9.8 C
London
Friday, January 24, 2025

Ο ρόλος του AI στην υγειονομική περίθαλψη το 2025 – Γρήγορες διαγνώσεις και εξατομικευμένες θεραπείες

Date:

Related stories

Άγριο επεισόδιο της Κωνσταντοπούλου και με τον Βλαχάκο: Προσβάλλετε τη μνήμη των ηρώων που χάθηκαν στα Ίμια

Άγριο επεισόδιο έλαβε χώρα στην ολομέλεια της Βουλής με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Νίκο Βλαχάκο να συγκρούονται με σφοδρότητα για την τραγωδία των Τεμπών και την υπόθεση των Ιμίων. Η σύγκρουση έρχεται μετά την κόντρα της κυρίας Κωνσταντοπούλου με τον Δημήτρη Καιρίδη σε επιτροπή της Βουλής, μπροστά στον εμβρόντητο πρέσβη της Πολωνίας.  Η επίθεση…

Μπελέρης: Ο φράχτης του Έβρου θωρακίζει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα, αλλά και τα δικαιώματα των ακριτών Ευρωπαίων πολιτών

Μπελέρης: Ο φράχτης του Έβρου θωρακίζει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα, αλλά και τα δικαιώματα των ακριτών Ευρωπαίων πολιτών Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Ως μια λύση που αποδεδειγμένα λειτουργεί», χαρακτήρισε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Φρέντης Μπελέρης την χρηματοδότηση φυσικών υποδομών…

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με τον ειδικό γραμματέα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού Γιάννη Μαστρογεωργίου

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με τον ειδικό γραμματέα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού Γιάννη Μαστρογεωργίου Στόχος να διερευνηθεί η δυνατότητα στενότερης συνεργασίας για την αξιοποίηση του Foresight Συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, Γιάννη Μαστρογεωργίου, είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα στενότερης συνεργασίας για την αξιοποίηση του Foresight, στην ΕΛΑΣ. Συνεργασία που…

Μίμης Δομάζος: Τρίτο κρίσιμο 24ωρο για τον «Στρατηγό» στη ΜΕΘ

Το τρίτο κρίσιμο 24ωρο διασωληνωμένος στην Καρδιολογική Μονάδα...

Ο-ρόλος-του-ai-στην-υγειονομική-περίθαλψη-το-2025-–-Γρήγορες-διαγνώσεις-και-εξατομικευμένες-θεραπείες

Ο κλάδος της υγείας υιοθετεί ολοένα και περισσότερο τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) για παροχή φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά συστήματα υγείας σε χώρες ανά τον κόσμο, προσφέροντας τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες σε γιατρούς, εργαζομένους και ασθενείς.

Από τις γρήγορες διαγνώσεις μέχρι τις εξατομικευμένες θεραπείες, το AI πρόκειται να παίξει βασικό ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη και το 2025.

Μια νέα εποχή στη διάγνωση και θεραπεία

Οι τεχνολογίες του AI φέρνουν επανάσταση στη διάγνωση, επιτρέποντας την έγκαιρη και ακριβέστερη ανίχνευση ιατρικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, τα εργαλεία αναγνώρισης εικόνων που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύσουν τις μαγνητικές τομογραφίες πιο αποτελεσματικά από τις παραδοσιακές μεθόδους, μειώνοντας σημαντικά τα ποσοστά εσφαλμένης διάγνωσης.

Η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να μεταμορφώσει τα σχέδια θεραπείας επιτρέποντας στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να δημιουργούν πιο ακριβείς και προσαρμοσμένες προσεγγίσεις.

Αναλύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων γενετικών πληροφοριών, ιατρικού ιστορικού και επιλογών τρόπου ζωής, το AI μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμόσουν τις θεραπείες που ταιριάζουν μοναδικά στις ανάγκες κάθε ασθενούς.

Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει πώς ένας ασθενής μπορεί να ανταποκριθεί σε ορισμένα φάρμακα με βάση το γενετικό τους προφίλ, οδηγώντας σε πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Δείτε επίσης: Οι θεραπείες που έφεραν «επανάσταση» το 2024 και γεμίζουν ελπίδες για τη νέα χρονιά

To AI στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης

Τα νοσοκομεία υιοθετούν ολοένα και περισσότερο εργαλεία που υποστηρίζονται από AI. Αυτές οι τεχνολογίες απλοποιούν τις διαγνωστικές διαδικασίες, επιτρέποντας ταχύτερους χρόνους διεκπεραίωσης των εξετάσεων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας σε επείγουσες καταστάσεις.

Μια μελέτη έδειξε ότι τα διαγνωστικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης βελτίωσαν τα ποσοστά ανίχνευσης καρκίνου κατά 40%, αποδεικνύοντας τη δυνατότητα της τεχνολογίας να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών μέσω έγκαιρων παρεμβάσεων. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μείωσε τους χρόνους ανάλυσης μαγνητικής τομογραφίας έως και 70%.

Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να βελτιώσει σημαντικά τις ροές εργασίας της υγειονομικής περίθαλψης αυτοματοποιώντας τις διοικητικές διαδικασίες. Αυτό μειώνει την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους και επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να εστιάζουν περισσότερο στη φροντίδα των ασθενών παρά στη γραφειοκρατία.

Με τη νέα χρονιά που μπήκε, η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των δεδομένων ασθενών και στην υποστήριξη των διαδικασιών λήψης αποφάσεων στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Φωτογραφία iStock

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here