ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επερχόμενες μεγάλες αλλαγές στην ασφάλιση

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό  (εισφορές, συντάξεις, επιδόματα) ετοιμάζει η κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία.

Πρώτη από αυτές τις παρεμβάσεις αναμένεται να αφορά την ευνοϊκή αλλαγή του καθεστώτος για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.  Η παρέμβαση ενδέχεται να περιληφθεί στο πρώτο  νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να φέρει εντός του τρέχοντος μήνα (Ιουλίου) σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εργασίας για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα εργασιακά δικαιώματα (σ.σ. το ν/σ αυτό θα ψηφισθεί το Σεπτέμβριο). Παράλληλα, εξετάζεται ρύθμιση για χρέη άνω των 20.000 ευρώ για όσους επαγγελματίες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να καταθέσει το Υπουργείο Εργασίας, γύρω στο ερχόμενο Φθινόπωρο θα αφορά το 2ο πυλώνα ασφάλισης δηλαδή τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκονται παρεμβάσεις στις εισφορές αλληλεγγύης των συνταξιούχων, οι οποίες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr να περιληφθούν σε τρίτο νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει προς το τέλος του χρόνου. Επίσης την ίδια περίοδο, αναμένονται παρεμβάσεις όπως η θέσπιση του έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς για όσους συνταξιούχους δεν λάβουν ολόκληρη την εξαγγελθείσα αύξηση του 3,4% στις κύριες συντάξεις.

Το τέταρτο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να έλθει, πιθανότατα από το επόμενο έτος αφορά τις μη συνταξιοδοτικές παροχές του ΕΦΚΑ (επιδόματα ασθενείας, κριτήρια  ΑμΕΑ κλπ.)

Εξάλλου, η εξαγγελθείσα προεκλογικά σταδιακή μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 1 μονάδα, προβλέπεται πως θα συντελεσθεί το 2025 και το 2026.

Υπενθυμίζεται, επίσης,  πως από το 2024 θα αναπροσαρμοστούν (βάσει νόμου Βρούτση) και οι εισφορές των μη μισθωτών κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2023.

Πιο αναλυτικά, οι σχεδιαζόμενες δράσεις ανά πεδίο:

1. Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τέλος στον “κόφτη” του 30%

Εκείνο που σχεδιάζεται είναι η κατάργηση της περικοπής του 30% στις συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται και η αντικατάστασή της από μία εισφορά μεταξύ 10% -15% επί του εισοδήματος το οποίο εισπράττουν από την απασχόληση τους είτε ως μισθωτοί, είτε ως αυταπασχολούμενοι. Παράλληλα, η εισφορά αυτή ως ποσό δεν θα ξεπερνά το 30% της σύνταξης του εργαζόμενου συνταξιουχου. 

2. Νέα ρύθμιση χρεών όσων θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα

Ο Υπουργός Εργασίας, κος Γεωργιάδης έχει δηλώσει πως σχεδιάζει δυνατότητα συνταξιοδότησης ακόμα και με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως ανέφερε θα τεθούν ορισμένα κριτήρια, “φωτογραφίζοντας” τις καταθέσεις των οφειλετών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δυνατότητα συμψηφισμού του υπερβάλλοντος ποσού (δηλαδή του ποσού πάνω από τη σύνταξη) με τη σύνταξη ή “κουρέματος” οφειλών (με παράλληλα “κούρεμα” ασφαλιστικού χρόνου).

3. Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Διευκόλυνση αδειοδότησης

 Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr, το βασικό σενάριο προβλέπει την εποπτεία των ΤΕΑ από την Τράπεζα της Ελλάδας και τη φορολόγηση των παροχών τους -με το φόρο να είναι χαμηλότερος στις συντάξεις και υψηλότερος στα εφάπαξ. Επίσης, θα προβλέπονται μέτρα διευκόλυνσης της αδειοδότησης των ΤΕΑ, αλλά και δυνατότητες ίδρυσης πολυ-εργοδοτικών ΤΕΑ.

4. Εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων: Μείωση της επιβάρυνσης

Το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζουν αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας προβλέπει τον υπολογισμό των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων (ή εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ) όχι από το πρώτο ευρώ όπως ισχύει σήμερα, αλλά από το πρώτο ευρώ μετά το κατώτατο πλαφόν. Παράλληλα εξετάζεται αύξηση των ποσοστών αυτών των εισφορών ανά κλίμακα. Συνολικά, θα προκύψει μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων και έτσι αύξηση των καθαρών αποδοχών όσων έχουν πάνω από 1.400 κύρια σύνταξη και πάνω από 300 ευρώ επικουρική σύνταξη.

5.  Εισφορές μισθωτών : Μείωση σε 2 δόσεις

Η εξαγγελθείσα σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών κατά 1 μονάδα θα συντελεστεί το 2025 και το 2026 . Αυτό σημαίνει πως οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν στο 31,2% έως το 2026.

6. Μη συνταξιοδοτικές παροχές: Αυξομείωση των επιδομάτων

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr εξετάζεται προς το τέλος του έτους,  η αυξομείωση όλων των επιδομάτων του ΕΦΚΑ σε ένα νέο επίπεδο, μετά από μείωση των υψηλών επιδομάτων και αύξηση των χαμηλών στα πλαίσια των ενιαίων κανόνων παροχών. Οι βασικές διαφορές σε σχέση με τα επιδόματα ασθενείας αφορά ιδίως τα τέως ταμεία των ΔΕΚΟ και το ΙΚΑ και σε σχέση με τα κριτήρια αναπηρίας οι διαφοράς αφορούν ιδίως το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

7. Αύξηση συντάξεων 

Παράλληλα, έχει εξαγγελθεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 αύξηση 3,4% σε όλες τις κύριες συντάξεις. Όσοι συνταξιούχοι δεν λάβουν ολόκληρη τη σύνταξη θα λάβουν έκτακτο επίπεδο το ύψος του οποίου θα καθοριστεί από το ύψος του αναμενόμενου δημοσιονομικού υπερπλεονάσματος φέτος.

Άλλα ανοιχτά μέτωπα

Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο κατάργησης της εισφοράς 10 ευρώ/μήνα υπέρ ανεργίας  (σ.σ. είχε διαρρεύσει προεκλογικά) την οποία καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr δεν φαίνεται να παραμένει στην ατζέντα του Υπουργείου Εργασίας.

Κατά τ΄άλλα αναμένεται να συνεχιστεί η εφαρμογή του νόμου Βρούτση για την αναπροσαρμογή των εισφορών των μη μισθωτών το 2024 (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι, αγρότες) κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2023. Σε περίπτωση, δηλαδή, που επιβεβαιωθούν οι επίσημες προβλέψεις για πληθωρισμό 4,5% φέτος, θα αυξηθούν κατά 4,5% οι εισφορές των μη μισθωτών το 2024. 

Related posts

Προκαταβολή μέρους της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024

timesadmin

Κ. Κόλλιας: Άμεση ανακοίνωση της μετάθεσης προθεσμίας υποβολής δηλώσεων

timesadmin

Νέες ψηφιακές εφαρμογές του e-ΕΦΚΑ στην υπηρεσία των ασφαλισμένων

timesadmin

Σούπερ μάρκετ: Γιατί φαίνεται να μειώνεται ο πληθωρισμός μετά τα μέτρα Σκρέκα

timesadmin

Μηδένισε η τιμή του ρεύματος τα Χριστούγεννα

timesadmin

Εγκαίνια εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας

wp-needuser