Οι-Ειρηνοδίκες-ζητούν-την-πρόσληψη-365-αδιόριστων-συναδέλφων-τους
ΕΛΛΑΔΑ

Οι Ειρηνοδίκες ζητούν την πρόσληψη 365 αδιόριστων συναδέλφων τους

Σε γόρδιο δεσμό έχει εξελιχθεί εδώ και έξι χρόνια το θέμα των Ειρηνοδικών οι οποίοι από το 2016 προσπαθούν να διοριστούν, καθώς έχουν μεν πετύχει 961 στο σχετικό διαγωνισμό -όταν ακόμα πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν η Βασιλική Θάνου- αλλά το ένα τέταρτο εξ αυτών, δηλαδή οι 365 των επιτυχόντων, παραμένουν ακόμη αδιόριστοι.

Για το λόγο αυτό η πρόεδρος της «Ένωσης Επιτυχόντων Διαγωνισμού Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξεως» Χριστίνα Ουλιανούδη, όχι μόνο ζητάει την άμεση ένταξη των αδιόριστων στο σώμα των Ειρηνοδικών, αλλά και την αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 200.

Την ίδια στιγμή στα Ειρηνοδικεία της χώρας, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο εκκρεμούσαν 198.107 υποθέσεις και αναμένεται ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων να αυξηθεί σημαντικά, καθώς μεταφέρεται νέα δικαστηριακή ύλη στα Ειρηνοδικεία.

Ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία, εντάσσεται στο λιμνάζον πρόβλημα της τεράστιας καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης, που φτάνει πλέον σε σημείο αρνησιδικίας.

Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς ενώ είναι στον αέρα ο διορισμός των 365 Ειρηνοδικών, την ίδια στιγμή, αφενός αναμένεται να εκδοθεί σχετική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει 170 μέλη της «Ένωσης Επιτυχόντων Διαγωνισμού Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξεως» (συζητήθηκε η αίτηση 20.1.2022 στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτριο Βανδώρο) και αφετέρου θεσμοθετήθηκε η αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και προβλέπεται, για πρώτη φορά, η έναρξη λειτουργίας τμήματος Ειρηνοδικών από το οποίο θα διορίζονται απευθείας οι νέοι Ειρηνοδίκες. Ταυτόχρονα όμως καταγράφονται και οργανικά κενά σε αρκετά Ειρηνοδικεία της χώρας.

Για το λόγο αυτό η πρόεδρος της «Ένωσης Επιτυχόντων Διαγωνισμού Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξεως» Χριστίνα Ουλιανούδη, όχι μόνο ζητάει την άμεση ένταξη των αδιόριστων στο σώμα των Ειρηνοδικών, αλλά και την αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 200.

Ειδικότερα, μετά από σχετικό διαγωνισμό πέτυχαν 961 Ειρηνοδίκες και ο σχετικός πίνακας επιτυχόντων δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (2016). Η ισχύς του πίνακα λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το μεγαλύτερο μέρος των επιτυχόντων πράγματι διορίστηκε σε ορισμένα από τα 154 Ειρηνοδικεία της χώρας, αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα οι διορισμοί 365 ακόμη επιτυχόντων στον επίμαχο διαγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στατιστικά στοιχεία των εκκρεμών υποθέσεων, ανακύπτουν από 148 Ειρηνοδικεία και όχι από το σύνολο τους ανά τη χώρα που είναι 154. Και αυτό, γιατί τα Ειρηνοδικεία Άνδρου, Βόνιτσας, Θήρας, Λήμνου, Πλωμαρίου και Χαλανδρίου, δεν έχουν γνωστοποιήσει στοιχεία.

Όπως είναι γνωστό τα Ειρηνοδικεία έχουν επωμιστεί το βάρος του τεραστίου όγκου των υποθέσεων που αφορούν το «νόμο Κατσέλη- νόμος 3869/2010» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στην συνέχεια ο νόμος 4605/2019 ως διάδοχος του «νόμου Κατσέλη», που προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ήρθε να επιβαρύνει επιπλέον όλα τα Ειρηνοδικεία.

Εξάλλου, έχει δρομολογηθεί κατά τον επερχόμενο διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των Πρωτοδικείων τμήμα των οικογενειακών διαφορών, δηλαδή διαφορές που αφορούν την οικογένειά, τον γάμο και την ελεύθερη συμβίωση, να μεταφερθούν στα Ειρηνοδικεία.

Παράλληλα, μεγάλος είναι ο όγκος εκκρεμών υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία επί των υπολοίπων διαδικασιών (εκτός των υπερχρεωμένων νοικοκυριών), όπως είναι οι υποθέσεις των αυτοκινήτων οι οποίες ανέρχονται στις 26.821, οι μικροδιαφορές (31.142 εκκρεμείς), τα ασφαλιστικά μέτρα (3.213), οι εργατικές υποθέσεις (96.549), κ.λπ.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των αποφάσεων που εκδίδονται στα Ειρηνοδικεία υπολείπεται κατά πολύ του αριθμού των νεοεισερχόμενων υποθέσεων, δηλαδή οι 709 Ειρηνοδίκες έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν λιγότερες αποφάσεις σε σχέση με τις υποθέσεις που εισέρχονται.

