Ο-Μόντι-συνομίλησε-με-τον-Πούτιν-για-την-“έκτακτη-απομάκρυνση”-των-Ινδών-φοιτητών-που-βρίσκονται-στην-Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μόντι συνομίλησε με τον Πούτιν για την “έκτακτη απομάκρυνση” των Ινδών φοιτητών που βρίσκονται στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε χθες Τετάρτη με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για “την έκτακτη απομάκρυνση των Ινδών φοιτητών” που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χαρκίβ της Ουκρανίας, εναντίον της οποίας έχει εξαπολύσει επίθεση ο ρωσικός στρατός.

Ωστόσο η ινδική κυβέρνηση διέψευσε ότι αυτοί οι φοιτητές κρατούνται με τη βία στην Ουκρανία, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Μόντι, ο Πούτιν “υπογράμμισε ότι έχει δώσει τις απαραίτητες εντολές” στους Ρώσους στρατιωτικούς προκειμένου “να διασφαλιστεί η ασφαλής αποχώρηση των Ινδών πολιτών από τη ζώνη των συγκρούσεων και η επιστροφή τους στην πατρίδα τους”, επεσήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

“Η ρωσική πλευρά προσπαθεί κυρίως να οργανώσει την έκτακτη απομάκρυνση μιας ομάδας Ινδών φοιτητών από τη Χαρκίβ μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου” προς τη Ρωσία, διευκρίνιζε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας “στη Χαρκίβ μια μεγάλη ομάδα Ινδών φοιτητών που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος (…) κρατούνται με τη βία από τις ουκρανικές αρχές”.

“Ουσιαστικά κρατούνται όμηροι”, δήλωσε ο Ίγκορ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου, ενώ επεσήμανε ότι οι ουκρανικές αρχές τους προτείνουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσω των συνόρων με την Πολωνία και “να περάσουν από μια περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις”.

“Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή απομάκρυνση των Ινδών πολιτών” και να οργανώσουν την επιστροφή τους στην Ινδία μέσω του ρωσικού εδάφους, υπογράμμισε ο Κονατσένκοφ.

“Συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές”

Η κυβέρνηση της Ινδίας διέψευσε ότι οι ουκρανικές αρχές εμποδίζουν τους φοιτητές αυτούς να φύγουν. “Επισημαίνουμε ότι με τη συνεργασία των ουκρανικών αρχών πολλοί φοιτητές εγκατέλειψαν τη Χαρκίβ χθες”, δήλωσε ο Αριντάμ Μπάγκτσι εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Δεν έχουμε γνώση καμίας πληροφορίας σχετικά με οποιαδήποτε κατάσταση ομηρείας οποιουδήποτε φοιτητή”, τόνισε.

Η ανακοίνωση της Μόσχας έγινε αφού ένας Ινδός φοιτητής σκοτώθηκε την Τρίτη σε βομβαρδισμό στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Νέο Δελχί, το οποίο πιέζει τη Μόσχα και το Κίεβο να φροντίσουν για την ασφαλή διέλευση των περίπου 12.000 πολιτών του που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Πριν τη ρωσική εισβολή περίπου 20.000 Ινδοί βρίσκονταν στην Ουκρανία. Έκτοτε περίπου 8.000 έχουν καταφέρει να φύγουν από τη χώρα, ανάμεσά τους 1.400 που έχουν επαναπατριστεί στην Ινδία.

- Α-

Related posts

Ιρλανδία: Εκτίναξη στα έσοδα από τον εταιρικό φόρο τον Αύγουστο – Πρός επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος η χώρα

timesadmin

Ρ. Μετσόλα: Λίγοι έχουν διαμορφώσει την παγκόσμια ιστορία όπως η βασίλισσα Ελισάβετ

timesadmin

Τη συγκρότηση “ειδικού δικαστηρίου” που θα εξετάσει τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζητά ο Ζελένσκι

timesadmin

Η ΕΕ προτείνει εξουσίες έκτακτης ανάγκης ώστε η Κομισιόν να αποφύγει μια εφοδιαστική κρίση

timesadmin

ΗΠΑ: Εξαρθρώθηκε το δίκτυο Hive – Απέσπασε 100 εκατ. δολάρια σε λύτρα από κυβερνοεπιθέσεις

timesadmin

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι η επίθεση στην ανατολική Ουκρανία εξελίσσεται καλά

timesadmin