ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αύξηση κατά 2,2% του ΑΕΠ το επτάμηνο του 2023

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ουκρανίας αυξήθηκε κατά 2,2% στο επτάμηνο του 2023, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι η οικονομία έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει έπειτα από μια υπερβολικά δύσκολη χρονιά το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο τον περασμένο χρόνο — η μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση στα περισσότερα από 30 χρόνια της ουκρανικής ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες έχουν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα σε συνθήκες πολέμου και η οικονομία έχει καταγράψει καλύτερη πορεία του αναμενόμενου.

Η Νάντια Μπίγκουν, υφυπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι ο αριθμός των Ουκρανών επιχειρηματιών έχει ξεπεράσει τα προπολεμικά επίπεδα.

“Έχουμε θετικές ειδήσεις — οι ουκρανικές επιχειρήσεις ανακάμπτουν και ο αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρηματιών αυξάνεται. Μέχρι τα μισά του καλοκαιριού είχαμε περίπου δύο εκατομμύρια επιχειρηματίες. Η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική για εμάς γιατί χρηματοδοτούμε τις ένοπλες δυνάμεις μας χάρη στη φορολογία των επιχειρήσεων”.

Η ανθεκτικότητα της ουκρανικής οικονομίας οδήγησε την κυβέρνηση να βελτιώσει τις μακροοικονομικές της προβλέψεις για αυτό τον χρόνο.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για την άνοδο του ΑΕΠ στο 2,9% το 2023 από τον προηγούμενο στόχο του 2% και αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 3,5% τον επόμενο χρόνο.

Οι δυτικοί δανειστές της Ουκρανίας είναι πιο επιφυλακτικοί. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2023.

Related posts

Γκούλσμπι (Fed): Όλες οι επιλογές στο τραπέζι για τον Σεπτέμβριο

timesadmin

Ρωσία: “Καταρρίψαμε δύο ουκρανικά drones σε απόπειρα επίθεσης κατά πλοίου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας”

timesadmin

Υψηλόβαθμη κινεζική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα

timesadmin

Συνάντηση Ζελένσκι – Μπάιντεν στη ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

timesadmin

Το Κρεμλίνο ανησυχεί για το πραξικόπημα στον Νίγηρα, ο Πριγκόζιν “πανηγυρίζει”

timesadmin

Τουρκία: Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, αγνοείται η τύχη 11 ναυτικών

timesadmin