ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι άμεσες κινήσεις και τα πρόσωπα μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ – Τα επινίκια χωρίς τους συνυποψηφίους

Σε άμεσες πρωτοβουλίες αλλαγών και σύνθεσης δυνάμεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ότι θα προχωρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιχειρώντας να αξιοποιήσει το momentum της επανεκλογής του στην ηγεσία και να απευθυνθεί σε ευρύτερα κοινά, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε καθαρά στη χθεσινή εκλογική μάχη του δεύτερου γύρου με 59,9% και με 126.222 ψήφους (139.492 είχε λάβει το 2021 στην αντίστοιχη διαδικασία) έναντι του Χάρη Δούκα ( που κατέγραψε 40,1% και 84.512 ψήφους). Δεσμεύτηκε ότι στη νέα, πολιτική και εξαιρετικά απαιτητική περίοδο θα έχει μαζί του το όλον ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή, αλλά γιόρτασε τα επινίκια χθες το βράδυ στη Χαριλάου Τρικούπη χωρίς τους συνυποψηφίους του, που πάντως υποδέχτηκαν με ενωτικά μηνύματα τη νίκη του και δήλωσαν παρόντες και παρούσες την «επόμενη μέρα». Δεν έκανε ειδικά αναφορά στις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει, ωστόσο συνεργάτες του περιγράφουν την «ισχυρή εντολή συνέχειας» που έλαβε ως αφετηρία για την άσκηση αξιόπιστης και μαχητικής αντιπολίτευσης, που εκ των πραγμάτων απαιτεί κλίμα ενότητας και συνεργασίας για να πετύχει.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ προβλέπουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει επικοινωνία με τους συνυποψηφίους του καθώς και με βουλευτές και στελέχη του κόμματος, που τον συνόδευσαν από το πολιτικό του γραφείο χθες στη Χαριλάου Τρικούπη για τα επινίκια. Ο Βαγγέλης Τσόγκας (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής) που είχε τη βασική ευθύνη της προεκλογικής του καμπάνιας, οι δύο βουλευτές Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής, ο Παύλος Χρηστίδης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Λευτέρης Καρχιμάκης, Κώστας Τσουκαλάς και Όλγα Μαρκογιαννάκη είναι κάποια από τα πρόσωπα που θα προωθηθούν σε θέσεις-κλειδιά. Η αναδιάταξη των δυνάμεων στην κοινοβουλευτική ομάδα θεωρείται δεδομένη, ενώ το Συνέδριο που ζήτησαν υποψήφιοι του πρώτου γύρου, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου «καθώς προέκυψε μια νέα ανθρωπογεωγραφία στο ΠΑΣΟΚ» είναι ένας από τους επόμενους «σταθμούς», απ’ όπου θα αναδειχθεί η νέα ηγετική ομάδα.

Με τη νικητήρια δήλωσή του, μπροστά σε πλήθος συγκεντρωμένων έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, στο ημίχρονο του αγώνα Ελλάδα – Ιρλανδία, ο κ. Ανδρουλάκης στράφηκε στη σχέση του με τους αντιπάλους του και προσπάθησε να πείσει ότι τους καλεί να προχωρήσουν μαζί, αφήνοντας πίσω του τις εντάσεις και τις αντιπαραθέσεις της εσωκομματικής αναμέτρησης που ξεκίνησε μετά από την ήττα (του διακηρυγμένου στόχου για τη δεύτερη θέση) στις ευρωεκλογές. «Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη. Από αύριο, λοιπόν, ενωμένοι θα πάμε το Κίνημά μας ακόμα ψηλότερα! Εκεί που αξίζει στην ιστορία και την προσφορά του», δήλωσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κάνοντας άνοιγμα στους «απογοητευμένους ψηφοφόρους από την κυβερνητική πολιτική» και κυρίως στις «νεότερες γενιές που πρέπει να αγκαλιάσει το πατριωτικό προοδευτικό κίνημα».


