. Προβληματίζει όμως σαν συνολικό να το πω έτσι, στοιχείο συμπεριφοράς. Δεν είμαι σίγουρος και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αυτή τη στιγμή από πού προήλθε αυτό, το ποιος πυροβόλησε. Διότι υποθέτω ότι οι εξετάσεις που έχουν να κάνουν με τα βαλλιστικά της σφαίρας θα δείξουν κάποια πράγματα. Όμως, ακόμα δεν έχουμε κάποια στοιχεία. Ούτε μπορώ εγώ να διευθύνω όλη αυτή τη διαδικασία. Είναι στις αρμόδιες αρχές. Από κει και πέρα όμως, ασφαλώς είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο, που δεν έχει να κάνει όμως, επί της ουσίας με το συνολικό ζήτημα των ροών από τα χερσαία σύνορά μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Κρύβονται και αναζητούν «σασμό» οι Κρητικοί που ξυλοκόπησαν τον Ελληνοκαναναδό χρηματιστή – Δικαιοσύνη ζητά η οικογένειά του

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Ο 19χρονος νταής που σκότωσε δύο γιατί είχε μείνει μεταξεταστέος

Τι συνέβη στην Ντέμη Γεωργίου και κατέληξε ξαφνικά – Το χρονικό της τραγωδίας

-







Related posts

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Δεν θα σταματήσούμε να θέτουμε ερωτήματα και να ζητάμε απαντήσεις

timesadmin

Τσούνης: Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε μια στρατηγική θέση

wp-needuser

Αυγενάκης: Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους αγρότες

timesadmin

ΣΥΡΙΖΑ: «Είχε ενημερωθεί από τον Κασσελάκη από τις 24 Ιουλίου» απαντούν στον Φάμελλο πηγές της Κουμουνδούρου

wp-needuser

Χρυσοχοΐδης: Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας – Εξασφαλίζουμε σε κάθε περιοχή ένα safe house

protothema.gr

Μητσοτάκης: Τετ α τετ με Μπλίνκεν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ – Η χειραψία με τον Τζο Μπάιντεν

wp-needuser