Ουκρανία-και-Τουρκία-θα-υπογράψουν-συμφωνία-ελεύθερου-εμπορίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία και Τουρκία θα υπογράψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Η Ουκρανία και η Τουρκία θα υπογράψουν δώδεκα συμφωνίες, περιλαμβανομένης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, όταν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκεφθεί το Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ.

Αύριο, Πέμπτη, ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί το Κίεβο σε μια επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της.

Ενώ προωθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία στην άμυνα και την ενέργεια, η Τουρκία έχει επίσης πωλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή της Μόσχας. Ο Ερντογάν έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, αλλά έχει επίσης προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

“Εντείναμε τις διαπραγματεύσεις με τους τούρκους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε ότι η συμφωνία (ελεύθερου εμπορίου) ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των ουκρανικών επιχειρήσεων, δημιουργεί ευκαιρίες για τις εξαγωγές μας και για τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των ουκρανικών επιχειρήσεων”, δήλωσε ο Σμιγκάλ σε συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ουκρανία, που βρέχονται αμφότερες από τη Μαύρη Θάλασσα, έφθασαν συνολικά το 2021 στα 7 δισεκ. δολάρια, με τις ουκρανικές εξαγωγές να φθάνουν τα 4,1 δισεκ. δολάρια. Τα σιτηρά και τα μέταλλα αντιστοιχούσαν στο 70% των ουκρανικών πωλήσεων στην Τουρκία.

Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου παρατάθηκαν για σχεδόν μια δεκαετία εξαιτίας διαφωνιών για τα σιτηρά και τα μέταλλα.

Άλλες συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν αύριο, Πέμπτη, περιλαμβάνουν τη συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία, την αεροπορία και το διάστημα, σε θέματα της νεολαίας και την επιβολή του νόμου, δήλωσε ο Σμιγκάλ.

- Α-

Related posts

Twitter: Ο Μασκ δεν μπορεί απλά να αποχωρήσει από τη συμφωνία πληρώνοντας τη ρήτρα του $1 δισ.

timesadmin

Γαλλία: Νέο “μαύρο” ρεκόρ κρουσμάτων, με 335.000 μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο

timesadmin

Βρετανή ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν κρατάει όμηρο την διεθνή κοινότητα μέσω των τροφίμων

timesadmin

Γερμανία: 323 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 41.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

timesadmin

ΗΠΑ: Κατά 11.000 μειώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

timesadmin

Πούτιν: Σύγκρινε εαυτόν με τον Μεγάλο Πέτρο που “εισέβαλε στη Σουηδία”

timesadmin