Ο-πρώην-υπουργός-Άμυνας-της-Δανίας-κατηγορείται-για-διαρροές-κρατικών-μυστικών
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Δανίας κατηγορείται για διαρροές κρατικών μυστικών

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Δανίας Κλάους Χγιορτ Φρέντερικσεν δήλωσε την Παρασκευή ότι κατηγορείται για παραβίαση ενός τμήματος του ποινικού κώδικα που περιλαμβάνει προδοσία για διαρροή κρατικών μυστικών, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Φρέντερικσεν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας από το 2016 έως το 2019, κατηγορήθηκε υπό το σπάνια χρησιμοποιούμενο άρθρο 109 του κώδικα, το οποίο επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 12 ετών, αν και δεν είναι σαφές το για τι ακριβώς κατηγορήθηκε.

Το άρθρο 109 καλύπτει κάθε “πρόσωπο που αποκαλύπτει ή μεταδίδει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με μυστικές διαπραγματεύσεις, συζητήσεις ή αποφάσεις του κράτους ή των δικαιωμάτων του σε σχέση με ξένα κράτη”.

Σε δήλωση που δημοσίευσε ο Φρέντερικσεν την Παρασκευή δεν διευκρινίστηκε σε τι αναφέρονταν οι κατηγορίες εναντίον του ή αν οι κατηγορίες αφορούσαν την περίοδο που ήταν υπουργός.

“Έχω μιλήσει ως μέλος του κοινοβουλίου για ένα πολιτικό θέμα και δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω επί του παρόντος. Αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να ονειρευτώ ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τη Δανία ή τα συμφέροντα της Δανίας”, είπε ο Φρέντερικσεν σε δήλωση.

Δεν ήταν σαφές σε ποια σχόλια αναφέρθηκε στη δήλωσή του, ενώ η εισαγγελία και το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να τη σχολιάσουν.

Τα νέα έρχονται μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών της Δανίας τον περασμένο μήνα, κατηγορούμενος σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του νόμου για την ύποπτη εμπλοκή του σε υπόθεση διαρροής πληροφοριών “υψηλά απόρρητων”. Ο Λαρς Φίντσεν αρνήθηκε ότι έκανε αδίκημα, περιγράφοντας την κατηγορία ως “εντελώς τρελή”.

Related posts

Επίθεση Τσελίκ σε Μακρόν μέσω Ελλάδας και Κύπρου

timesadmin

Η αποχώρηση των στρατευμάτων του ΟΣΣΑ από το Καζακστάν θα αρχίσει αύριο και θα ολοκληρωθεί σε 10 ημέρες

timesadmin

Βρετανικά ΜΜΕ: Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να ανακοινώσει άμεσα το ”Σχέδιο Β”

timesadmin

Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε επιπλέον οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας

timesadmin

ΗΠΑ: Η Κίνα δοκίμασε έναν υπερηχητικό πύραυλο που εκτόξευσε ένα βλήμα εν πτήσει

timesadmin

Επικοινωνία Τζόνσον – Πούτιν σήμερα για την Ουκρανία

timesadmin