Οι-Βρετανοί-επιλέγουν-Ελλάδα-για-την-εξασφάλιση-άδειας-διαμονής-μέσω-του-προγράμματος-golden-visa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Βρετανοί επιλέγουν Ελλάδα για την εξασφάλιση άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος Golden Visa

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Αυξημένες κατά 58% παρουσιάζονται το τελευταίο 12μηνο, οι άδειες διαμονής που έχουν χορηγηθεί σε Βρετανούς αγοραστές και επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, οι Βρετανοί έχουν “σκαρφαλώσει” πλέον στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας, πίσω μόνο από τους αγοραστές από την Κίνα, την Τουρκία και τον Λίβανο. Ειδικότερα, μετά το πέρας και του Μαΐου, είχαν χορηγηθεί 444 αρχικές άδειες μόνιμου επενδυτή σε αγοραστές ακινήτων από την Μεγάλη Βρετανία, έναντι 281 αδειών το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο αριθμός αφορά τις άδειες που έχουν χορηγηθεί από την έναρξη ισχύος του προγράμματος.

Κάπως έτσι, οι Βρετανοί έχουν πλέον “αναρριχηθεί” στην τέταρτη θέση, πίσω από τους Κινέζους, τους Τούρκους και τους Λιβανέζους επενδυτές, καταλαμβάνοντας μερίδιο 3,45% επί του συνόλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ένα χρόνο, οι εν λόγω επενδυτές καταλάμβαναν την έβδομη θέση της λίστας με τις χώρες, προς τις οποίες είχαν χορηγηθεί οι περισσότερες άδειες. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει λειτουργήσει καταλυτικά για την εξέλιξη αυτή. Συγκεκριμένα, πολλοί νέοι αγοραστές εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, επιλέγουν πλέον να συνδυάσουν την επένδυσή τους και με την αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής, που θεωρείται ένα πρόσθετο πλεονέκτημα και κίνητρο για την επιλογή της Ελλάδας, έναντι κάποιου άλλου προορισμού στη νότια Ευρώπη. Εκτός δηλαδή από την αγορά ακινήτου υψηλών προδιαγραφών και προσιτού κόστους, σε σχέση π.χ. με ένα ακίνητο στην Ιταλία, την Ισπανία, ή την νότια Γαλλία, οι αγοραστές από την Μεγάλη Βρετανία μπορούν να αποκτήσουν και άδεια διαμονής, η οποία τους επιτρέπει την ανεμπόδιστη είσοδο κι έξοδο από την Ε.Ε., για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους, στοιχείο που έχει αποκτήσει βαρύνουσα σημασία για πολλούς.

Το αποτέλεσμα είναι να έχει ενισχυθεί το μερίδιο των Βρετανών, μεταξύ των αιτούντων άδεια διαμονής. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, μέσα στους τελευταίους 12 μήνες (Μάιος 2023- Μάιος 2024), επενδύθηκαν κεφάλαια τουλάχιστον 41 εκατ. ευρώ για την αγορά κατοικιών στην Ελλάδα. Συνολικά το 2023, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), από το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρρευσαν 101 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα, μια αύξηση κατά 42%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς της Χρυσής Βίζα και οι οποίες πιθανώς να οδήγησαν στην επίσπευση των επενδυτικών αποφάσεων ορισμένων Βρετανών, που θέλησαν να επωφεληθούν του ελάχιστου ορίου επένδυσης των 250.000 ευρώ, πριν τις αυξήσεις που έχουν θεσπιστεί εσχάτως και που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά.

Πάντως, με δεδομένο ότι υπάρχουν πάνω από 9.000 αιτήσεις χορήγησης αδειών διαμονής, που δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές, είναι προφανές ότι το μερίδιο των Βρετανών επενδυτών θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί συνολικά 12.887 αρχικές άδειες μόνιμου επενδυτή, αλλά μόνο το 2023 και φέτος, έχουν υποβληθεί χιλιάδες ακόμα, με αποτέλεσμα οι σχετικές υπηρεσίες να μην προλαβαίνουν να ανταποκριθούν και να παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις που κυμαίνονται από 8 έως και 10 μήνες, ή και ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει σημαντική υποχώρηση στα νέα αιτήματα, λόγω της αύξησης του ελάχιστου ορίου επένδυσης για την χορήγηση άδειας διαμονής στις 800.000 ευρώ στην Αττική (και σε άλλες περιοχές), όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής δραστηριότητας.

Related posts

Πώς θα βρίσκετε τις χαμηλότερες τιμές στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας

timesadmin

Κομισιόν για Ελλάδα: Υψηλή ανάπτυξη αλλά “αγκάθια” ισοζύγιο, έλλειψη εργαζόμενων και κόκκινα δάνεια – Βιώσιμο αν και υψηλό το χρέος

wp-needuser

Τελικά στοιχεία Eurostat: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, ανοδικά όμως οι υπηρεσίες

timesadmin

Τι φέρνει η ενοποίηση των μητρώων οφειλετών των Ταμείων

timesadmin

Αποκλειστικό: Όλο το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του 2024 για την εισφοροδιαφυγή

wp-needuser

ΙΟΒΕ: Υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο

wp-needuser