Ο-Μπάιντεν-χαιρετίζει-τη-“νέα-εποχή”-στις-σχέσεις-ΗΠΑ-asean
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει τη “νέα εποχή” στις σχέσεις ΗΠΑ-ASEAN

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η πρώτη σύνοδος στην Ουάσινγκτον με τους ηγέτες της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) σηματοδοτεί την αρχή μιας “νέας εποχής” στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ένωσης που αποτελείται από 10 κράτη.

Είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες της ASEAN συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, στην πρώτη τους συνάντηση με οικοδεσπότη πρόεδρο των ΗΠΑ μετά το 2016.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ευελπιστεί να περάσει το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον παραμένει προσηλωμένη στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και στην πρόκληση της Κίνας -την οποία θεωρεί ως τον κύριο ανταγωνιστή της- παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αποτελείται από το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Ο ηγέτης της Μιανμάρ αποκλείστηκε από τη σύνοδο εξαιτίας του περυσινού πραξικοπήματος, ενώ οι Φιλιππίνες -που βρίσκονται σε στάδιο μεταβίβασης εξουσιών, μετά τις εκλογές- εκπροσωπήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διορίσει τον Γιοχάνες Έιμπραχαμ πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ASEAN και συμπλήρωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την “κρίσιμη” συνεργασία τους με τις χώρες της περιοχής.

Related posts

Les Échos: Ο πόλεμος της Ουκρανίας απειλεί τον σιδηροδρομικό δρόμο του μεταξιού

timesadmin

Πτώση ως 17,7% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αναμένεται τον Δεκέμβριο

timesadmin

Coinbase: Ζημιές έναντι κερδών, πτώση 35% στα έσοδα

timesadmin

Στο Κίεβο ο πρόεδρος του CDU Φρ. Μερτς – Συναντήθηκε με τον Β. Ζελένσκι

timesadmin

Ο Ερντογάν επιτίθεται στην ΕΕ και ζητά “απευθείας εποικοδομητικό διάλογο” με την Ελλάδα

timesadmin

Ο πρόεδρος του Καζακστάν απέλυσε τον υπ. Άμυνας επειδή απέτυχε να διαχειριστεί τις ταραχές

timesadmin