Οι-ΗΠΑ-εκτοπίζουν-την-Ιαπωνία:-frontier,-ο-ισχυρότερος-υπερυπολογιστής-στον-κόσμο
ΥΓΕΙΑ

Οι ΗΠΑ εκτοπίζουν την Ιαπωνία: Frontier, ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο

Στην κορυφή των υπερυπολογιστών βρίσκονται ξανά οι ΗΠΑ, εκτοπίζοντας την Ιαπωνία, χάρη στο νέο πανίσχυρο υπερυπολογιστικό σύστημα Frontier του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Rigde (ORNL) του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας στο Τενεσί. Κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη Top 500 των ισχυρότερων και ταχύτερων υπερυπολογιστών του κόσμου.

Ο Frontier είναι ο πρώτος υπερυπολογιστής που ξεπέρασε το φράγμα του Exaflop (1,1 Exaflop/sec), πραγματοποιώντας πάνω από ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Το σύστημα, ένας HPE Cray EX, διαθέτει συνολικά 8.730.112 πυρήνες.

[embedded content]

Στη δεύτερη θέση έπεσε ο έως τώρα κάτοχος της πρώτης θέσης, ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής Fugaku του Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης RIKEN, ο οποίος έχει ισχύ 442 Pflop/sec και 7.630.848 πυρήνες αναφέρει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην τρίτη θέση ανέβηκε το νέο και μεγαλύτερο σήμερα ευρωπαϊκό υπερυπολογιστικό σύστημα LUMI (152 PFlop/sec) που βρίσκεται στη Φινλανδία.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής, ο γαλλικός Adastra στο κέντρο GENCI-CINES, για πρώτη φορά μπήκε στην κορυφαία παγκόσμια δεκάδα (στη δέκατη θέση).

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι Summit (ΗΠΑ), Sierra (ΗΠΑ), Sunway TaihuLight (Κίνα), Perlmutter (ΗΠΑ), Selene (ΗΠΑ) και Tianhe-2A (Κίνα).

- -

Related posts

Έχετε φαγούρα τα βράδια; Γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε

timesadmin

TikToker εξηγεί γιατί μάλλον λούζετε τα μαλλιά σας λάθος μέχρι σήμερα

timesadmin

Η Samsung συνεργάζεται με την TetrisTM για τη δημιουργία δοχείων αποθήκευσης τροφίμων

timesadmin

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την ημικρανία και άλλες νευρολογικές παθήσεις. Ποιοι κινδυνεύουν

timesadmin

Εφαρμογή στα κινητά ανιχνεύει με ακρίβεια τον κορονοϊό στις φωνές των ανθρώπων – Δείτε πώς δουλεύει

timesadmin

Πώς να (προσπαθήσετε να) διαγράψετε τον εαυτό σας από το διαδίκτυο

timesadmin