ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:00
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία σκοπεύει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία στους υποψήφιους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.
Εκτός από την εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, το σχέδιο, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, περιλαμβάνει περισσότερα βήματα στο διπλωματικό και οικονομικό μέτωπο. Ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει επίσης το σχέδιο στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα τερματιστεί μέσω του διαλόγου, αλλά ότι το Κίεβο πρέπει να έχει ισχυρή θέση σε μια σύνοδο κορυφής που ελπίζει να συγκαλέσει φέτος για να προωθήσει το σχέδιό του για την ειρήνη.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι διέψευσε πληροφορία των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία η επιδρομή της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ εκτροχίασε συνομιλίες στο Κατάρ που είχαν στόχο να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές. Η Washington Post είχε αναφέρει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν έτοιμες να στείλουν αυτό το μήνα αντιπροσωπείες στο Κατάρ για να διαπραγματευθούν μια συμφωνία ορόσημο με στόχο να σταματήσουν τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές και στις δύο εμπόλεμες πλευρές.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ο κύριος στόχος του σχεδίου της Ουκρανίας είναι να αναγκαστεί η Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο. “Ο Πούτιν ενδιαφέρεται περισσότερο για την κατάληψη της Ουκρανίας παρά για την υπεράσπιση της Ρωσίας”, τόνισε ο Ζελένσκι.
Ακόμη, ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αεροσκάφη F-16 χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρούσουν την τελευταία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία Τα F-16 έδειξαν πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρούσουν την τελευταία ρωσική επίθεση, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία δοκιμή του πρώτου ουκρανικού βαλλιστικού πυραύλου. “Ο πρώτος ουκρανικός βαλλιστικός πύραυλος δοκιμάστηκε με επιτυχία. Συγχαίρω την αμυντική μας βιομηχανία γι’ αυτό”, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, ενώ αρνήθηκε να “δώσει περισσότερες λεπτομέρειες” για το νέο αυτό όπλο.
Εν τω μεταξύ, Ουκρανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να παρουσιάσουν σε κορυφαίους αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ μια λίστα στόχων μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, τους οποίους πιστεύουν ότι ο στρατός του Κιέβου μπορεί να πλήξει εάν η Ουάσινγκτον άρει τους περιορισμούς της στα αμερικανικά όπλα, σύμφωνα με το Politico.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί την λίστα ως μια ύστατη προσπάθεια να πείσει την Ουάσινγκτον να άρει τους περιορισμούς για τη χρήση αμερικανικών όπλων στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ενώ η Ουκρανία έχει παράσχει προηγουμένως στις ΗΠΑ ορισμένους από τους πιθανούς στόχους της στη Ρωσία, αυτή η λίστα φέρεται να είναι πιο εξειδικευμένη.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ράστεμ Ουμέροφ, και ο Αντρέι Γέρμακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα βρεθούν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και σχεδιάζουν να παρουσιάσουν τη λίστα στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, σύμφωνα με πηγές του Politico, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν εδώ και μήνες ότι η άρση των περιορισμών δεν θα κάνει στρατηγική διαφορά στον πόλεμο, καθώς η Ρωσία έχει μετακινήσει τους σημαντικότερους στόχους, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, πίσω από τα σύνορα και εκτός εμβέλειας.
Αλλά το Κίεβο έχει εντοπίσει αρκετούς σημαντικούς στόχους που μπορεί να πλήξει με πυραύλους που παρέχουν οι ΗΠΑ, ανέφερες οι πηγές. Η Ουκρανία ελπίζει ότι η λίστα θα ενισχύσει την εκστρατεία της για να πειστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αλλάξει γνώμη.
“Δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στο εύρος των όπλων για την Ουκρανία, ενώ οι τρομοκράτες δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς”, δήλωσε ο Ζελένσκι τη Δευτέρα. “Οι υπερασπιστές της ζωής δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν περιορισμούς στα όπλα”, πρόσθεσε.
