Ο-ΟΗΕ-επιβεβαιώνει-την-ανάμιξη-στρατιωτών-του-Μαλί-και-“λευκών-στρατιωτών”-στο-θάνατο-33-αμάχων
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει την ανάμιξη στρατιωτών του Μαλί και “λευκών στρατιωτών” στο θάνατο 33 αμάχων

Ο στρατός του Μαλί και “λευκοί στρατιώτες” εμπλέκονται στο θάνατο, στις αρχές Μαρτίου στο Μαλί, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Μαυριτανία, 33 αμάχων, εκ των οποίων 29 Μαυριτανοί και 4 πολίτες του Μαλί, σύμφωνα με έκθεση ειδικών του ΟΗΕ, την οποία είδε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα πτώματα των αμάχων αυτών βρέθηκαν σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το χωριό Ρομπινέ Ελ-Αταγέ, στην περιφέρεια Σεγκού, όπου “λευκοί στρατιώτες”, στοιχεία της παραστρατιωτικής ρωσικής εταιρείας Βάγκνερ σύμφωνα με ένα διπλωμάτη στη Νέα Υόρκη, και στρατιωτικοί του Μαλί είχαν την προηγουμένη, στις 5 Μαρτίου, συλλάβει, δέσει, ξυλοκοπήσει και πάρει μαζί τους 33 άνδρες, σύμφωνα με την έκθεση αυτή της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Μαλί, η οποία διαβιβάσθηκε στο τέλος Ιουλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η εξαφάνιση αυτών των αμάχων στις 5 Μαρτίου στο Ρομπινέ Ελ Αταγέ είχε προκαλέσει σάλο στο Μαλί και στη Μαυριτανία.

Η Νουακσότ είχε κατηγορήσει το στρατό του Μαλί για “επαναλαμβανόμενες εγκληματικές ενέργειες” εναντίον μαυριτανών πολιτών σ’ αυτή τη μεθοριακή περιοχή. Το Μπαμακό είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει τίποτε που να ενοχοποιεί το στρατό του.

Οι δύο χώρες είχαν αρχίσει κοινή έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Μια έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Μαλί, η οποία διαβιβάσθηκε στο τέλος Ιουλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την οποία μπόρεσε να δει σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο, κάνει αποκαλύψεις για το θάνατο αυτών των 33 αμάχων με μια μακάβρια αφήγηση που ενοχοποιεί το στρατό του Μαλί και “λευκούς στρατιώτες”.

Αυτοί οι τελευταίοι φέρεται, σύμφωνα με διπλωμάτη στη Νέα Υόρκη, να ανήκουν στους παραστρατιωτικούς της εταιρείας Wagner που έχουν αναπτυχθεί από τον Ιανουάριο μαζί με τους στρατιωτικούς του Μαλί. Το Μπαμακό αρνείται την παρουσία μισθοφόρων και κάνει λόγο για παρουσία “εκπαιδευτών”, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει πως δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτή την εταιρεία, για την οποία λέει πως είναι παρούσα στο Μαλί “σε εμπορική βάση”.

Πηγή: Α-

Related posts

Owens & Minor: Εξαγοράζει την Apria έναντι 1,5 δισ. δολαρίων

timesadmin

Η Nestlé μειώνει το μερίδιο της στη L’Oréal στο 20,1%

timesadmin

Η Κροατία θα διερευνήσει επίσης την καθυστέρηση της απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου

timesadmin

Kazaks (ΕΚΤ): Το σταδιακά στις αυξήσεις των επιτοκίων δεν σημαίνει και αργά

timesadmin

Γερμανία: Αλλαγή της νομοθεσίας για την πανδημία

timesadmin

Σύσταση ΔΝΤ στη Γαλλία να “χαλιναγωγήσει” τα οικονομικά της ταχύτερα, ξεκινώντας από το 2023

timesadmin