Πάουελ:-Παραμένει-σε-ρότα-αύξησης-των-επιτοκίων-η-fed-παρά-την-εκτίναξη-της-αβεβαιότητας
ΚΟΣΜΟΣ

Πάουελ: Παραμένει σε ρότα αύξησης των επιτοκίων η Fed παρά την εκτίναξη της αβεβαιότητας

Η Federal Reserve θα προχωρήσει με τα σχέδια της για την αύξηση των επιτοκίων αυτό τον μήνα στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελέγξει τον πληθωρισμό, ωστόσο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά τις προοπτικές της οικονομίας ιδιαίτερα αβέβαιες για τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας καθώς σχεδιάζουν τα επόμενα τους βήματα, αναφέρει ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο κείμενο της κατάθεσης που θα κάνει σήμερα στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Στο κείμενο της ομιλίας του ο Πάουελ επιβεβαιώνει τη βασική θέση της Fed τους τελευταίους μήνες, ότι οι ιδιαίτερα σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός, δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων.

“Περιμένουμε ότι θα είναι η κατάλληλη επιλογή να αυξήσουμε τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, αργότερα αυτό τον μήνα”, αναφέρει ο Πάουελ. Επιβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι η Fed θα δρομολογήσει αργότερα φέτος τη μείωση του ισολογισμού της από τα επίπεδα των 8,5 τρισ. δολ. που είναι σήμερα. 

Ο επικεφαλής της Fed πάντως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πόσο μακριά ή πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η κεντρική τράπεζα στη σύσφιξη της πολιτικής της τους επόμενους μήνες. Επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να περιμένουν τον πληθωρισμό να αρχίσει να υποχωρεί αργότερα φέτος, αν και σημείωσε την εκτίναξη της αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Την ίδια στιγμή, ο αντίκτυπος του κορονοϊού στην οικονομία φαίνεται να υποχωρεί, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός αποτελεί πλέον τον βασικό κίνδυνο. 

Ο πληθωρισμός “πλέον τρέχει πολύ πιο πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%. Η ζήτηση είναι ισχυρή, οι διαταραχές και τα προβλήματα στην προσφορά περιορίζουν το πόσο γρήγορα μπορεί να ακολουθήσει η παραγωγή”, σημειώνει ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι οι διαταραχές στην προσφορά “ήταν μεγαλύτερες και διήρκεσαν περισσότερο από το αναμενόμενο”. 

Αν και κάποιες από αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να υποχωρήσουν αργότερα φέτος “παρακολουθούμε τους κινδύνους για νέες ανοδικές πιέσεις… Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για να αποτρέψουμε να εδραιωθεί ο υψηλότερος πληθωρισμός”. 

Ο Πάουελ αναγνώρισε πάντως ότι το έργο της Fed είναι πλέον πολύ πιο πολύπλοκο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. “Ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος στην αμερικανική οικονομία από την εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη χώρα, τις κυρώσεις και των γεγονότων που θα ακολουθήσουν, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα”. 

“Η διαμόρφωση της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής σε αυτό το περιβάλλον απαιτεί να αναγνωρίσουμε ότι η οικονομία εξελίσσεται με απρόβλεπτους τρόπους. Θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι στην αντίδραση μας στα εισερχόμενα στοιχεία και στην εξέλιξη των προοπτικών”, αναφέρει.

Related posts

Ιρλανδία: Πράσινο φως σε πακέτο €6,7 δισ. για το αυξημένο κόστος ζωής

timesadmin

ΗΠΑ: Κατρακύλησε ο μεταποιητικός δείκτης PMI τον Νοέμβριο

timesadmin

Ολλανδία: Πανεθνική απεργία αύριο των εργαζομένων στους κρατικούς σιδηροδρόμους

timesadmin

Το Neflix ανέστειλε τη λειτουργία του στη Ρωσία

timesadmin

Γερμανία: Συρρικνώθηκε απροσδόκητα η επιχειρηματική δραστηριότητα

timesadmin

Ρωσία: Έκκληση Λαβρόφ σε Ισραήλ και Παλαιστίνη να απόσχουν από ενέργειες που θα επιδεινώσουν την κατάσταση

timesadmin