Ουκρανία:-Σε-κάθειρξη-12-ετών-καταδικάστηκε-ο-φιλορώσος-αυτονομιστής-ηγέτης-του-Λουχάνσκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης του Λουχάνσκ

Ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης του Λουχάνσκ, της περιφέρειας της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 12 ετών για τη “συνεργασία” του με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU.

Ο Λεονίντ Πάσετσνικ, πρώην αξιωματούχος της SBU και ο ίδιος, διοικεί από το 2017 την αυτοανακηρυχθείσα “δημοκρατία” του Λουχάνσκ. Η οντότητά αυτή αποσχίσθηκε το 2014, με τη στήριξη της Μόσχας, προκαλώντας πόλεμο με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Λουχάνσκ είναι μία από τις τέσσερις περιοχές (εκτός της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014) την προσάρτηση της οποίας διεκδικεί η Ρωσία από το 2022. Είναι όμως η μοναδική η οποία ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τους Ρώσους.

Ο Πασέτσνικ καταδικάστηκε από ειδικό δικαστήριο σε κάθειρξη 12 ετών ενώ διατάχθηκε και η κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η SBU, χρησιμοποιώντας την ουκρανική ορθογραφία του ονόματός του, που διαφέρει ελαφρώς από τη ρωσική. Κρίθηκε ένοχος για “συνεργασία” και “συνωμοσία” με τη Ρωσία με σκοπό να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η SBU αναφέρει ως βασική αιτία της καταδίκης του την οργάνωση του “δημοψηφίσματος”, όπως το αποκαλούσε η Ρωσία, τον Σεπτέμβριο του 2022 και την επακόλουθη προσάρτηση της περιφέρειας. Ο Πασέτσνικ και οι τρεις άλλοι αυτονομιστές ηγέτες είχαν ζητήσει τότε επισήμως από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προσαρτηθούν οι περιοχές αυτές στη Ρωσία. Στη συνέχεια πήγαν όλοι τους στη Μόσχα για να οριστικοποιήσουν την προσάρτηση.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν εξάλλου τον Πάσετσνικ ότι υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας με τη Μόσχα την παραμονή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Το Κρεμλίνο την χρησιμοποίησε στη συνέχεια ως πρόσχημα για να εξαπολύσει επίθεση στο ουκρανικό έδαφος.

Ο αυτονομιστής ηγέτης του γειτονικού Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, καταδικάστηκε επίσης ερήμην από ουκρανικό δικαστήριο το 2023 σε κάθειρξη 15 ετών.

- ---

Related posts

Η Ρωσία θέλει να απαγορεύσει το διεθνές κίνημα ΛΟΑΤΚΙ+ για λόγους “εξτρεμισμού”

timesadmin

Γαλλία: Αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών “κατά 300%” σ’ έναν χρόνο

wp-needuser

Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα

timesadmin

Γ. Στόλτενμπεργκ: “Ήρθε η ώρα” να επανεξετάσει το ΝΑΤΟ τους περιορισμούς στη χρήση των δυτικών όπλων από το Κίεβο

wp-needuser

Ζ. Μπορέλ: “Απόλυτα λογική” η ελληνο-πολωνική πρωτοβουλία για κοινή ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα

timesadmin

Τρεις υπήκοοι ΗΠΑ, ανάμεσά τους τρίχρονο κοριτσάκι, ανάμεσα στους ομήρους που θα αφήσει ελεύθερους η Χαμάς

timesadmin