Ο-Ερντογάν-συμβουλεύεται-Ισλαμιστή-θεολόγο-πριν-μιλήσει-με-οικονομολόγους-για-τα-επιτόκια
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν συμβουλεύεται Ισλαμιστή θεολόγο πριν μιλήσει με οικονομολόγους για τα επιτόκια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται σε έναν Ισλαμιστή θεολόγο, που μάλιστα κατέχει θέση στο προεδρικό οικονομικό του συμβούλιο, όταν αποφασίζει σχετικά με τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε την Τρίτη ο αρθρογράφος Ερντάλ Σαγλάμ.

Ο καθηγητής Σερβέτ Μπαγιντίρ είναι ένα από τα δύο βασικά πρόσωπα στα οποία στρέφεται ο Ερντογάν, είπε ο Σαγλάμ σε άρθρο για την εφημερίδα Cumhuriyet την Τρίτη. Ο άλλος είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί, είπε.

“Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών έρχονται σε επαφή με την Προεδρία πριν από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής και λαμβάνουν άδεια για τη λήψη των αποφάσεων”, είπε ο Σαγλάμ, επιβεβαιώνοντας αυτό που άπαντες υποπτεύονταν, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, δεν έχει καμία ελευθερία και δρα κατά τις επιταγές του Ερντογάν.

“Λέγεται ότι ο πρόεδρος, που ακούει τα επιχειρήματα των διοικητών της κεντρικής τράπεζας, τους λέει συχνά: ‘Πηγαίνετε να το εξηγήσετε στον Σερβέτ Χότζα και στον Νουρετίν’. Αναφέρεται ότι ο Ερντογάν παίρνει την απόφαση για τα επιτόκια αφού λάβει τις απόψεις αυτών των δύο ανθρώπων”, είπε.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια στο 15% από 19% τους τελευταίους τρεις μήνες, ακόμη και μετά την επιτάχυνση του πληθωρισμού σε σχεδόν 20%. Η πολιτική έχει πυροδοτήσει ένα απότομο ξεπούλημα λίρας. Το νόμισμα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 12,48 ανά δολάριο την Τρίτη, ανεβάζοντας τις απώλειες ενδοσυνεδριακά ακόμα και στο 15%, αφ’ ότου ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε δηλώσεις χτες, στις οποίες υπερασπίστηκε την νομισματική πολιτική του, λέγοντας μάλιστα ότι η Τουρκία βρίσκεται σε “εθνικοαπελευθερωτικό οικονομικό αγώνα”. Η λίρα έχει απωλέσει σχεδόν το 40% της αξίας της φέτος.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χτες, το χρέος της Τουρκίας, τον Οκτώβριο, είχε ανέλθει στα 200 δισ. δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν, ο οποίος είναι πιστός μουσουλμάνος, επικαλέστηκε ένα εδάφιο από το Κοράνι όταν προσπαθούσε να εξηγήσει την πολιτική του για μείωση των επιτοκίων.

Η διδακτορική διατριβή του Μπαγιντίρ το 2005 αφορούσε τον ρόλο της άτοκης τραπεζικής στην ισλαμική νομολογία, είπε ο Σαγλάμ. Εργάζεται επίσης ως μέλος της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, αποκτώντας την ιδιότητα του καθηγητή το 2014. Ο Τζανικλί είναι ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Είναι απόφοιτος Ισλαμικού Λυκείου.

Οι επικεφαλής οικονομικοί σύμβουλοι καθ. Ερισάχ Αριτζάν, Μελτέμ Ταϊλάν Αϊντίν, Τζεμίλ Ερτέμ και Γιγίτ Μπουλούτ είναι οι υπόλοιποι που απαρτίζουν την οικονομική επιτροπή του Ερντογάν, είπε ο Σαγλάμ. “Ωστόσο, λέγεται ότι αυτοί οι σύμβουλοι είναι πιο πιθανό να σχολιάσουν ότι ‘οι μειώσεις των επιτοκίων θα ήταν κατάλληλες’, επειδή γνωρίζουν ήδη από κοντά τις απόψεις του προέδρου για το θέμα”, είπε.

Ο καθηγητής Ερισάχ Αριτζάν, ο οποίος επέβλεψε τη διδακτορική διατριβή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου, λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Καβτζίογλου και Ερντογάν σε άλλες τραπεζικές υποθέσεις, είπε ο Σαγλάμ.

-

Διαβάστε ακόμα: 

* Τουρκία: Ο κεντρικός τραπεζίτης, ο Αλμπαιράκ και… η καθηγήτρια που έφτιαχνε διατριβές οικονομολόγων

Related posts

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί αναφορές για μεγάλο αριθμό νεκρών στο Μαλί – Πληροφορίες για εμπλοκή της ομάδας Wagner

timesadmin

Στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ

timesadmin

Λευκός Οίκος: Καλοήθης ο πολύποδας που αφαιρέθηκε από τον Τζο Μπάιντεν

timesadmin

Η γερμανική Rheinmetall επιδιώκει έγκριση Σολτς για να εξάγει βαρέα όπλα στην Ουκρανία

timesadmin

Κονγκό: Το “Ισλαμικό Κράτος” ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στις 25 Δεκεμβρίου

timesadmin

Suzuki: Ανέστειλε τις εξαγωγές αυτοκινήτων σε Ρωσία και Ουκρανία από το εργοστάσιο στην Ουγγαρία

timesadmin