Ουκρανία:-Μεγάλη-ανησυχία-εκφράζει-ο-ΠΟΥ-για-αναφερόμενες-επιθέσεις-σε-νοσοκομεία-και-ιατρικές-εγκαταστάσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μεγάλη ανησυχία εκφράζει ο ΠΟΥ για αναφερόμενες επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα την “ανησυχία” του μετά από αναφορές για επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Ανησυχούμε πολύ για τις αναφορές για επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις”, δήλωσε o γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

“Η ιερότητα και η ουδετερότητα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των προμηθειών, των μεταφορών και των εγκαταστάσεων για ασθενείς, και το δικαίωμα στην ασφαλή πρόσβαση στην περίθαλψη πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται”, είπε.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε την έκκλησή του για τη δημιουργία διαδρόμων για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως της μεταφοράς οξυγόνου, τα αποθέματα του οποίου στην Ουκρανία είναι πολύ χαμηλά.

Μια πρώτη αποστολή ιατρικού εξοπλισμού του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών κιτ, πρόκειται να φτάσει στην Πολωνία σήμερα, είπε.

Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε ένα περιστατικό την περασμένη εβδομάδα, μια επίθεση με βαριά όπλα σε νοσοκομείο που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε 10, μεταξύ των οποίων έξι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει επί του παρόντος αρκετές άλλες αναφερόμενες επιθέσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς την Τετάρτη, οι ουκρανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν στο Χάρκιβ και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο της δεύτερης σημαντικότερης πόλης της χώρας, κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Περίπου 660.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί “ραγδαία”, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

- Α-

Related posts

Spiegel: Τα 4 σενάρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία

timesadmin

Το Ημερολόγιο της Μαριούπολης: Η φρίκη του πολέμου μέσα από τα μάτια ενός 8χρονου αγοριού

timesadmin

Γιατροί πρώτων βοηθειών στη Μόσχα παρέδωσαν στην αστυνομία φοιτητή μόλις διαπίστωσαν ότι είναι Ουκρανός

timesadmin

Ουκρανία: Επίσκεψη Ζελένσκι στα στρατεύματα της πρώτης γραμμής στη Ζαπορίζια

timesadmin

Επεισόδια κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης για την Πρωτομαγιά στο Παρίσι

timesadmin

Μήνυμα Ζελένσκι για την 9η Μαΐου: Οι πρόγονοί μας νίκησαν το ναζισμό – Εμείς θα νικήσουμε τη Ρωσία

timesadmin