Οργανισμός-Λιμένος-Κέρκυρας:-Αυξημένη-επιβατική-κίνηση-για-το-πρώτο-9μηνο-στην-κρουαζιέρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας: Αυξημένη επιβατική κίνηση για το πρώτο 9μηνο στην κρουαζιέρα

Δυναμική ανάπτυξη στον κλάδο της κρουαζιέρας με αύξηση 24,08% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, 650.695 επιβάτες και 345 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων

Το λιμάνι της Κέρκυρας σημείωσε σημαντική αύξηση τόσο στην επιβατική όσο και στην τουριστική κίνηση κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024. Οι θετικές τάσεις καταγράφονται στον κλάδο της κρουαζιέρας και το homeporting, ενώ η σύνδεση με την Ηγουμενίτσα συνεχίζει σταθερά και αμείωτα να συμβάλλει στην εισροή επισκεπτών στο νησί. Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη στρατηγική σημασία του λιμένα, ο οποίος εδραιώνεται ως αδιαμφισβήτητη πύλη για την Αδριατική, ενισχύοντας παράλληλα τόσο την τοπική όσο και την εθνική οικονομία και την ελκυστικότητα της Κέρκυρας ως τουριστικού προορισμού.

Στον κλάδο της κρουαζιέρας, το λιμάνι της Κέρκυρας συνεχίζει να καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις και να ενισχύει τη θέση του ως ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς homeporting στην Ελλάδα με 82.773 επισκέπτες να προέρχονται από το homeporting το 2024, έναντι 80.248 το προηγούμενο έτος. Πιο αναλυτικά, τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, το λιμάνι της Κέρκυρας υποδέχθηκε 650.695 επιβάτες και 345 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση 24,08% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, όταν είχαν καταγραφεί 271 αφίξεις κρουαζιέρας με 524.394 επιβάτες.

Η αυξημένη ζήτηση για το λιμάνι της Κέρκυρας, καθώς και οι συνεχώς αναβαθμιζόμενες υπηρεσίες που προσφέρει στα κρουαζιερόπλοια, το καθιστούν έναν από τους πιο φημισμένους προορισμούς κρουαζιέρας. Οι νέες συνεργασίες με σημαντικές εταιρείες του κλάδου συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του τουρισμού, ενώ η βελτίωση των λιμενικών υποδομών επιτρέπει τη φιλοξενία νέας γενιάς κρουαζιερόπλοιων και περισσότερων επιβατών. Η δυναμική ανάπτυξη του homeporting προσφέρει ταυτόχρονα σημαντικές νέες ευκαιρίες για την τοπική οικονομία, ενισχύοντας όχι μόνο το λιμάνι, αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις του νησιού (όπως ξενοδοχεία, μεταφορές, αρχαιολογικούς χώρους, κλπ.). Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ο.Λ.ΚΕ Α.Ε έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ειδικής μελέτης, για την κοινωνικο-οικονομική επίδραση της κρουαζιέρας στην τοπική κοινωνία, η οποία και θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Λ.ΚΕ Α.Ε., η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κέρκυρας με την Αλβανία παρουσίασε αύξηση επιβατών περίπου 21% στα εισερχόμενα δρομολόγια και 10% στα εξερχόμενα το 2024. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών του 2024:

Αφίξεις: 201.583 επιβάτες μετέβησαν στο λιμάνι της Κέρκυρας από την Αλβανία, αριθμός αυξημένος κατά 20,94% σε σύγκριση με το 2023 (166.679 επιβάτες).

Αναχωρήσεις: 185.757 επιβάτες αναχώρησαν προς την Αλβανία, παρουσιάζοντας αύξηση 10,59% σε σχέση με τους 167.964 επιβάτες του περασμένου έτους.

Σημειώνεται πως φέτος, έπειτα από αρκετά χρόνια, ο αριθμός των αφίξεων ξεπέρασε αυτόν των αναχωρήσεων.

Επίσης, η επιβατική κίνηση από τα τέσσερα λιμάνια της Ιταλίας που συνδέονται με την Κέρκυρα, Μπάρι Μπρίντιζι, Ανκόνα και Βενετία έφτασε τους 35.942 επιβάτες, παραμένοντας σταθερή και το 2024. Όσον αφορά τη σύνδεση του λιμένα της Κέρκυρας με την Ηγουμενίτσα, η κίνηση παρέμεινε σταθερά αυξητική, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση της τάξης του 1,18% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024 (638.931 επιβάτες), συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η σύνδεση Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα συνεχίζει να διατηρεί τον κρίσιμο ρόλο της, στηρίζοντας την εμπορική δραστηριότητα της περιοχής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε., κ. Σπύρος Ζερβόπουλος, δήλωσε: “Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 είχαμε αυξημένη επιβατική και τουριστική κίνηση, ιδιαίτερα στον τομέα της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Κέρκυρας. Εργαζόμαστε ασταμάτητα και παράγουμε έργο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το λιμάνι τόσο στις εταιρείες όσο και στους επιβάτες. 

Παρά τις οικονομικές προκλήσεις των τελευταίων ετών, η διαρκής ανάπτυξη και η αποτελεσματική διαχείριση αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα και την αδιαπραγμάτευτη αξία της Κέρκυρας ως πύλη προς την Αδριατική, αλλά και την ισχυρή προοπτική για το μέλλον.”

Related posts

ΙΕΝΕ: Στο 48% η συμμετοχή των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα

timesadmin

Έρευνα ΕΚΤ – ΣΕΒΕ: Το 76,7% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού

timesadmin

TUI: Αλλαγές στην τουριστική σεζόν – Διακοπές στην Ελλάδα ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα

timesadmin

Έρευνα EY: Οι καταναλωτές παγκοσμίως επιστρέφουν στα φυσικά καταστήματα αναζητώντας προσωποποιημένη εξυπηρέτηση

protothema.gr

Τα κατασκευαστικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα – Ο ρόλος της Εγνατίας Οδού ΑΕ

protothema.gr

Στα 11 δισ. ευρώ η αξία των ακινήτων που άλλαξαν χέρια το πρώτο εξάμηνο του έτους

James Rollner