Επίσης, ενώ σε κάποια Ειρηνοδικεία της χώρας οι οργανικές θέσεις φαίνονται καλυμμένες, στην πραγματικότητα δεν είναι, λόγω των αδειών που χορηγούνται (μητρότητας, ανατροφής τέκνων, κ.λπ.). Και το μεγάλο πρόβλημα είναι στα μονοεδρικά Ειρηνοδικεία, όπου η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων γίνεται από άλλο Ειρηνοδίκη, με μετακίνησή του από το Ειρηνοδικείο στο οποίο ανήκει, αφήνοντας έτσι εκκρεμείς τις δικές του υποθέσεις.

Η πρόεδρος του Σωματείου «Ένωση Επιτυχόντων Διαγωνισμού Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξεως 2014», Χριστίνα Ουλιανούδη, με αφορμή την ανάγκη πρόσληψης των αδιόριστων Ειρηνοδικών, αλλά και την ανάγκη αύξησης των οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών, σε δήλωσή της, αναφέρει:

«Έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την κατάταξή μας κατά σειρά επιτυχίας στον εν ισχύ πίνακα επιτυχόντων Ειρηνοδικών, 365 επιτυχόντες παραμένουμε αδιόριστοι, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας προκήρυξε νέο εισαγωγικό διαγωνισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για μόλις 10 νέους Ειρηνοδίκες.

Κατόπιν αυτού ήταν μονόδρομος πλέον για την “Ένωση Επιτυχόντων Διαγωνισμού Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξεως 2014” να προσφύγει στο ΣτΕ για να αρθεί η παράνομη, άδικη και αυθαίρετη –κατ΄ εμάς- ενέργεια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Πέρα της δικαστικής οδού η Ένωσή μας διεκδικεί την εξάντληση του πίνακα επιτυχόντων με την σταδιακή απορρόφηση όλων των αδιόριστων.

Το δίκαιο αίτημά μας έρχεται σε συμφωνία με την πιεστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες Ειρηνοδίκες ανά την επικράτεια, γεγονός που αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης στα οποία καταγράφονται (Δεκέμβριος 2021), συνολικά 198.107 εκκρεμείς υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία.

Συνεπώς καθίσταται σαφές ότι ο ισχύων πίνακας επιτυχόντων Ειρηνοδικών του 2016, μπορεί να δώσει μία άμεση λύση στο πολυσύνθετο πρόβλημα της επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και η άμεση εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων, θα δώσει επιπλέον ώθηση στην οικονομία της χώρας, αφού θα επιφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος, τόσο εξαιτίας των δικαστικών εξόδων (γραμματίων προείσπραξης, δικαστικά ένσημα κ.λπ.), όσο και της έναρξης πληρωμών των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων οφειλετών οι οποίοι θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα πιστωτικά Ιδρύματα.

Επισημαίνω, με ότι αυτό σημαίνει, ότι τα Ειρηνοδικεία βρίσκονται αντιμέτωπα με μεγάλο φόρτο εργασίας τα τελευταία χρόνια και οι υπάρχοντες Ειρηνοδίκες έχουν φτάσει –αν όχι έχουν ξεπεράσει– τα όρια της επαγγελματικής και φυσικής τους εξάντλησης».

Ειδήσεις σήμερα:«Το έκανα για τον πλανήτη» λέει ο άντρας που έριξε τάρτα α λα κρεμ στη «Μόνα Λίζα» στο Λούβρο

Ο χάρτης με τα «κρούσματα» ενδοοικογενειακής βίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Δείτε ανά περιοχήΣτο μικροσκόπιο των αρχών νέες ζωγραφιές της Τζωρτζίνας – Πρόταση για εκταφή της Μαλένας

Related posts

Καιρός: Προβλήματα και σε νησιά του Αιγαίου από την κακοκαιρία, καταστροφές σε Λέσβο και Χίο

timesadmin

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Διακόπηκε για τις 28 Μαρτίου η δίκη

timesadmin

Πρωτοχρονιά 2023: Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

timesadmin

Τουρκία: Ανευ προηγουμένου προκλήσεις από Ακάρ – «Αν θέλει ο Θεός, Τούρκοι θα κολυμπήσουν έως το Καστελλόριζο»

timesadmin

Βασίλης Κικίλιας: «250% αύξηση η κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη»

timesadmin

Δίκη Πισπιρίγκου: Η 34χρονη και ο Δασκαλάκης μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου – Ο «μυστηριώδης» λογαριασμός στο twitter

timesadmin