ΥΓΕΙΑ

Ο κορωνοϊός μπορεί να βλάπτει για μήνες το σπέρμα των νεαρών ανδρών

Ο-κορωνοϊός-μπορεί-να-βλάπτει-για-μήνες-το-σπέρμα-των-νεαρών-ανδρών

Τα ευρήματα της πρώτης μελέτης που εξέτασε μακροπρόθεσμα την ποιότητα του σπέρματος σε ασθενείς.

Η COVID-19 μπορεί να πλήξει για πολλούς μήνες την ποιότητα του σπέρματος, ακόμα κι αν ήταν ήπια και πέρασε φαινομενικά ανώδυνα, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ισπανία.

Η σχετική μελέτη έδειξε ότι η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων και η κινητικότητά τους ήταν μειωμένη ακόμα και όταν πέρασαν 3 μήνες από τη λοίμωξη. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι άνδρες μπορεί να παρουσιάζουν φαινομενικά ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει μακροπρόθεσμα την ποιότητα του σπέρματος σε ασθενείς που πέρασαν την COVID, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Rocio Núñez-Calonge, επιστημονική σύμβουλος της Διεθνούς Ομάδας Αναπαραγωγής (UR).

«Υποθέταμε ότι η ποιότητα του σπέρματος θα βελτιωνόταν μετά την παραγωγή νέων σπερματοζωαρίων. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη», είπε η Dr. Núñez-Calonge. «Δεν γνωρίζουμε πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ποιότητα του σπέρματος. Υπάρχει όμως ενδεχόμενο σε κάποιους άνδρες να προκαλούνται μόνιμες βλάβες, ακόμα κι αν είχαν περάσει ήπια COVID».

Απαιτούνται περίπου 78 ημέρες για να παραχθούν νέα σπερματοζωάρια. Γι’ αυτό τον λόγο οι επιστήμονες αποφάσισαν να εξετάσουν ομάδα 45 νεαρών ανδρών τουλάχιστον 3 μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την COVID.

Τα ευρήματα

Οι άνδρες αυτοί είχαν απευθυνθεί σε έξι Κλινικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαδρίτης, από τον Φεβρουάριο 2020 έως τον Οκτώβριο 2022. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 31 έτη. Όλοι είχαν περάσει ήπια την COVID. Στις Κλινικές είχαν απευθυνθεί και πριν τους νοσήσει ο κορωνοϊός. Έτσι οι ερευνητές διέθεταν και προγενέστερα δείγματα από το σπέρμα τους.

Οι επιστήμονες λάμβαναν κατά διαστήματα νέα δείγματα από τους άνδρες, φθάνοντας έως και 516 ημέρες μετά την COVID.

Αναλύοντας όλα τα δείγματα που είχαν λάβει εντός των 100 πρώτων ημερών, διαπίστωσαν ότι υπήρχε σημαντική πτώση στην ποιότητα του σπέρματός τους. Ειδικότερα:

  • Ο όγκος του σπέρματος ήταν μειωμένος κατά 20%
  • Η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων ήταν μειωμένη κατά 26,5%
  • Ο ολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων ήταν μειωμένος κατά 37,5%
  • Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ήταν μειωμένη κατά 9%
  • Ο αριθμός των ζωντανών σπερματοζωαρίων ήταν μειωμένος κατά 5%

Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις ήταν στην κινητικότητα και στον ολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων. Στους μισούς άνδρες ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος κατά 57%, σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε πριν νοσήσουν από COVID. Οι παράμετροι αυτοί εξακολουθούσαν να μην έχουν βελτιωθεί και στις επόμενες αναλύσεις που έγιναν.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο 39ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE 2023). Το συνέδριο διεξήχθη 25-28 Ιουνίου 2023 στην Κοπεγχάγη.

Τα επιστημονικά ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, έπειτα από αξιολόγηση.

Φωτογραφία: iStock

The post Ο κορωνοϊός μπορεί να βλάπτει για μήνες το σπέρμα των νεαρών ανδρών appeared first on coollife.gr.

Related posts

Οι τεχνολογίες που θα σημαδέψουν το 2024: Από τη συναισθηματική τεχνητή νοημοσύνη στο διάστημα

timesadmin

Χειμερινές εξορμήσεις με απεριόριστα data από την Vodafone

timesadmin

Τι είναι το σύνδρομο Williams και ποια τα συμπτώματά του

timesadmin

Η Hewlett Packard Enterprise επιταχύνει την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης

timesadmin

Ζωή από τον θάνατό της «χάρισε» μία 53χρονη δικηγόρος από την Πάτρα

James Rollner

Επιστήμονες κατέγραψαν την πρώτη εικόνα από σωματίδια – φαντάσματα του γαλαξία μας

timesadmin