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4uy5xcouznd)

Τα πρώτα τηλεφωνήματα

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων, ο Χάρης Δούκας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. Σε δηλώσεις του -στη Χαριλάου Τρικούπη επίσης λίγο πιο κάτω από την έδρα του ΠΑΣΟΚ, όπου βρίσκεται το γραφείο του- ο κ. Δούκας τόνισε πως η ενότητα και η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη για την ισχυροποίηση του κόμματος. «Συνεχίζουμε όλοι μαζί για ένα μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κερδίσει», δήλωσε, τονίζοντας εκ νέου τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας. Σύμφωνα με στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του, ο κ. Δούκας κατάφερε να καταγράψει ένα ισχυρό αποτέλεσμα παρά τις άγριες επιθέσεις για το ότι, αν και νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων αποφάσισε να διεκδικήσει και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να κάνει κάτι που δεν γίνεται, δηλαδή «να χωρέσει δυο καρπούζια σε μια μασχάλη». Ο κ. Δούκας, όπως και τόνισε, θα επιδιώξει να συμβάλει στη συλλογική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική, ενώ από σήμερα κιόλας θα προωθήσει δράσεις και πρωτοβουλίες στο Δήμο στη βάση των προγραμματικών προτεραιοτήτων.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4uvn3rqiaqp)

«Από αύριο ξεκινάμε τον αγώνα, για τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές και το τέλος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο», ήταν το μήνυμα τη δήλωσης του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος όπως και οι άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί του πρώτου γύρου επικοινώνησαν χθες για να συγχαρούν τον κ. Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του.

Θέλω να συγχαρώ μέσα από την καρδιά μου τον Νίκο Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Προχωράμε ενωμένοι, συντεταγμένοι, αποφασισμένοι υπό την ηγεσία του. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς περιστροφές.

Θέλω επίσης να συγχαρώ τον Χάρη Δούκα για…

— Pavlos Yeroulanos (@P_Yeroulanos) October 13, 2024

Από τους πρώτους που επικοινώνησε τηλεφωνικά για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, ήταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί σύντομα με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για το πολιτικό μέλλον της χώρας. Εάν συμβεί θα είναι η πρώτη συνάντηση και αναλυτική συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επίσης Κρητικό πολιτικό και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Τηλέφωνο ο κ. Ανδρουλάκης δέχθηκε και από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του σπαρασσόμενου ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά ο οποίος τον συνεχάρη για την επανεκλογή του, εκφράζοντας ευχές για καλή δύναμη στο έργο του. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Στέφανου Κασσελάκη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα συγχαρητήριά του για την επανεκλογή του – αλλά φρόντισε να διανθίσει την σχετική ανάρτησή του με αναφορές στις «άψογες δημοκρατικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ», επιχειρώντας να αντιπαραβάλει την συγκεκριμένη εκλογή με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οδηγώντας στην αποπομπή του από την ηγεσία και τον αποκλεισμό του από τις υποψηφιότητες.

Επικοινώνησα με τον Νίκο Ανδρουλάκη και του έδωσα θερμά συγχαρητήρια για τη μεγάλη νίκη του και την επανεκλογή του.

Συγχαρητήρια και στο ΠΑΣΟΚ συνολικά, για τις άψογες δημοκρατικές διαδικασίες.

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 13, 2024

Σήμερα πρώτη ημέρα, μετά την εκλογική μάχη, ο κ. Ανδρουλάκης αποφάσισε να μην εντάξει στο πρόγραμμά του συναντήσεις και συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό γιατί θέλει να παραστεί στην κηδεία του Δημάρχου Αιγιαλείας, Δημήτρη Καλογερόπουλου, στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Το βράδυ ο κ. Ανδρουλάκης θα παραστεί σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που οργανώνει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου για την βράβευση ανθρώπων με καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Τα σκορ στις περιφέρειες

Μόνο στην περιφέρεια Ηπείρου κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα ο Χάρης Δούκας, παρότι κατέγραψε ισχυρές δυνάμεις σε άλλες περιφέρειες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε σε όλες τις άλλες και με ισχυρά ποσοστά. Πρώτευσεστην Αθήνα αλλά και στην Αττική, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Κυριάρχησε εκ νέου στην Κρήτη, όπου η υποψηφιότητά του ξεπέρασε το 80%, ενώ σημείωσε ένα από τα καλύτερα ποσοστά του στο Βόρειο Αιγαίο.

