Οι-Έλληνες-αντιμετωπίζουν-τις-μεγαλύτερες-δυσκολίες-ενοικίασης-στην-Ευρώπη-–-eurostat
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες ενοικίασης στην Ευρώπη – Eurostat

Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες ενοικίασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat. 

Ειδικότερα, η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό στις δυσκολίες ενοικίασης, στο 26,1%, διπλάσιο από το αντίστοιχο σε Ε.Ε. που είναι στο 13%. Στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστο αυτό διαμορφώνεται στο 13,5%. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εμφανίζει η Γαλλία, με 24,1% και το τρίτο η Ισπανία με 17,2%.

Πηγή: Eurostat

Capture
Πηγή: Eurostat

Δυσκολίες στέγασης

Το 2023, σε ολόκληρη την ΕΕ, περίπου το 4,9% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στέγασης κατά τη διάρκεια της ζωής τους (κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δεν είχε δικό του τόπο και αναγκάστηκε να παραμείνει σε προσωρινό κατάλυμα). Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 1,9% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (8,5%). Από την άλλη πλευρά, μόνο το 3,9% των ατόμων που δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

111

Οι χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά στεγαστικών δυσκολιών μεταξύ των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν η Δανία (18,4%), η Φινλανδία (17,5%) και η Γαλλία (17,1%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (1,9%), την Ιταλία (2,0%) και την Ουγγαρία (2,1%). Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3,3%.

Τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά δυσχερειών ενοικίασης

Σε επίπεδο ΕΕ, τα άτομα ηλικίας 16 έως 29 και 30 έως 54 ετών ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά δυσχερειών ενοικίασης, 14,8 % και 14,7 % αντίστοιχα, ενώ το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 12,8 % για τα άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών και 6,7 % για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε όλες τις ηλικίες υποφέρουν περισσότερο από δυσκολίες ενοικίασης. Ωστόσο, αυτό το μοτίβο μειώνεται με την ηλικία.

Όσον αφορά τα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οι δυσκολίες ενοικίασης ήταν υψηλότερες στο 27,7 % για τα άτομα ηλικίας 30-54 ετών, ακολουθούμενες από το 24,0 % για τα άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών και το 22,1% για τα άτομα ηλικίας 16 έως 29 ετών. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, το 12,9% των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες μίσθωσης, το χαμηλότερο ποσοστό. 

2222

Related posts

Αντίστροφη μέτρηση για τα stress tests των τραπεζών

timesadmin

Μικτή εικόνα στο λιανεμπόριο τον Μάιο: Ετήσια αύξηση τζίρου 3,1% αλλά μηνιαία μείωση 3,3%

James Rollner

Ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών επιβατών στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης – Οι χώρες προέλευσης

protothema.gr

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. – Η νέα ηγεσία

timesadmin

ΥΠΑΑΤ: Εξήντα εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα “Κομφούζιο”

James Rollner

Κ. Χατζηδάκης για ταξί: Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου

James Rollner