Οι-ΑΠΕ-κρατούν-το-ηλεκτρικό-σύστημα-στη-διάρκεια-της-“Μπάρμπαρα”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΑΠΕ κρατούν το ηλεκτρικό σύστημα στη διάρκεια της “Μπάρμπαρα”

-

Κομβικό ρόλο για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρισμού λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, έπαιξαν για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη διάρκεια του τριημέρου του χιονιά, η πράσινη ενέργεια κάλυψε σχεδόν το 50% της συνολικής ζήτησης, γεγονός που επέτρεψε στο διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ να προγραμματίσει με μεγαλύτερη ευκολία τη λειτουργία των θερμικών μονάδων που κάλυψαν τις υπόλοιπες ανάγκες της ζήτησης. 

Πιο συγκεκριμένα για σήμερα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ η συνολική ζήτηση αναμένεται να φτάσει τις 160,93GWh, με τις - να καλύπτουν σχεδόν τη μισή ζήτηση, ήτοι 78,54GWh. Οι θερμικές μονάδες προβλέπεται να καλύψουν 71,604GWh, τα υδροηλεκτρικά 9,874GWh.

Περίπου την ίδια εικόνα είχαμε χθες και προχθές, όταν επίσης καταγράφηκαν αυξημένες ηλεκτρικές ανάγκες λόγω του χιονιά και των αυξημένων καταναλώσεων ρεύματος. Χθες με την αιχμή της ζήτησης να φτάνει τα 8190MW και τη συνολική ζήτηση να φτάνει στις 163,258 GWh, οι - κάλυψαν 79,59 GWh ήτοι περίπου το 50% της συνολικής ζήτησης, ενώ οι θερμικές μονάδες 62,44GWh. 

Τη Δευτέρα, η συνολική ζήτηση έφτασε τις 161,080GWh με τις - να καλύπτουν πάνω από το 50% ήτοι 84,475GWh, τις θερμικές μονάδες να φτάνουν τις 54,819GWh και τα υδροηλεκτρικά τις 14,846GWh.

Ως προς τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που συνεισέφεραν ώστε να καλυφθεί η ζήτηση των ημερών σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, στο σύστημα και τις τρεις ημέρες εντάχθηκαν 5 λιγνιτικές μονάδες: Άγιος Δημήτριος 1, Άγιος Δημήτριος 3, Άγιος Δημήτριος 5, η Μελίτη και η Πτολεμαΐδα 5. Από τις μονάδες αερίου τις ημέρες αυτές βρίσκονται σε λειτουργία οι μονάδες Αλιβέρι 5, Μεγαλόπολη 5, Ήρων, Elpedison Θεσσαλονίκη, Elpedison Θίσβη και Κόρινθος Power. Για σήμερα μόνο εντάχθηκε επιπλέον και η μονάδα Λαύριο 5 της ΔΕΗ. 

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ανταπεξήλθε με άνεση στις αυξημένες απαιτήσεις που προέκυψαν λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών τις τελευταίες ημέρες.

Related posts

Ρελάνς των πετρελαιοειδών στη μάχη της θέρμανσης

timesadmin

Νέα μέτρα στήριξης για την ενέργεια: Στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιούλιο

timesadmin

Ταμεία: Αύξηση δαπανών για συντάξεις προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022

timesadmin

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Διαδικτυακή εκδήλωση για την “Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας”

timesadmin

Τα έργα του τουρισμού “σώζουν” την οικοδομική δραστηριότητα

timesadmin

Πώς βλέπει η αγορά το πρώτο -μετά από δεκαετίες- πλαφόν στις αυξήσεις ενοικίων

timesadmin