Τα τελικά αποτελέσματα των περιφερειών έχουν ως εξής:

Περιφέρεια Αττικής

Ανδρουλάκης 60,39%

Δούκας 39,61%

Περιφέρεια Κρήτης

Ανδρουλάκης 82%

Δούκας 18%

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ανδρουλάκης 66, 96%

Δούκας 33,04%

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ανδρουλάκης 58,24%

Δούκας 41,76%

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Ανδρουλάκης 56,41%

Δούκας 43,59%

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ανδρουλάκης 57,7%

Δούκας 42,3%

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ανδρουλάκης 55,47%

Δούκας 44,53%

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ανδρουλάκης 54,03%

Δούκας 45,97%

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ανδρουλάκης 55,05%

Δούκας 44,95%

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ανδρουλάκης 55,18%

Δούκας 44,82%

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ανδρουλάκης 55,25%

Δούκας 44,75%

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ανδρουλάκης 52,97%

Δούκας 47,03%

Περιφέρεια Ηπείρου

Ανδρουλάκης 49,74%

Δούκας 50,26%

Σε άλλες μάχες κομβικής σημασίας τα ποσοστά που κατέγραψαν οι δύο μονομάχοι δείχνουν τις τάσεις του δεύτερου γύρου και ενδεχομένως τις τοπικές συμμαχίες της τελευταίας στιγμής. Συγκεκριμένα:

*Δήμος Αθηναίων*

Ανδρουλάκης 59,02%

Δούκας 40,98%

*Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης*

Ανδρουλάκης 59,12%

Δούκας 40,88%

*Δήμος Θεσσαλονίκης*

Ανδρουλάκης 57,19%

Δούκας 42,81%

*Δυτικός Τομέας*

Ανδρουλάκης 58,39%

Δούκας 41,61%

*Ανατολική Αττική*

Ανδρουλάκης 56,56%

Δούκας 43,4%

*Χαλκιδική*

Ανδρουλάκης 51,6%

Δούκας 48,3%

*Αρκαδία*

Ανδρουλάκης 51,34%

Δούκας 48,6%

*Λάρισα*

Ανδρουλάκης 50,39%

Δούκας 49,61%

Ειδήσεις σήμερα:

Τουλάχιστον 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πλήγμα με drone στο βόρειο Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Ήταν μια πρόγευση

Η Ελλάδα 2-0 την Ιρλανδία, αφιέρωσε τη νίκη στον Μπάλντοκ και παίζει την πρωτιά με την Αγγλία στο ΟΑΚΑ – Δείτε τα γκολ

Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από δύο άνδρες στη Λέσβο – Την απειλούσαν ότι θα ανεβάσουν βίντεο

Related posts

Νίκος Παππάς: Θα συνεχίσω να τους απαντάω όπως τους αξίζει, παράνομες οι δημοσιοποιήσεις προσωπικών συνομιλιών – Βίντεο

timesadmin

Χρήστος Ταραντίλης: «Μοναδική συγκυρία για να επενδύσει το Δημόσιο στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

wp-needuser

Γλυπτά Παρθενώνα – Βρετανικό Μουσείο στον ΑΝΤ1: Θα μπορέσουμε να τα μοιραστούμε και να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της συλλογής μας

timesadmin

Πλεύρης: Αν βγουν οι κουκούλες για τη Novartis θα πληροφορηθούμε ποιοι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ είπαν να μιλήσουν για πολιτικά πρόσωπα

timesadmin

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του σήμερα μπορεί να αποτελέσει το κατώφλι της Ινδίας προς την Ευρώπη

timesadmin

ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα Ανδρουλάκη και Δούκα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες του β’ γύρου των εκλογών

adminDev