ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανός φιλορώσος πρώην βουλευτής δολοφονήθηκε στη Μόσχα από την SBU

Ένας Ουκρανός πρώην βουλευτής τον οποίο το Κίεβο θεωρούσε προδότη, δολοφονήθηκε σήμερα κοντά στη Μόσχα από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ουκρανική πηγή.

Ο Ιλιά Κίβα ήταν ένας φιλορώσος βουλευτής του ουκρανικού κοινοβουλίου πριν από την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά βρισκόταν στη Ρωσία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και επέκρινε συχνά τις ουκρανικές αρχές στο διαδίκτυο.

Οι Ρώσοι ανακριτές δήλωσαν ότι ο Κίβα πέθανε επί τόπου αφού πυροβολήθηκε σε ένα πάρκο στην περιοχή Οντίντσοβο, νοτιοδυτικά της Μόσχας, ενώ ο δολοφόνος καταζητείται.

Η ουκρανική πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι την ευθύνη για τη δολοφονία έχει η υπηρεσία ασφαλείας SBU.

Ο Άντριι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής GUR, μιας άλλης υπηρεσίας πληροφοριών, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι ο Κίβα είναι “τελειωμένος”, αλλά δεν είπε ποιος ήταν πίσω από τον θάνατό του.

Ο Κίβα είχε καταδικαστεί ερήμην από ουκρανικό δικαστήριο σε 14 χρόνια φυλάκισης για κατηγορίες που περιλάμβαναν προδοσία και υποκίνηση σε βία.

Ένας άλλος φιλορώσος πρώην βουλευτής του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο Όλεγκ Τσαριόφ, επέζησε από απόπειρα δολοφονίας στην Κριμαία τον Οκτώβριο.

Αρκετοί παράγοντες, υποστηρικτές του πολέμου της Ρωσίας έχουν δολοφονηθεί από την έναρξη του πολέμου σε επιχειρήσεις που η Μόσχα αποδίδει στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων η δημοσιογράφος Ντάρια Ντούγκινα, ο πολεμικός μπλόγκερ Βλαντλέν Τατάρσκι και ο πρώην διοικητής υποβρυχίων Στάνισλαβ Ρζίτσκι.

Όλοι τους ήταν καταγεγραμμένοι στο Myrotvorets (Ειρηνοποιός), μια τεράστια ανεπίσημη ουκρανική βάση δεδομένων με άτομα που θεωρούνται εχθροί της χώρας. Σήμερα η φωτογραφία του Κίβα στον ιστότοπο είχε επισημανθεί με τη λέξη “Εκκαθαρίστηκε” με κατακόκκινα γράμματα.

Related posts

Διαπραγματεύσεις για αποχώρηση στρατευμάτων διεξάγουν οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ

timesadmin

Πρόεδρος Αλγερίας: Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα

timesadmin

M. Σαλβίνι: Οι διαμαρτυρίες των αγροτών με τα τρακτέρ ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Ένωση “να κάνει πίσω στην τρέλα”

timesadmin

Μετά τη Βουλγαρία και την Πολωνία, ο πρόεδρος Ζελένσκι επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία

timesadmin

Φονικό πλήγμα του Ισραήλ σε κατοικία εργαζομένων της MSF στη Λωρίδα της Γάζας

timesadmin

Τουρκία: Συνεχίζεται η αυστηρή πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο στόχο, λέει ο νέος κεντρικός τραπεζίτης

timesadmin