Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής ημερολόγιο πολεμιστή της Μικρασίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής ημερολόγιο πολεμιστή της Μικρασίας

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής ημερολόγιο πολεμιστή της Μικρασίας

Η Βουλή των Ελλήνων θα το συντηρήσει και θα το ψηφιοποιήσει – Το ημερολόγιο ήταν του Γεώργιου Καμπίσιου από το Ομόλιο της Λάρισας που ήταν γνωστός ως «Μαύρος Καβαλάρης»

«Η γνώση της Ιστορίας συνιστά προϋπόθεση για την ύπαρξη ενός έθνους. Και όσο περισσότερο εμβαθύνουμε στο ιστορικό παρελθόν, και ιδιαίτερα στα σημαντικότερα γεγονότα που επηρέασαν το ιστορικό γίγνεσθαι, τόσο ισχυρότερη καθίσταται η ταυτότητά μας. Σε αυτή τη διαδικασία είναι αναμφίβολα τεράστια η συμβολή των πρωτογενών πηγών, της αυθεντικής, δηλαδή, καταγραφής των δρώντων μιας δεδομένης εποχής. Υπ’ αυτό το πρίσμα ήταν αναγκαίο να αξιοποιηθεί και το πολύτιμο στρατιωτικό ημερολόγιο ενός πολεμιστή της Μικρασιατικής Εκστρατείας, όπως ήταν ο Γεώργιος Καμπίσιος γνωστός στο χωριό του, το Ομόλιο, ως “Μαύρος Καβαλάρης”.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον λόγιο Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος αποδέχθηκε αμέσως την πρότασή μου να αναλάβει η Βουλή την επιμέλεια και την αξιοποίηση του ημερολογίου, το οποίο είχα τη χαρά να του παραδώσω». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, στον οποίο και ενεχείρισε το ημερολόγιο του στρατιώτη Γεώργιου Καμπίσιου -που πολέμησε στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας- για συντήρηση, ψηφιοποίηση και έκδοσή του από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ημερολόγιο φυλασσόταν στο Λαογραφικό Γεωργικό Εκθετήριο Ομολίου “Μαρίνος Αντύπας”. Το έκθεμα το παρουσίασαν στον Μάξιμο Χαρακόπουλο, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Μουσείο, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ομολίου κ. Ελένη Παλάκα, η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Πάτρα Μυλωνά και ο π. δήμαρχος κ. Δημήτρης Τσιτσές, επί δημαρχίας του οποίου, το 2007, εγκαινιάσθηκε το Εκθετήριο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός και ιστορικός ερευνητής, όταν ενημερώθηκε για την αξία του ημερολογίου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να δοθεί στην Βουλή για συντήρηση, επιμέλεια και ψηφιοποίηση, κάτι που έγινε ασμένως δεκτό από τους υπεύθυνους του Μουσείου. Στη συνέχεια ο κ. Χαρακόπουλος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση και δρομολόγησε τις ενέργειες για την αξιοποίηση του ημερολογίου του Θεσσαλού πολεμιστή της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

-Related posts

Στέφανος Κασσελάκης: Σκουπίζει τα χέρια του μετά από χειραψία με «τα καθαρά χέρια του μόχθου» και μετά βρίζει το Πρώτο Θέμα, ως συνήθως

timesadmin

Βορίδης: Φορολογία ελεύθερων επαγγελμάτων, γάμος ομοφυλοφίλων, ακρίβεια έπαιξαν ρόλο στο αποτέλεσμα

timesadmin

Καλαμάτα: «Θέλω να πάει σε δομή», λέει η θετή μητέρα της 29χρονης που ζει σε κλουβί

protothema.gr

Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας για ΜΟΕ με Ελλάδα: «Γίνεται με αμοιβαία καλή θέληση»

wp-needuser

Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο – Εντός της ημέρας σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

timesadmin

Κασσελάκης: «Θα ξαναγίνει ο γάμος μου με τον Τάιλερ στην Κρήτη – Δεν θα είναι κρητικό γλέντι με 1.000 άτομα»

James Rollner