Οι-επικίνδυνες-αποστολές-των-Ελλήνων-μισθοφόρων-των-πλοίων-στο-ντοκιμαντέρ-του-protothema.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Οι επικίνδυνες αποστολές των Ελλήνων μισθοφόρων των πλοίων στο ντοκιμαντέρ του protothema.gr

Το thetimes|-.gr στη νέα του σειρά ντοκιμαντέρ «Πρώτη Ματιά» με τον Αντώνη Σρόιτερ παρουσιάζει τους Έλληνες μισθοφόρους των πλοίων.

Οι ένοπλοι φρουροί των πλοίων, πρωτοεμφανίσθηκαν πριν 15 περίπου χρόνια, όταν οι Σομαλοί πειρατές άρχισαν να επιτίθενται στα πλοία που περνούσαν στα ανοικτά της χώρας τους. Όταν η πειρατεία πήρε μεγάλες διαστάσεις, οι εφοπλιστικές εταιρείες άρχισαν να ψάχνουν μισθοφόρους πολεμιστές από όλο τον κόσμο, κυρίως απόστρατους των ειδικών δυνάμεων, για να κρατήσουν τους εισβολείς μακριά από τα καράβια τους. Τότε, οι πρώτοι μισθοφόροι, πληρώνονταν ως και τρεις χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

Οι Έλληνες «μισθοφόροι» στα πλοία , ένα ντοκιμαντέρ του thetimes|-.gr

Στην πορεία, οι μεγάλες δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο τους Σομαλούς πειρατές, και σχεδόν τους εξολόθρευσαν. Τώρα όμως, οι Σομαλοί επιστρέφουν και πάλι. Οι ξένες ναυτικές δυνάμεις έφυγαν από την περιοχή τους, με κατεύθυνση την Ερυθρά θάλασσα, εκεί που οι αντάρτες Χούθι αυτή τη φορα, βομβαρδίζουν το ένα πλοίο μετά το άλλο.

prwti_matia_1

Οι Χουθι αντάρτες συνεχίζουν, οι Σομαλοί επιστρέφουν, και οι ένοπλοι φρουροί των πλοίων, γίνονται και παλι περιζήτητοι. Και οι μισθοί, αρχίζουν και πάλι να ανεβαίνουν.

Δεκάδες Έλληνες, κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Επιβιβάζονται σε πλοία στη μέση του ωκεανού, τα θωρακίζουν, εκπαιδεύουν το πλήρωμα στο πώς να αντιδράσει σε μια επίθεση, και προστατεύουν το πλοίο, μέχρι να περάσει από τα επικίνδυνα νερά.

Τους συναντήσαμε πάνω σε ένα πλοίο, ένα από αυτά που φρουρούν. Έπαιρναν μέρος σε μια εκπαίδευση, από τις πολλές που κάνουν. Μας έδειξαν πως κινούνται, στην περίπτωση που εντοπισθεί βάρκα με πειρατές, να πλησιάζει.

frouroi-1

Η επίσημη ιδιότητα τους, είναι «ένοπλοι φρουροί πλοίων». Δεν ενοχλούνται όμως, αν τους πεις μισθοφόρους. «Κανουμε μια δουλειά» λένε, «και παίρνουμε ένα μισθο. Τι μισθωτός, τι μισθοφόρος». Για να γίνεις φρουρός πλοιων, δεν αρκεί να είσαι καλός με τα όπλα. Πρέπει να γνωρίζεις πως να τα χρησιμοποιείς, αλλα κυρίως, να γνωρίζεις πότε να τα χρησιμοποιείς.

Στη ζωή των φρουρών των πλοίων, οι δυσκολίες είναι πολλές. Σε αλλα πλοία οι συνθήκες είναι καλές, σε άλλα πολύ χειρότερες. Εκεί που η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη όμως, είναι στα πλοία πλωτές εξέδρες. Παλαιά πλοία κουφάρια, που παραμένουν δεμένα στη μέση της θάλασσας, και λειτουργούν ως πλωτά ξενοδοχεία. Εκεί, μένουν οι φρουροί όταν τελειώσει ένα ταξίδι, μέχρι να αρχίσει ένα άλλο.

prwti_matia_2

Η άλλη μεγαλη δυσκολία της δουλειάς, είναι οι μήνες που περνούν αυτοί οι άνθρωποι, μακριά από τις οικογένειες τους. Γυναίκες, παιδιά, γονείς, με ένα τηλέφωνο εδώ στην Ελλαδα, αγωνιούν κάθε μερα, αν οι άνθρωποι τους πάνω στα πλοία, είναι καλα.

prwti_matia_3

Κάποτε η δουλειά του φρουρού, του μισθοφόρου αν προτιμάτε, ήταν μια χρυσοπληρωμένη δουλειά. Κάθε μερα ταξιδιού, έβαζε στις τσέπες τους, ως και 3000 ευρώ. Στο πέρασμα των χρόνων, οι αμοιβές έπεσαν δραματικά. Σήμερα, στην αγορά, οι μισθοί ανεβαίνουν και πάλι, αφού οι αντάρτες Χουτι, προκάλεσαν μια νέα σοβαρή απειλή.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος της εικοσαετίας με εκρηκτικό κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης – Στους 32 °C η θερμοκρασία στην Κρήτη

Μύκονος – εκκλησάκι: Χτισμένο νόμιμα και σε ιδιωτικό χώρο, λένε οι ιδιοκτήτες

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Ανακοινώθηκαν τα ονόματα

Related posts

Μιχαηλίδου: Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά σε εκπαιδευτικούς

timesadmin

Σεισμός στην Εύβοια: Δρόμος κόπηκε στα δύο – Απίστευτες εικόνες

timesadmin

Φωτιές – Αρτοποιός: 209 νέες πυρκαγιές τις τελευταίες τρεις ημέρες – Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες

timesadmin

Ιερόσυλος που διέρρηξε τέσσερις ναούς καλλιεργούσε υδροπονική κάνναβη

timesadmin

Μεσολόγγι: Θρήνος στην κηδεία της 50χρονης Άννας που διαμελίστηκε από μηχανή κιμά σε κρεοπωλείο

timesadmin

Μέτρα κατά ενδοσχολικής βίας: Απέχουν από τις πραγματικές αιτίες, λένε οι γονείς

timesadmin