Οι-τράπεζες-στο-μικροσκόπιο-Κομισιόν-και-esm
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τράπεζες στο μικροσκόπιο Κομισιόν και ESM

Του Τάσου Δασόπουλου 

Προτεραιότητα στην κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και την χρηματοδότηση της οικονομίας, θα δώσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, στην πρώτη αξιολόγηση με βάση το ευρωπαϊκό εξάμηνο που θα ξεκινήσει στις 5 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.

Η επιλογή γίνεται, γιατί ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι ακόμη εξαιρετικά ευάλωτος και ενδέχεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, το οποίο μειώνει τα εισοδήματα και αύξησης του κόστους χρήματος.

Σε πρώτη φάση, θα επισημάνουν την ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να εκδώσουν ειδικά ομόλογα MRE τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τις ελληνικές τράπεζες μόνο στην ανάγκη μιας διάσωσης εκ των έσω (bail in). Αν, δηλαδή, μια τράπεζα βρεθεί σε κρίση, πλέον με τους κοινοτικούς κανονισμούς θα πρέπει να απευθυνθεί για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στους μετόχους, στην συνέχεια στους ομολογιούχους και τέλος στους καταθέτες. Για να αποφευχθεί το κούρεμα καταθέσεων θα πρέπει οι τράπεζες να διαθέτουν ένα ελάχιστο κεφάλαιο έστω από δάνειο (που θα εξασφαλιστεί με τα ειδικά ομόλογα) τα οποία θα εισφέρουν για την διάσωσή τους. Η υποχρέωση αυτή είναι πανευρωπαϊκή, αλλά είχε αναβληθεί για τις ελληνικές τράπεζες, αφού είχε δοθεί προτεραιότητα στην μείωση των κόκκινων δανείων. Τώρα που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται σε μονοψήφιο ποσοστό και βρισκόμαστε μέσα σε μια νέα κρίση, το αίτημα επανέρχεται 

Επίσης, θα εξεταστεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μην έχουμε λουκέτα και αύξηση ανεργίας. Οι ξένοι τεχνοκράτες θα μεταφέρουν το πρόβλημα της έλλειψης τραπεζικού προφίλ για την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να αναζητηθούν λύσεις μέσα από κοινοτικές πρωτοβουλίες και ειδικότερα, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Το τρίτο μεγάλο θέμα τους, θα είναι η διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους μέσω της λειτουργίας του νέου πτωχευτικού κώδικα στο πλαίσιο Η ελληνική πλευρά έχει να α παρουσιάσει πρόοδο και στην διαδικασία σύστασης του νέου φορέα διαχείρισης ακινήτων (έχουν ήδη κατατεθεί φάκελοι εκδήλωση ενδιαφέροντος από 6 φορείς) αλλά και στις ρυθμίσεις οφειλών ιδιωτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Θα εξεταστεί επίσης και η πρόοδος των πρέπει 30.000 εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη οι οποίες θα πρέπει να πάρουν νέες ημερομηνίες εκδίκασης σε ποσοστό 95%, ενώ για το υπόλοιπο 5% θα πρέπει να καθοριστούν νέες ημερομηνίες ως το τέλος του 2022. Επίσης θα πρέπει να παρουσιάσουμε αποφάσεις για το 25% των υποθέσεων.

Οι οφειλές του δημοσίου 

Ειδική μέριμνα θα υπάρχει και στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες αφού συνδέεται με την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας και παράλληλα αποτελεί εκκρεμότητα της ενισχυμένης εποπτείας. Πιο συγκεκριμένα, θα θελήσουν να μάθουν την πρόοδο της εκκαθάρισης των εκκρεμών και “ληξιπρόθεσμων” συντάξεων. Μάλιστα, σε σύνδεση και με τον προϋπολογισμό του 2023, θα ζητήσουν το σχεδιασμό για την κλείσιμο του θέματος με τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων των συνταξιούχων, μετά την δικαίωση τους από το ΣτΕ. Τούτο διότι αποτελεί μια εκκρεμότητα, που μπορεί να κοστίσει έως και 2,5 δισ. ευρώ. Στην λειτουργία του clawback, οι ξένοι τεχνοκράτες θέλουν να πιστοποιήσουν την έναρξη της διαδικασίας για την είσπραξη του υπολοίπου 30% της συνολικής επιστροφής (από φαρμακευτικές και διαγνωστικά κέντρα) για το 2021. Επίσης πρέπει να υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι είναι εφικτή η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback για το 2022,έως το τέλος Οκτωβρίου. 

Ο προϋπολογισμός του 2023 

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, με δεδομένο ότι πλέον οι θεσμοί δεν έχουν την δυνατότητα να κόψουν έκτακτα ή μόνιμα μέτρα που έχει λάβει ή έχει να προγραμματίσει η Ελληνική Κυβέρνηση, η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το τέλος του 2022 και κυρίως για το δύσκολο του 2023. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς η Κομισιόν στις κατευθυντήριες γραμμές ζητά από τα υπερχρεωμένα κράτη να εμφανίσουν σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ελληνική πλευρά έχει τα επιχειρήματα να αποδείξει ότι μπορεί να περιορίσει φέτος το πρωτογενές έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ από 5% του ΑΕΠ το 2021 με προοπτική να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023. Σε ότι αφορά στο κρίσιμο μέγεθος του χρέους, αναμένεται από το 193,3% του το 2021 να μειωθεί για φέτος κοντά στο 173% του ΑΕΠ και στην συνέχεια στο 163% του ΑΕΠ στο τέλος στο τέλος του 2023. Τούτο παρά τα έκτακτα και μόνιμα μέτρα στήριξης ύψους 6,7 δισ. ευρώ που έχει υλοποιήσει ή πρόκειται να υλοποιήσει η Ελλάδα μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου.

Το κλειδί για όλα αυτά είναι ο ρυθμός ανάπτυξης ο οποίος αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 5,5% για φέτος και το 2,1% το 2023.

Related posts

HSBC: Στο 6,5% η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, στο 2% το 2023

timesadmin

Ποιοι διαγωνισμοί έργων άνω των 100 εκατ. ευρώ έρχονται το φθινόπωρο

timesadmin

ΤτΕ: “Άλμα” των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 78,3% στο εννεάμηνο

timesadmin

Στο 25% η πιθανότητα για εύρεση φυσικού αερίου στους ελληνικούς στόχους

timesadmin

Χρ. Σταϊκούρας: Προετοιμάζουμε το πλαίσιο έκδοσης του “πράσινου” ομολόγου

timesadmin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων 625 εκατ. στις 6 Απριλίου

timesadmin