Ο-φόβος-του-ΦΠΑ-έφερε-την-έκρηξη-στην-οικοδομή-–-Συνέχεια-στο-ράλι-τιμών-στα-διαμερίσματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο φόβος του ΦΠΑ έφερε την έκρηξη στην οικοδομή – Συνέχεια στο ράλι τιμών στα διαμερίσματα

Ο φόβος επαναφοράς του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα – πριν ανακοινωθεί και επίσημα από την κυβέρνηση η νέα αναστολή του έως το τέλος του 2025 – εκτίναξε τον Φεβρουάριο την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατά 78,8% (με βάση τον αριθμό των αδειών) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.  Εκρηκτικούς ρυθμούς ανόδου  (44,4%) εμφάνισε ο αριθμός των νέων αδειών για ανέγερση ιδιωτικών οικοδομών και το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι. 

Την εκτίναξη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας το πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα. Παράγοντες της αγοράς ακινήτων, που μίλησαν το Capital.gr, αποδίδουν την μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων ιδιωτικών οικοδομικών αδειών στον φόβο που επικρατούσε στην αγορά για επαναφορά του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, η αναστολή του οποίου ίσχυε αρχικά έως το τέλος του 2024, πριν ανακοινωθεί οριστικά από την κυβέρνηση η νέα αναστολή του έως το τέλος του 2025.

Την ίδια ώρα “καλά κρατεί” το ράλι το ράλι στις τιμές των διαμερισμάτων όπως επιβεβαιώνουν σημερινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που καταγράφουν αύξηση 10,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.     

Στο “κόκκινο” η οικοδομική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, που εκδόθηκαν κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2024 ανήλθαν σε 2.722, που αντιστοιχούν σε 613.059 m2 επιφάνειας και 2.521.191 m3 όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 78,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 73,5% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 75,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024,  η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 44,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 42,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 38,6% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 2023.

“Κούρσα” τιμών στα διαμερίσματα

Στο 10,4% διαμορφώθηκε το α΄ τρίμηνο του 2024 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας όπως προκύπτει από τα στοιχεία της  Τράπεζας της Ελλάδος.

Με βάση την παλαιότητα του ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 10,8% και των παλαιών στο 10,1%. 

Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 9,4% στην Αθήνα, 12,2% στη Θεσσαλονίκη, 10,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 12,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας

Related posts

ΕΒΕΠ: Η υγιής επιχειρηματικότητα αρωγός στον περιορισμό ακρίβειας και κερδοσκοπίας

wp-needuser

Στις 10 Ιουνίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Ελλάδας – Αιγύπτου για εποχική απασχόληση εργαζομένων

protothema.gr

Πλήθος παραβάσεων στη χρήση αιγιαλού-παραλίας στην Ανατολική Αττική

timesadmin

Ταμείο Ανάκαμψης ΙΙ και πακέτο Άμυνας – Το σχέδιο των Βρυξελλών

timesadmin

Αγρότες: Έφθασαν τα πρώτα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Το απόγευμα το συλλαλητήριο

timesadmin

Focus-Bari: 6 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι έχει μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη

wp-needuser