Πάνω από 5 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις δέχθηκαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μόνο μέσα σε έναν μήνα, με τον κλάδο κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ να αποκρούει το σύνολο των επιθέσεων.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Οι σύγχρονες μορφές πολέμου είναι πολυεπίπεδες με τα μη επανδρωμένα οχήματα (σε ξηρά, αέρα, θάλασσα) αλλά και τις υβριδικές απειλές να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος παραγκωνίζοντας σημαντικά κεφαλαία από τις «παραδοσιακές» τακτικές μάχης ή επιθέσεων.
Οι ηλεκτρονικές απειλές είναι πλέον αναπόσπαστο τμήμα του πολλές φορές ακήρυχτου – αθέατου πολέμου. Όμως μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα πλήγματα στις δομές μια χώρας, επιφέροντας ακόμη και οικονομική καταστροφή.
Ενδεικτικό του νέου περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο δρουν πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι η αποκάλυψη που έκανε ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, στο πλαίσιο ομιλίας του για τις «Τρέχουσες Στρατηγικές σε έναν Κόσμο Προκλήσεων».
Όπως αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ απέκρουσε πάνω από 5 εκατ. περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων
167.000 επιθέσεις ημερησίως.
Το νούμερο είναι τρομακτικό, αφού μιλάμε για κατά μέσο όρο 167.000 επιθέσεις ημερησίως.
Βέβαια, σε αυτές περιλαμβάνονται και οι D-DOS επιθέσεις, που χρησιμοποιεί κυρίως υπολογιστές βαμπίρ για να επιτίθενται από διαφορετικές ip αν την υφήλιο προς μια ιστοσελίδα, με κύριο στόχο την υπερφόρτωση, που τελικά οδηγεί στην κατάρρευση.
Έχουν υπάρξει, όμως, και επιθέσεις με στιγμιαία παραβίαση των επισήμων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα, όπως για παράδειγμα συνέβη στις 2 Δεκεμβρίου 2023, οπότε χάκερ χτύπησαν τον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο Χ αναρτώντας χυδαιότητες και μία καρικατούρα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Άμεση ήταν η αντίδραση της υπηρεσίας ηλεκτρονικού πολέμου του Πενταγώνου.
Ο Στρατηγός Δημήτριος Χούπης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συγκρότηση στο ΓΕΕΘΑ ειδικού Κλάδου για τα ζητήματα Μετεξέλιξης, Καινοτομίας και Αμυντικής Τεχνολογίας, τονίζοντας ότι «αποσκοπεί στην παρακολούθηση των νέων τεχνολογικών συστημάτων και εξοπλισμών και τη δυνατότητα ταχείας ενσωμάτωσής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Τα drones
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των drones, που ειδικά στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει φέρει ανατροπές στις τακτικές και τους τρόπους ανάπτυξης επί του πεδίου.
Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο περιβάλλον απειλών, επισημαίνοντας ότι «η χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων αλλά
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των νέων απειλών εντάσσεται και η ίδρυση του νέου Σώματος τεχνητής νοημοσύνης με ψηφιακούς κομάντο και με τον περίεργο τίτλο «ΜΟΝΑΔΑ 1864».
Αυτό περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο στη Βουλή, που προβλέπει την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο θα ενώσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με τη νέα τεχνολογία, όπως και με το οικοσύστημα των αμυντικών επιχειρήσεων της Ελλάδας.
Η «ΜΟΝΑΔΑ 1864» παραπέμπει, όπως εξήγησε και χθες στη Βουλή ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδια στην αντίστοιχη «Μονάδα 8200» του Ισραήλ, η οποία λειτουργεί ενοποιημένη συντονίζοντας και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι με τον να έχει ο Στρατός, η Αεροπορία και το Ναυτικό από ένα Σώμα Πληροφορικής ξεχωριστά.
«Η διακλαδικότητα πρέπει να εφαρμοστεί. Το Σώμα των Νομικών, θυμάστε; Υπήρχε πριν Στρατολογία, υπήρχαν Νομικοί σε κάθε Σώμα. Δημιουργήθηκε Νομικό Σώμα, δημιουργήθηκε καμιά ζημιά από αυτό; Αλλά εδώ είναι πολύ πιο σημαντικό, η διακλαδικότητα είναι πολύ πιο σημαντική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας χθες στη Βουλή.