Οι-δυσκολίες-στην-διαχείριση-των-οικονομικών-«προάγγελος»-άνοιας-αργότερα-στη-ζωή
ΥΓΕΙΑ

Οι δυσκολίες στην διαχείριση των οικονομικών «προάγγελος» άνοιας αργότερα στη ζωή

Οι-δυσκολίες-στην-διαχείριση-των-οικονομικών-«προάγγελος»-άνοιας-αργότερα-στη-ζωή

Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως στην Οικονομία και λέγεται πιστωτικό σκορ (credit score), μπορεί να δείχνει πόσο κινδυνεύετε να εκδηλώσετε άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το πιστωτικό σκορ είναι ένας αριθμός που βαθμολογεί την ικανότητα ενός ατόμου να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Τζώρτζταουν και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ανησυχητική σχέση μεταξύ της μείωσής του και της έναρξης της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλης άνοιας.

Η έρευνα βασίσθηκε στην ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν τα χρέη και την υγεία 2,4 εκατομμυρίων Αμερικανών. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 14 χρόνια κατά μέσον όρο. Το 19,6% εξ αυτών (οι  478.098) εκδήλωσαν νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη άνοια.

Σε πολλές περιπτώσεις το πιστωτικό σκορ των ασθενών είχε αρχίσει να μειώνεται  5 χρόνια πριν τη διάγνωση. Επιπλέον, 3 χρόνια πριν τη διάγνωση πολλοί είχαν αρχίσει να καθυστερούν στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων τους.

Αν και δεν εκδηλώνουν όλοι οι πάσχοντες από άνοια τέτοιου είδους προβλήματα, σε όσους τα παρουσιάζουν η διαφορά στα οικονομικά είναι σημαντική. Τον τελευταίο χρόνο πριν τη διάγνωση, η μέση αύξηση στα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών ήταν 50%. Αντίστοιχα, η μέση αύξηση στα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ήταν 11% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πώς σχετίζεται η άνοια με τα οικονομικά

Οι διαφοροποιήσεις αυτές πιθανώς οφείλονται στο ότι οι ασθενείς με άνοια ξεχνούν να πληρώσουν εγκαίρως τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Έτσι επιβαρύνονται με τόκους και τα χρέη τους αυξάνονται. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες δυνητικές εξηγήσεις.

Καθώς αρχίζει η άνοια, οι ασθενείς μπορεί να αρχίσουν να είναι ευάλωτοι στην οικονομική εξαπάτηση ή εκμετάλλευση, είπε στο CBS η κυρία Monica Moreno, διευθύντρια Φροντίδας & Υποστήριξης στον αμερικανικό οργανισμό Alzheimer’s Association.

Οι οικείοι των πασχόντων πρέπει να έχουν το νου τους για τέτοια φαινόμενα, τόνισε. Ειδάλλως οι πάσχοντες μπορεί να βρεθούν σε μεγάλο οικονομικό κίνδυνο.

Μαζί της συμφώνησε ο οικονομικός ερευνητής Wilbert van der Klaauw. «Είναι σημαντικό να αντιληφθούν εγκαίρως την κατάσταση οι συγγενείς και οι φίλοι των ηλικιωμένων», είπε. «Πρέπει να κοιτάζουν ολιστικά τα οικονομικά και τις αποφάσεις για πληρωμές που αυτοί λαμβάνουν».

Ύποπτες ενδείξεις που πρέπει να έχουν το νου τους είναι λ.χ. το να αποκτήσει ένας ηλικιωμένος ξαφνικά νέες πιστωτικές κάρτες, πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock

The post Οι δυσκολίες στην διαχείριση των οικονομικών «προάγγελος» άνοιας αργότερα στη ζωή appeared first on coollife.gr.

Related posts

Προσοχή σε αυτά τα ασυνήθιστα συμπτώματα στον μαστό – Τι μπορεί να κρύβουν

timesadmin

Καρκίνος του προστάτη: Οι επιθετικές μορφές σχετίζονται με μεταλλάξεις σε 11 γονίδια

timesadmin

Προειδοποίηση από τη Ματίνα Παγώνη για την αφρικανική σκόνη – «Οι ομάδες υψηλού κινδύνου ίσως χρειαστεί να αλλάξουν φάρμακα»

James Rollner

Πειραματική ανοσοθεραπεία συρρίκνωσε στο μισό τον ανίατο καρκίνο 64χρονης γυναίκας

timesadmin

Πώς να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς δυσπεψία

James Rollner

Επιταχύνουν τη γήρανση τα παιδιά; Τι απαντούν οι ειδικοί

protothema.gr