Η πρόεδρος του ακροδεξιού κινήματος “Αδελφοί της Ιταλίας” Τζόρτζια Μελόνι προαλείφεται για πρωθυπουργός της Ιταλίας, αφού ο δεξιός συνασπισμός της κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής, ωστόσο θα έχει λίγο χρόνο να απολαύσει ένα μπουκάλι prosecco για τη νίκη της, σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg.
Την περιμένουν μια σκοτεινή οικονομική προοπτική, υψηλό χρέος και αυξήσεις των τιμών της ενέργειας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το χτύπημα στα χρηματοοικονομικά της Ιταλίας και η προοπτική περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώθησαν την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας σε περισσότερο από 4,5%, σε σύγκριση με λιγότερο από 1% τον Δεκέμβριο.
Ακολουθεί μια σύνοψη των κορυφαίων προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει όποιος (πιθανότατα η ίδια η Μελόνι) αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας το προσεχές διάστημα:
Σχέδιο προϋπολογισμού
Ένα προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί λίγο μετά τις εκλογές και θα πρέπει να έχει εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους, πιθανότατα θα είναι απλώς μια συνοπτική έκδοση η οποία θα επικεντρώνεται σε ζοφερές οικονομικές προβλέψεις. Αυτό σημαίνει μικρότερα δημοσιονομικά περιθώρια παρέμβασης για τη στήριξη της οικονομίας.
Η Μελόνι έχει δεσμευτεί να κρατήσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά και να βοηθήσει τους Ιταλούς να ξεπεράσουν την κρίση. Με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τα επιτόκια σε άνοδο, θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τη Μελόνι να διατηρήσει την πολιτική της ισορροπία χωρίς να διευρύνει το έλλειμμα της χώρας, μια κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί ανεπιθύμητη στις αγορές. Ο κύριος σύμμαχός της, Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα, θέλει μια κρατική επιχορήγηση 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (30 δισεκατομμύρια δολάρια) για να περιορίσει το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις ενόψει του χειμώνα.
Ενεργειακή Κρίση
Η Ιταλία έχει ξοδέψει 66 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής για να προστατεύσει τους πολίτες της από τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και θα χρειαστούν περισσότερα. Ακόμη και η απλή παράταση των φορολογικών ελαφρύνσεων σε εταιρείες που χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια μέχρι τον Δεκέμβριο θα κόστιζε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του ζητήματος, τονίζει το Bloomberg. Η χώρα αντιμετωπίζει την προοπτική να πληρώσει διπλάσιo ποσό για τις εισαγωγές ενέργειας σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, πυροδοτώντας ανησυχίες για το μέλλον χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η Μελόνι τάσσεται υπέρ ενός ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ. Είναι έτοιμη ωστόσο να αναδιαρθρώσει την ενεργειακή αγορά της Ιταλίας μόλις πάρει την εξουσία χωρίς να περιμένει τους Ευρωπαίους ομολόγους της. Η αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από εκείνη του φυσικού αερίου θα κόστιζε 3 έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Μάρτιο, είπε – και δεν θα απαιτήσει προσθήκη στο μεγάλο χρέος της Ιταλίας.
Monte Paschi
Λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις εκλογές, το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να αιμοδοτήσει με επιπλέον 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ νέων κεφαλαίων την εθνικοποιημένη Banca Monte dei Paschi di Siena, σε μια προγραμματισμένη αύξηση κεφαλαίου κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η τελευταία σε μια μακρά σειρά προσπαθειών για την αναζωογόνηση του προβληματικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, το οποίος διασώθηκε για πρώτη φορά το 2009 και έκτοτε έχει “κάψει” περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ μετρητά από φορολογούμενους και επενδυτές.
Ο Maurizio Leo, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της ακροδεξιάς πολιτικού, ζήτησε στις 11 Σεπτεμβρίου να καθυστερήσει η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο θα πρέπει να ανασταλεί έως ότου συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση. Λίγες ημέρες αργότερα, ανέφερε ότι αν η τράπεζα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα τώρα, κάτι τέτοιο θα ήταν ευπρόσδεκτο.
Ακόμα κι αν η πρόσκληση για κεφαλαιακή εισροή πετύχει, το κράτος θα πρέπει να αποχωρήσει από την τράπεζα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την UniCredit πέρυσι. Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, δεύτερο ισχυρότερο μέρος του συνασπισμού της Μελόνι, έχει τονίσει ότι η τράπεζα μπορεί να ευδοκιμήσει σε αυτόνομη βάση, συνδυαζόμενη με μικρότερες ιταλικές ομολόγους της. Οι Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη, όπως άλλωστε και οι ρυθμιστικές αρχές.
ITA
Η απερχόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε συνομιλίες στα τέλη Αυγούστου με έναν όμιλο υπό την ηγεσία του επενδυτικού ταμείου Certares, με εμπλοκή και των Air France-KLM και Delta Air Lines, προκειμένου να πουλήσει την αεροπορική εταιρεία που γεννήθηκε από την αναδιάρθρωση της προβληματικής Alitalia.
Ο Μελόνι έχει αντιταχθεί στο σχέδιο, λέγοντας ότι η παράδοση της ITA σε ξένα κεφάλαια ενώ δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια στην αεροπορική εταιρεία θα ήταν λάθος. Η αντίθεση από τους νικητές των εκλογών θα μπορούσε να καταστρέψει τη συμφωνία, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλέξει διαφορετικό επενδυτικό σχήμα ή ακόμη και να εμποδίσει οριστικά την ιδιωτικοποίηση του αερομεταφορέα.
Telecom Italia
Η Telecom Italia προσπαθεί επί του παρόντος να επιταχύνει ένα σχέδιο ανάκαμψης το οποίο θα οδηγήσει στην εκχώρηση του ελέγχου του δικτύου της. Τον Ιούλιο, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο Pietro Labriola να εγκαταλείψει τον έλεγχο του δικτύου και να περικόψει πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ακαθάριστο χρέος, διασπώντας τον πάροχο τηλεφώνων σε πολλές μονάδες, καθώς και να αναζητήσει νέους επενδυτικούς εταίρους.
Η προσπάθεια του Labriola να πουλήσει το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της εταιρείας σε έναν όμιλο με επικεφαλής τους Cassa Depositi e Prestiti, KKR & CO. και Macquarie Group αμφισβητήθηκε από το κόμμα της Μελόνι. Με την τελευταία επικεφαλής μιας κυβέρνησης, τα σχέδια θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα.
Το ακροδεξιό κόμμα της τελευταίας προωθεί ένα σχέδιο να καταστήσει την Telecom Italia ιδιωτική και να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της τηλεφωνικής εταιρείας σε μια προσπάθεια να μειώσει το χρέος της κατά περισσότερο από το μισό, σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν το ζήτημα. Η Μελόνι θα ενθάρρυνε μια προσφορά εξαγοράς από τον κρατικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό Cassa Depositi και στη συνέχεια θα πουλούσε περίπου 30 εκατ. συνδρομητών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia σε ανταγωνιστές έναντι περίπου 13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.