Η επίσκεψη των Ουμέροφ και Γέρμακ θα λάβει χώρα καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να πιέζει με την εισβολή της στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ και αντιμετωπίζει τις συνέπειες της μαζικής πυραυλικής επίθεσης της Μόσχας στο ενεργειακό της δίκτυο.
Ουκρανοί αξιωματούχοι πιέζουν εδώ και καιρό την κυβέρνηση Μπάιντεν να άρει τους περιορισμούς στα αμερικανικά όπλα, ώστε ο ουκρανικός στρατός να μπορεί να εξαπολύει ευκολότερα επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και να απωθεί τις ρωσικές δυνάμεις από τα σύνορα. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναφέρει από την αρχή του πολέμου ότι ανησυχεί ότι η άρση των περιορισμών θα μπορούσε να προκαλέσει τη Ρωσία να εξαπολύσει ακόμη πιο επιθετικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
Αν και η κλιμάκωση εξακολουθεί να εντείνει τις ανησυχίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει τονίσει πιο πρόσφατα την πεποίθησή της ότι υπάρχει μικρό τακτικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι η Ρωσία μετακινεί σημαντικό εξοπλισμό εκτός εμβέλειας. Η Ουάσινγκτον εκτιμά επίσης ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει αρκετά Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα Στρατού – τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θέλει να χρησιμοποιήσει – για να πλήξει σημαντικούς στόχους στη Ρωσία. Το Κίεβο χρησιμοποιεί πολλούς από αυτούς τους πυραύλους στις επιθέσεις του στο εσωτερικό της Κριμαίας – μια μάχη που η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμά ότι πηγαίνει καλά για την Ουκρανία. Και οι ΗΠΑ έχουν ένα περιορισμένο απόθεμα ATACM που μπορούν να αντλήσουν για να στείλουν στην Ουκρανία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν όμως ότι η άρση όλων των περιορισμών είναι επιβεβλημένη για την πολεμική προσπάθεια της χώρας, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έδινε στον ουκρανικό στρατό μεγαλύτερη ελευθερία να δώσει μάχες με τη Ρωσία εντός των συνόρων της.
Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα φθάσουν στην Ουάσιγκτον ο Ουμέροφ και ο Γέρμακ ή ποιες άλλες συναντήσεις σκοπεύουν να έχουν κατά την παραμονή τους στις ΗΠΑ. Σε προηγούμενα τέτοια ταξίδια, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν “αλλαγές” στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τους περιορισμούς. “Δεν είναι μια νέα επιθυμία του προέδρου Ζελένσκι”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Όμως όπως έχω πει πολλές φορές, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους Ουκρανούς, αλλά θα τις κρατήσουμε σε ιδιωτικό επίπεδο”.
Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν δει ενδείξεις ότι κάποιοι στην κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να άρουν τους περιορισμούς τις επόμενες ημέρες. Ένας Δημοκρατικός αξιωματούχος, που μίλησε επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας και με γνώση των συνομιλιών, δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα του Κιέβου.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει αναφέρει επίσημα ότι εξετάζει κάποιο σχέδιο αλλαγής της πολιτικής του.
Ο Ζελένσκι και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά την περασμένη Παρασκευή, αλλά δεν συζήτησαν συγκεκριμένα το αίτημα για την άρση των περιορισμών, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για την επικοινωνία.
Ωστόσο, οι δύο ηγέτες μίλησαν ευρύτερα για το αίτημα του Κιέβου να στείλουν οι ΗΠΑ πρόσθετα όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Μίλησαν επίσης για τις προωθήσεις της Ρωσίας στο Ποκρόβσκ και τη στρατηγική της Ουκρανίας για την αντιμετώπιση της Μόσχας στην περιοχή αυτή, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προχωρήσει στο Κουρσκ.
Μετά το τηλεφώνημα, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 125 εκατ. δολαρίων για το Κίεβο. Την ίδια ημέρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ένα πλήθος πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον βρίσκονται σε συζητήσεις για να συναντηθούν προσωπικά ο Μπάιντεν και ο Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.