-|-
Πιο κρίσιμος θα είναι αυτή την φορά ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, από το πρώτο δάνειο που πήρε η Ελλάδα, πριν μπει στον φαύλο κύκλο των μνημονίων.
Η αιτία είναι ότι αυτή την φορά θα πρέπει να πάρει τρεις αποφάσεις, αντί για δύο που πήρε πριν την πρώτη και τη δεύτερη διπλή δόση των 5,3 δισ. ευρώ, που αποπλήρωσε η Ελλάδα, το 2022 και το 2023. Οι πρώτες δύο αποφάσεις θα είναι ίδιες με τις προηγούμενες και είναι μάλλον τυπικές και αναμενόμενες. Θα πρέπει κατ’ αρχάς να εγκρίνει, ως μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, την αποπληρωμή της τριπλής δόσης και παράλληλα θα πρέπει να αποποιηθεί και επίσημα του δικαιώματος του να διεκδικήσει πρόωρη αποπληρωμή και των δικών του δανείων προς την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται, ότι ο ESM, μαζί με τα δάνεια του προκατόχου του, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), διακρατεί ελληνικό χρέους ύψους περίπου 230 δισ. ευρώ.
Φέτος θα πρέπει να δώσει και επίσημα (ανεπίσημα η έγκριση έχει δοθεί) μια τρίτη έγκριση. Η έγκριση αυτή θα αφορά την απόδοση του δικαιώματος η Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή χρέους το “μαξιλάρι” ασφαλείας των 15,7 δισ. ευρώ το οποίο είχε διατεθεί στην Ελλάδα από το 2018. Το πόσο αυτό προήλθε από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ, που δεν είχε εκταμιεύσει η χώρα στο τρίτο μνημόνιο. Ως γνωστό, η Ελλάδα είχε εκταμιεύσει από το δάνειο του EFSF τα 61,9 δισ. ευρώ. Από το υπόλοιπο των 24,1 δισ. ευρώ συμφωνήθηκε η Ελλάδα να πάρει επιπλέον 15,7 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για να καλύψει τις ανάγκες της σε περίπτωση που δεν θα μπορούσε να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές. Η φετινή απόφαση, θα απελευθερώνει τη χρήση του ποσού αυτού, ώστε να μπορεί να αποπληρώσει παλαιότερο χρέος και εν προκειμένω μέρος του GLF.
Οι τρεις αυτές εγκρίσεις θα ανάψουν το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης του δανείου περί τα μέσα του επόμενου μήνα.
Προχωρούν οι διαδικασίες
Στο μεταξύ, σε αυτό το στάδιο ο ΟΔΔΗΧ συγκεντρώνει τις επίσημες αποδοχές από κράτη μέλη της Ευρωζώνης που δάνεισαν την Ελλάδα το 2010. Όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση, μια τέτοια διαδικασία περνάει από έγκριση και από πέντε εθνικά κοινοβούλια; Της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Φιλανδίας και της Σλοβακίας. Υπάρχει η αισιοδοξία ότι μέχρι και το τέλος του μήνα οι διαδικασίες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί.
Επειδή η διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, η Αθήνα έχει πάρει προέγκριση για την εκταμίευση και άλλων δύο διπλών δόσεων για το 2025 και το 2026. Αυτό έγινε, για να αποφευχθεί τα επόμενα χρόνια, η πολύπλοκη διαδικασία ενημέρωσης, διαβούλευσης, έγκρισης που ζούμε για 3η φορά φέτος στην πορεία πρόωρης αποπληρωμής των δόσεων από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη.
Σταθερός στόχος της Ελλάδας ήταν και παραμένει η ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε βαθμό ώστε μέχρι και το τέλος του 2026 να είναι για πρώτη φορά το δεύτερο υψηλότερο χρέος εντός της Ε.Ε. με το “χρυσό μετάλλιο” να περνάει στην Ιταλία. Αυτό, αναμένεται να βοηθήσει και κάποια από τις επόμενες αναβαθμίσεις της οικονομίας, με την πρώτη αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας να αναμένεται μέσα στο 2025.